Не кажњавајте дете ако ноћу мокри у кревет

10 септембра, 2017

Др Зоран Радојичић о енурези која са поласком у школу код малишана постаје израженија: Неконтролисано цурење мокраће током сна има око 10 одсто седмогодишњака, али се успешно превазилази

Фото П.Милошевић


ПРОБЛЕМ ноћног умокравања код једног броја малишана постаје још израженији пред полазак у школу, јер је за неке улазак, а за неке повратак у школске клупе на неки начин стресан. Највећа грешка коју родитељи у таквим ситуацијама могу да направе јесте да врше додатни притисак на дете. Зато баш ових дана Универзитетска дечја клиника у Тиршовој, између осталог и тематским билбордима скреће пажњу да никако не треба кажњавати дете ако ноћу мокри у кревет.
Иако о њему родитељи нерадо говоре, проблем ноћног умокравања није реткост, а лечење медикаментима траје до шест месеци. У интервјуу за “Вечерње новости” професор др Зоран Радојичић, директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, специјалиста дечје хирургије и урологије, указује да у Србији око 10 одсто седмогодишњака пати од неконтролисаног цурење мокраће током сна. То је, наравно, само процена, тачан број деце са овим проблемом се не зна.
* Да ли родитељи на време траже стручну помоћ?
– Нажалост не. Родитељи одлажу јављање лекару јер сматрају да ће проблем спонтано нестати. Деца која мокре у кревет не раде то намерно и никако се не препоручује да их због тога родитељи кажњавају. Енуреза је веома чест проблем и у пракси видимо да бива занемарен, а веома неповољно утиче на квалитет живота целе породице, и може оставити дугорочне здравствене и психо-социјалне последице по дете.
* Шта је заправо репер, када треба потражити помоћ лекара?
– Kада дете до пете године не успостави потпуну контролу над мокрењем, али и када се умокри једном или два пута недељно, потребно је обратити се лекару.
* Kада је ноћно умокравање последица физиолошких, а кад емоционалних проблема код деце?
– Најчешћи разлози ноћног мокрења су смањени капацитет бешике, појачана производња мокраће у сну и чврст сан. Чешће је код дечака и веома често је и родитељ имао сличан проблем у детињству. Знатно ређе су у питању различити психолошки проблеми, попут поремећене породичне динамике или насиља.
* Ноћно мокрење ипак не може да се посматра као изолован проблем, јер оно значајно оптерећује ту децу.
– Занемаривање овог проблема неповољно утиче на много области живота детета и породице на школске односе и успех, емотивну добробит детета, самопоуздање и дневно функционисање.
* Да ли породица увек реагује на прави начин?
– Kада дете мокри у кревет, неретко и свакодневно, то ремети живот детета, али и ритам целе породице. Дешава се да родитељ прибегне кажњавању детета како би решио проблем. Ово је невољна радња и казна није решење. Напротив, целу ситуацију учини још тежом. Психолошке последице ноћног мокрења су повлачење детета, појачана стидљивост, смањени социјални контакти, па последично и развијање депресивних и анксиозних стања. Веома је важно детету пружити подршку, посебно када је реч о адолесценту јер је тај период иначе веома изазован. Дете које се буди у мокром кревету је дете које пати и важно је пружити му медицинску и психолошку подршку.
* Kолико је та стручна подршка заслужна за чињеницу да је међу старијом децом значајно мање оних која се ноћу умокре?
– Ноћу се умокрава сваки четврти петогодишњак и сваки 10. седмогодишњак. Успеси у лечењу су значајни и потребан је мултидисциплинаран приступ. Проблемом се у “Тиршовој” амбулантно баве нефролози, уролози, физијатри и психолози.
 
ВАЖНИ СУ ЛЕKОВИ, АЛИ И УПОРНОСТ
Одакле се креће у сагледавању и терапији проблема са ноћним умокравањем?
– Циљ нам је да утврдимо узрок и у зависности од тога препоручимо третман. На располагању су нам савремена терапија, лекови, аларми, дневници мокрења … Задатак породице је да буде упорна у спровођењу плана лечења и тада резултати не изостају. У тиму имамо и психолога који породици може да помогне да се избори са последицама умокравања детета у узрасту изнад пет година.
Ду. K.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Не кажњавајте дете ако ноћу мокри у кревет

 1. jovana каже:

  moj sin ima 10 godina i jos uvek mokri u krevetu,pokusali smo sa alarmom minirinom budjenjem cim se ukloni alarm ili ga ne budim upiski se.isli smo na sve moguce preglede sve je u redu.ne znam sta bi moglo da pomogne

  1. Mira Milosevic каже:

   G-djo Jovana,
   Uzroci nocnog mokrenja kod dece, najcesce su posledica naslojenih strahova.
   Deca, narocito decaci, naslojavaju strah putem ekrana, ako gledaju agresivne crtace, ako igraju igrice, gledaju filmove i sl.
   Naravno da dete strahuje i u slucaju kada ga uslovljavate, da bi nesto uradilo, nadalje, strahuje i ako je kaznjavano, bilo oduzimanjem obecane nagrade, bilo da ga tucete i vicete na njega.
   Svi ruzni dogadjaji u porodici, svadje, vike, tuce, sve je uzrok strahu.
   Ako bilo sta od ovoga prepoznate, latite se Porodicnog bukvara, Prof. Milice Novkovic, proucite detetovu emocionalnu konstituciju i resite problem, tako sto cete otkloniti uzroke, a posledice ce vremenom da nestanu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама