Naučnici tvrde da način porođaja majke utiče na inteligenciju bebe

20 oktobra, 2018

Bebe koje su rođene prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na one rođene carskim rezom u “nametnutom” terminu

Bebe koje su rođene prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na one rođene carskim rezom u “nametnutom” terminu, tvrde naučnici sa Jejla. Razlog je protein UCP 2, koji utiče na inteligenciju, a njegov nivo je veći u mozgu dece rođene prirodnim putem ili dece rođene carskim rezom ako je porođaj krenuo prirodnim tokom. Od ovog proteina zavisi kratkoročno i dugoročno pamćenje deteta, kasnije čoveka, što je ključno za stepen inteligencije.

Ovi rezultati su veoma važni jer je u poslednjoj deceniji došlo do ekspanzije porođaja carskim rezom, ali ne iz zdravstvenih razloga i kod beba koje su kroz trudove signalizirale da su spremne da izađu, već su mnoge majke ovu operaciju shvatile kao mogućnost da odrede datum i vreme rođenja svoje dece. Ginekolozi uglavnom tvrde da je, kada trudnica uđe u deveti mesec i beba je formirana, svejedno kada će se poroditi i zakazuju carski rez po svom nahođenju ili želji buduće majke. Ipak, naučnici su sada dokazali da se to negativno odražava na inteligenciju i da bi, ako nema zdravstvenih razloga, uvek trebalo sačekati prirodne trudove.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


15 komentara na "Naučnici tvrde da način porođaja majke utiče na inteligenciju bebe

 1. Bojana kaže:

  Nije sve u tipu porođaja, ima nešto i u obrazovnom sistemu…
  A dodala bih: nije sve u inteligenciji, ima nešto i u psihi.
  Mama sam deteta koje se rodilo prirodnim putem, ali je to psihološki veća trauma nego da se rodilo na carski rez.
  Mnogo se u današnje vreme, nažalost, pridaje važnost kognitivnoj inteligenciji i uspehu, a malo emocionalnoj. Tome naruku ide nakaradni obrazovni sistem koji kod dece izaziva frustraciju jer je veliki raskorak između mogućnosti deteta (i onog rođenog prir.putem ☺) i zahteva SISTEMA

  1. Jelena kaže:

   Apsolutno se slažem sa vama, sjajno formulisano

  2. mirela kaže:

   Bravo

  3. Regina kaže:

   Mnogo toga je na roditeljima i porodici. Dzaba detetu intiligencija, ako se u sestoj godini prvi put sretne sa olovkom, ne ume da se obuce i izduva nos ili jos gore, ako mu je prvo odvajanje od roditelja polazak u skolu.

  4. Deo obrazovnog sistema kaže:

   Bravo!
   Sve svalite na obrazovni sistem, i tako u startu stavite detetu do znanja koliko škola vredi, pa onda opet u krug (dok dete tera po Vašem) Vi krivite obrazovni sistem.

 2. Vladimira kaže:

  Navedete te dokaze sa Jejla. I ne samo njihovih istraživanja, već i ostalih naučnih i kliničkih instituta iz drugih zemalja, kao i naučno potvrđene radove svetskih eksperata koji su učestvovali u tom istraživanju.

 3. Veca kaže:

  Moje dete je rođeno carskim rezom i mogu sa sigurnošću da pobijem te njihove tvrdnje… Možda je još uvek mali (10 god) ali prevazilazi mnoga očekivanja perko škole i treninga pa do igranja na ulici sa drugarima….

  1. natasa kaže:

   Bravooo…i ja se slazem sa vama definitivno..

 4. Novosadjanka kaže:

  Hvala carskom rezu pa imam zivo, zdravo, veselo i radoznalo dete, da je porodjaj dovrsen prirodno ne bih ga imala.

  1. MAMA kaže:

   Slazem se sa svim mamama. I moje dvoje dece je rodjeno carskim rezom. Sada su vec u pubertetu, i ni po jednoj osobini ne zaostaju za svojim vrsnjacima. Odlicno su socijolizovane, bave se sportom, a i odlicni/ vrlodobri su djaci, zavisi od vremena koje su ulozili u ucenje. Jako sam ponosna na njih.

 5. Milica Trifkovic kaže:

  Autor teksta govori samo o bebama rodjenim zakazanim carskim rezom, ne o svim bebama rodjenim na taj nacin. Moje dete je rodjeno carskim rezom jer je prirodan porodjaj bio rizican, i to sedam dana nakon sto su poceli trudovi. Problem je sto zene zakazuju porodjaje uopste, ne samo carski rez. Videla sam intervju s jednom nasom voditeljkom koja je zakazala oba carska reza, jedan jer joj je termin bio za Novu godinu jer nije zelela da za docek bude u bolnici! Ali mislim da su tu glavni element lekari – cula sam za previse slucajeva gde lekar zakaze indukciju u vreme kada je njegova smena. Ovakav “prirodan” porodjaj nije nista bolji od zakazanog carskog reza.

 6. Bilja kaže:

  Važno je da se dete rodi živo i zrsavo,a dal će se roditi prirodnim putem ili carskim je nebitno.Nezaboravite mnoge žene bih sve dale da se ostvare kao majke pa kako god bio porođaj.

 7. julijana milosevic kaže:

  prelepo je sve

 8. LM kaže:

  A meni promasili termin zbog neredovnih ciklusa pa mi indukovali porodja misleci da sam prebacila a cim su videli bebu, shvatili da su je “isterali” ranije… Jos se i namucih kao Isus a sad citam da bi mi dete bilo inteligentnije… Bas im hvala!!!

 9. Elida kaže:

  Bas ste me razočarali ovim tekstom. Niste vodili računa o tome kako će se
  osećati mame koje su morale na carski red da se porađaju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama