“Наставник умешан у сликање теста, “окористило” се девет ђака”

19 јуна, 2020

Комбиновани тест мале матуре разменило је неколико ђака у Новом Пазару, а у свему су, како сада ствари стоје, учествовали и поједини наставници. У осталим школама у Србији полагање мале је прошло на високом нивоу.

Foto: Canva

Министар Младен Шарчевић каже за “Блиц” да ће на основу данашње истраге полиције која је тренутно у школи “Братсво” у Новом Пазару, бити одлучено о комбинованом тесту у Новом Пазару, јер је једино ту и дошло до покушаја ‘варања’.

– У целој Србији полагање сва три теста је прошло на врхунском нивоу и када је реч о поштењу наше деце и одговорности професора. Нажалост у Новом Пазару појединци су покушали да саботирају и на срећу није им успело. Према досадашњим подацима “окористило” се девет ђака који су полагали у тој једној учионици. Полиција је тренутно у школи “Братство” у Новом Пазару, ангажовано је и Тужилаштво и просветна инпсекција. Током дана добићемо прецизне информације о свему – каже министар.

Иначе, битно је нагласити да тест нити решења нису доспели у јавност пре полагања теста нити су прослеђивани јавно, него су их поједини ђаци и професори у Новом Пазару између себе размењивали СМС-ом.

– Како сада ствари стоје реч је само о школи “Братство” за коју смо и добили информацију јутрос. Дао сам налог да се испита да није евентуално из ове школе послато у још неку у Новом Пазару. Према досадашњим информацијама, осим једног ђака учествовао је и професор. Али за коначне и прецизне информације чекамо крај истраге полиције. Оно што је тренутно најбитније сви остали ђаци данас су практично завршили своје осмогодишње школовање и желим им срећу приликом уписа жељене школе у наставку школовања – каже министар Шарчевић.

Први подаци говоре да је тест сликао ученик и послао СМС како би добио одговоре. Међутим, како ствари стоје није учествовао само ђак већ је и један од професора такође фотографисао тест по отварању у школи.

Све се одиграло по уласку у учионицу. Ђаци су у учионицама од 8,30 часова. Око 8,40 добијају тестове и да попуне идентификационе обарце И основне податке. Једини “слободни” тренуци су када наставници потписују обрасце и немају преглед целе учионице. Истрага треба да утврди да ли су питања послата једном од наставника да их реши и врати одговоре. Испитује се и један од наставника за кога се сумња да је такође проследио смсом решења.

Иначе, Основна школа “Братство” је мешовита школа у Новом Пазару, а директор школе је оболео од ковида19 И тренутно је у Београду на лечењу. Према информацијама има тежи облик ковида.

– Ја сам и пре полагања мале матуре упозорио да проблема увек има на југу и југозападу Србије – каже министар и додаје да професори који су у овоме евентуално учествовали не заслужују да буду учитељи и да подучавају децу.

Жељка Јевтић

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "“Наставник умешан у сликање теста, “окористило” се девет ђака”

  1. Mirjana каже:

    Smešno je da dežuraju nastavnici u svojoj školi. Prosvetni radnici nisu dovoljno odgovorni i daju loš primer učenicima time što im pomažu a pomagalo se i to podosta. Da ne govorimo da su u školskim komisijama bili oni koji imaju svoju decu 8.razred kao i dežurni nastavnici.

  2. Anica каже:

    U ovoj državi punoj prevara svake vrste i neodgovornosti svaki pravedan ispit je nemoguć,sve je lakrdija.Mi plivamo u teškom mulju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама