Наставнику враћена лиценца, посао у школи још није

фебруар 7, 2017

Закон о основама система образовања и васпитања не предвиђа поновно издавање одузете лиценце ни поновно запослење професору коме је прекинут радни однос због губитка дозволе за рад

Свестан је професор Милојевић да је добродошао у колектив и међу ђаке Четрнаесте гимназије који су заслужни што је проблем доспео у јавност па и до министра просвете

Наставнику српског језика који је ударио читанком о клупу да разбуди задремале ђаке, али није починио преступ кажњив одузимањем права на рад, враћена је лиценца! После писања „Политике” да је суд поништио пресуду школе и као незаконит одбацио отказ професору Владимиру Милојевићу, па је то био основ захтева за повраћај лиценце који је наставник упутио просветној власти – стигло је решење ресорног министра. На три адресе: оштећеном професору, Четрнаестој београдској гимназији, где је Милојевић донедавно радио, и Основној школи „Бранислав Нушић” у којој је 2013. оптужен за „насиље над ученицом” достављена је одлука Министарства просвете да лиценцу, коју је претходно одузело, врати.

 – Одлучујући о захтеву Владимира Милојевића да му се врати лиценца министарство је нашло да је захтев основан с обзиром на то да је поништен основ за одузимање лиценце – стоји у образложењу надлежних.
Ипак, није прецизирано да враћање дозволе за рад значи и повратак професора на наставу у Четрнаесту београдску гимназију где је до пре два месеца био запослен за стално и радио са пуним фондом часова.
– Спремни смо да прихватимо професора, немамо ништа против његовог повратка. Чим сам примила обавештење да му је лиценца враћена, позвала сам га и рекла му да га очекујемо у учионици првог дана другог полугодишта, 13. фебруара, на послу. Убрзо затим повукла сам реч, схвативши да Закон о основама система образовања и васпитања не предвиђа поновно издавање једном одузете лиценце наставнику и не каже ништа о могућности поновног запослења професора коме је прекинут радни однос због губитка лиценце. Вероватно је у реду да се у новонасталим околностима професор Милојевић врати на посао у складу са неким другим законима који превазилазе опсег знања директора школе, зато нам је потребна стручна помоћ правне службе Министарства просвете – објашњава Марија Милетић, директорка Четрнаесте београдске гимназије.
Данас ће руководство ове школе надлежнима послати молбу да детаљно протумаче и образложе на који начин према прописима гимназија може поново да упосли професора, да повеже радни однос који је раскинула, јер то очито не може да учини аутоматски само на основу повраћаја лиценце.
Свестан је професор Милојевић да је у колектив и међу ђаке Четрнаесте гимназије добродошао. Сматра да би било апсурдно да упркос судској потврди и одлуци министарства да му врати лиценцу остане без права да се врати да предаје гимназијалцима који су заслужни што је проблем доспео у јавност, па и до министра просвете.
– Чекам да се регулишу правне недоумице. Верујем да ће се све урадити праведно. Жељно ишчекујем да се на ову причу стави тачка, да се задовољи правда и да се вратим ђацима који су ми били највећа подршка и непроцењива сатисфакција да издржим у борби против ветрењача која још није завршена. Да јесте, делио бих са вама усхићење због повратка у Четрнаесту гимназију, а не стрепњу ишчекивања повратка у учионицу – каже Милојевић.
 
Аутор: Миленија Симић-Миладиновић
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Наставнику враћена лиценца, посао у школи још није

 1. Profesor каже:

  Директор школе и службеник министарства треба да одговарају због овог сканадала, јер лиценцу нису смели да одузму пре завршетка судског процеса, Направили проблем тада, а сада направили проблем како да га врате.

 2. Lj каже:

  “Спремни смо да прихватимо професора, немамо ништа против његовог повратка. Чим сам примила обавештење да му је лиценца враћена, позвала сам га и рекла му да га очекујемо у учионици првог дана другог полугодишта, 13. фебруара, на послу. Убрзо затим повукла сам реч, схвативши да Закон о основама система образовања и васпитања не предвиђа поновно издавање једном одузете лиценце наставнику и не каже ништа о могућности поновног запослења професора коме је прекинут радни однос због губитка лиценце. Вероватно је у реду да се у новонасталим околностима професор Милојевић врати на посао у складу са неким другим законима који превазилазе опсег знања директора школе, зато нам је потребна стручна помоћ правне службе Министарства просвете – објашњава Марија Милетић, директорка Четрнаесте београдске гимназије.”
  Skandalozna izjava koja govori da ova direktorka NEMA POJMA o ZAKONIMA i da nije za direktora.
  Ako je sud ponistio razloge oduzimanja licence samim tim je ponistio je razlog gubljenja posla, pa kolega MORA BITI vracen na posao. Jedino ako je direktorica nekog primila na NEODREDJENO za NOVAC. Na mesto kolege, MORALA JE primiti samo na ODREDJENO VREME, do zavrsetka sudskog spora!!! I TU JE TACKA.
  Ovo se desava zato sto su mnogi direktori godinama na polozaju direktora i promenili su sijaset partija zbog toga.
  Ogranicite im mandat. Nisu oni pametniji od REKTORA, DEKANA I PREDSEDNIKA SRBIJE.
  To je najbolji lek da se uzmu razumu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама