Научници тврде да начин порођаја мајке утиче на интелигенцију бебе

Бебе које су рођене природним путем имају већи коефицијент интелигенције у односу на оне рођене царским резом у „наметнутом“ термину

Бебе које су рођене природним путем имају већи коефицијент интелигенције у односу на оне рођене царским резом у „наметнутом“ термину, тврде научници са Јејла. Разлог је протеин UCP 2, који утиче на интелигенцију, а његов ниво је већи у мозгу деце рођене природним путем или деце рођене царским резом ако је порођај кренуо природним током. Од овог протеина зависи краткорочно и дугорочно памћење детета, касније човека, што је кључно за степен интелигенције.

Ови резултати су веома важни јер је у последњој деценији дошло до експанзије порођаја царским резом, али не из здравствених разлога и код беба које су кроз трудове сигнализирале да су спремне да изађу, већ су многе мајке ову операцију схватиле као могућност да одреде датум и време рођења своје деце. Гинеколози углавном тврде да је, када трудница уђе у девети месец и беба је формирана, свеједно када ће се породити и заказују царски рез по свом нахођењу или жељи будуће мајке. Ипак, научници су сада доказали да се то негативно одражава на интелигенцију и да би, ако нема здравствених разлога, увек требало сачекати природне трудове.

Извор: Новости