Неорганизовано дете – разлози и решења

8 маја, 2018

Кроз свој посао терапеута, који преко 10 година радим с родитељима и децом, прошла сам готово све теме везане за дечје понашање и развој. Пуно родитеља скренуло ми је пажњу на једну заједничку бригу – ЗАШТО је њихово дете толико неорганизовано.

Када родитељи улазе у моју ординацију с децом, често чујем: „Скини јакну. Окачи је на чивилук. Иди да пишкиш. Пусти воду. Опери руке.“

Неколико минута након тога родитељи ми поверавају своју фрустрацију:

„Мој син заборавља да понесе своју ужину и заборавља своје обавезе. Константно губи школске књиге, капе, флаше за воду. Заборавља домаће задатке.“

Јако се изненаде када им кажем да треба да престану да буду дететов навигациони систем ако желе да се његове организационе вештине побољшају.

Зашто?

Подсетници од стране родитеља детету служе као спољни навигациони систем који их води кроз живот. Наводећи дете на такав начин, родитељ преузима на себе његове одговорности и не дозвољава му да развије своје сопствене организационе вештине. Подсетници искључују дететов мозак, јер дете очекује да га родитељ подсети на обавезе, па нема ни потребу ни мотивацију да сам запамти шта треба да уради.

У животу ван породице неће бити спољног навигационог система који ће детету помоћи да се организује. Просечан учитељ има 25 ученика у разреду и не може да наводи ваше дете кроз дан. На жалост, без константног навођења, дете које је навикло на њега се изгуби јер његов мозак није научио да функционише самостално.

Кад их питам зашто стално подсећају своје дете одговор је: „Подсећамо га/је ЈЕР је неорганизован/а.“

Мој одговор је једноставан:

„Ако већ пет година подсећате своје дете да опере руке и пусти воду након обављања нужде и оно још увек није запамтило да то треба да уради, ваш приступ очигледно не функцише.“

Дете може природно бити склоно неорганизованости, а родитељ то може само појачати својим навођењем и константним подсећањем на обавезе. Без обзира на карактер детета, организационе вештине се могу научити и увежбати, али НЕ кроз подсетнике. Подсетници само ометају развој организационих вештина јер се дете на њих све више ослања без укључивања сопствених мисаоних процеса.

Престаните да изигравате дететов навигациони систем!

Подстакните мозак свог детета користећи организационе стратегије:

  • Научите дете како се користи календар. Ова корисна вештина помоћи ће му да се ослања на себе када дође време да самостално практикује организационе вештине.
  • Направите сликовни попис активности за дневне рутине као што су: јутарња рутина, спремање школске торбе, обавезе након школе, писање домаћег, вечерња рутина. Ово ће подстакнути дететово памћење јер ће научити да обавља ствари кроз специфичан низ активности.
  • Користите систем награђивања како бисте обележили дететово обављање задатих активности. Позитивно подстицање (нпр. „ухватите“ дете како нешто добро обавља и онда га наградите или похвалите) је учинковитије за учење него истицање ствари које дете није добро урадило.
  • Помозите му да уради ствари с којима ће се боље организовати као што су, на пример, мапа за довршене школске задатке и мапа за „потребно завршити“. Претворите израду оваквих помоћних ствари у забаву, нека дете само одабере боје и украсе који му се свиђају.
  • Укључите дете у активности које подстичу организационе вештине као што су праћење листе за куповину, сортирање одеће за прање, припрему јела за које је потребно пратити рецепт, итд.
  • Дозволите детету неуспех јер им је потребно да се суоче с последицама сопствене неорганизованости и науче из својих грешака. Не носите заборављени ручак или распоред у школу ако их ваше дете константно заборавља.
  • Помозите детету да само себи постане навигациони систем! Даћете му непроцењиву вредност која ће му бити од великог значаја како буде расло и како се његове одговорности буду повећавале.

Изненадићете се колико ваше дете може да научи и запамти ако га научите организационим вештинама користећи исправне методе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама