Ne kažnjavajte dete ako noću mokri u krevet

10 septembra, 2017

Dr Zoran Radojičić o enurezi koja sa polaskom u školu kod mališana postaje izraženija: Nekontrolisano curenje mokraće tokom sna ima oko 10 odsto sedmogodišnjaka, ali se uspešno prevazilazi

Foto P.Milošević


PROBLEM noćnog umokravanja kod jednog broja mališana postaje još izraženiji pred polazak u školu, jer je za neke ulazak, a za neke povratak u školske klupe na neki način stresan. Najveća greška koju roditelji u takvim situacijama mogu da naprave jeste da vrše dodatni pritisak na dete. Zato baš ovih dana Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, između ostalog i tematskim bilbordima skreće pažnju da nikako ne treba kažnjavati dete ako noću mokri u krevet.
Iako o njemu roditelji nerado govore, problem noćnog umokravanja nije retkost, a lečenje medikamentima traje do šest meseci. U intervjuu za “Večernje novosti” profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, specijalista dečje hirurgije i urologije, ukazuje da u Srbiji oko 10 odsto sedmogodišnjaka pati od nekontrolisanog curenje mokraće tokom sna. To je, naravno, samo procena, tačan broj dece sa ovim problemom se ne zna.
* Da li roditelji na vreme traže stručnu pomoć?
– Nažalost ne. Roditelji odlažu javljanje lekaru jer smatraju da će problem spontano nestati. Deca koja mokre u krevet ne rade to namerno i nikako se ne preporučuje da ih zbog toga roditelji kažnjavaju. Enureza je veoma čest problem i u praksi vidimo da biva zanemaren, a veoma nepovoljno utiče na kvalitet života cele porodice, i može ostaviti dugoročne zdravstvene i psiho-socijalne posledice po dete.
* Šta je zapravo reper, kada treba potražiti pomoć lekara?
– Kada dete do pete godine ne uspostavi potpunu kontrolu nad mokrenjem, ali i kada se umokri jednom ili dva puta nedeljno, potrebno je obratiti se lekaru.
* Kada je noćno umokravanje posledica fizioloških, a kad emocionalnih problema kod dece?
– Najčešći razlozi noćnog mokrenja su smanjeni kapacitet bešike, pojačana proizvodnja mokraće u snu i čvrst san. Češće je kod dečaka i veoma često je i roditelj imao sličan problem u detinjstvu. Znatno ređe su u pitanju različiti psihološki problemi, poput poremećene porodične dinamike ili nasilja.
* Noćno mokrenje ipak ne može da se posmatra kao izolovan problem, jer ono značajno opterećuje tu decu.
– Zanemarivanje ovog problema nepovoljno utiče na mnogo oblasti života deteta i porodice na školske odnose i uspeh, emotivnu dobrobit deteta, samopouzdanje i dnevno funkcionisanje.
* Da li porodica uvek reaguje na pravi način?
– Kada dete mokri u krevet, neretko i svakodnevno, to remeti život deteta, ali i ritam cele porodice. Dešava se da roditelj pribegne kažnjavanju deteta kako bi rešio problem. Ovo je nevoljna radnja i kazna nije rešenje. Naprotiv, celu situaciju učini još težom. Psihološke posledice noćnog mokrenja su povlačenje deteta, pojačana stidljivost, smanjeni socijalni kontakti, pa posledično i razvijanje depresivnih i anksioznih stanja. Veoma je važno detetu pružiti podršku, posebno kada je reč o adolescentu jer je taj period inače veoma izazovan. Dete koje se budi u mokrom krevetu je dete koje pati i važno je pružiti mu medicinsku i psihološku podršku.
* Koliko je ta stručna podrška zaslužna za činjenicu da je među starijom decom značajno manje onih koja se noću umokre?
– Noću se umokrava svaki četvrti petogodišnjak i svaki 10. sedmogodišnjak. Uspesi u lečenju su značajni i potreban je multidisciplinaran pristup. Problemom se u “Tiršovoj” ambulantno bave nefrolozi, urolozi, fizijatri i psiholozi.
 
VAŽNI SU LEKOVI, ALI I UPORNOST
Odakle se kreće u sagledavanju i terapiji problema sa noćnim umokravanjem?
– Cilj nam je da utvrdimo uzrok i u zavisnosti od toga preporučimo tretman. Na raspolaganju su nam savremena terapija, lekovi, alarmi, dnevnici mokrenja … Zadatak porodice je da bude uporna u sprovođenju plana lečenja i tada rezultati ne izostaju. U timu imamo i psihologa koji porodici može da pomogne da se izbori sa posledicama umokravanja deteta u uzrastu iznad pet godina.
Du. K.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Ne kažnjavajte dete ako noću mokri u krevet

 1. jovana kaže:

  moj sin ima 10 godina i jos uvek mokri u krevetu,pokusali smo sa alarmom minirinom budjenjem cim se ukloni alarm ili ga ne budim upiski se.isli smo na sve moguce preglede sve je u redu.ne znam sta bi moglo da pomogne

  1. Mira Milosevic kaže:

   G-djo Jovana,
   Uzroci nocnog mokrenja kod dece, najcesce su posledica naslojenih strahova.
   Deca, narocito decaci, naslojavaju strah putem ekrana, ako gledaju agresivne crtace, ako igraju igrice, gledaju filmove i sl.
   Naravno da dete strahuje i u slucaju kada ga uslovljavate, da bi nesto uradilo, nadalje, strahuje i ako je kaznjavano, bilo oduzimanjem obecane nagrade, bilo da ga tucete i vicete na njega.
   Svi ruzni dogadjaji u porodici, svadje, vike, tuce, sve je uzrok strahu.
   Ako bilo sta od ovoga prepoznate, latite se Porodicnog bukvara, Prof. Milice Novkovic, proucite detetovu emocionalnu konstituciju i resite problem, tako sto cete otkloniti uzroke, a posledice ce vremenom da nestanu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama