Не можеш сама с дјететом на море, полугоспођо!

12 јула, 2018

Многи ових дана причају о мору, и то је у реду.

Foto: Canva

И сама волим море и то је једини начин одмора који признајем. Слушам данима како људи причају гдје иду или траже гдје ће ићи ове године.

Али, у понудама свих тих агенција, приватника, у свим тим огласима који искачу гдје год да погледаш увијек иста ствар.

Двије одрасле особе + дијете 14 година гратис

Двије одрасле особе + двоје дјеце до 12 година гратис

Три одрасле особе + двоје дјеце до шест и 12 година гратис

Нигдје, али нигдје гдје сам ја гледала нема одрасла особа и дијете. И кад некога питам како функционише та комбинација, прво су мало збуњени, па се онда замисле, па ми кажу да се ипак више исплати двије одрасале особе плус дијете.

Да, јасна је то порука да се ми који нисмо двије одрасле особе не уклапамо у било чију понуду и услугу. То ми је већ треће љето јасна порука да моје дијете и ја не потпадамо у било који пакет аранжман. То ми је већ одавно порука да нас двоје, као такво двоје, не можемо добити понуду у некој туристичкој агенцији да одемо на љетовање гдје баш ми хоћемо, а да то не подразумијева да смо неки посебан случај за који се тражи адекватно – компликовано, вјештачко и скупље рјешење.

Зашто за некога попут мене и мог дјетета који идемо на море сами без икога трећег нема ништа у понуди? Зашто нас двоје као такве нико не препознаје? Зашто се сваки пут кад гледам те силне понуде, са тим силним гратисима, осјећам као мање вриједан дио неке зарцтане форме, кад то нисам – ни форма ни мање вриједна? Зашто моје дијете није, најбруталније речено гратис, нигдје, јер просто није, пошто ми увијек кад их питам за нас двоје кажу да ми се више исплати да онда узмем смјештај за двије одрасле особе? А моје дијете има четири и по и тај је “гратис”?

Нема ова моја опаска ама никакве везе с новцем, свакако плаћам одлазак на љетовање за дијете и себе, нити желим да добијем нешто бесплатно, само да неко узме у обзир да не полазимо сви од тога да нас је двије одрасле особе плус нешто. Нажалост, нисмо. Или на срећу, како ко већ сматра да му (им) је. Просто, нисмо. И зашто само онда ми који нисмо благо дискриминисани због тога? А не бих рекла ни да је то благо…

Зашто не постоје понуде за једну одраслу особу и дијете до 12 година гратис, рецимо? Прво, број развода је у сталном порасту, а и да није, не можемо се лагати да међу нама не постоје породице које броје једног родитеља и дијете/дјецу. Друго, постоје породице у којима је један родитељ преминуо или, једноставно, не може овог љета ићи са својом породицом на море. Отишао је, рецимо, да ради у Њемачку. Или је било шта у питању, а што нема везе с тим да су људи растављени, разведени, не живе заједно, али, ето, не иду овог љета негдје заједно, јер су се тако договорили.

Не, не може. Зато што нам и на овај начин намећу да је најбоље да нас је двоје, троје или колико већ плус. Нигдје нема један плус. А има, свуда око нас и то је огољена чињеница коју нећемо заташкати тиме што за те један плус не правимо никакве понуде, аранжмане, гратисе и осјећаје равноправности, поштовања и прихватљивости.

Нисам ја половина било чега, нисам половина родитеља, особе, потенцијалног купца, евентуалног клијента или туристе, нисам полужена, полумајка или полугоспођа. У ситуацији када желим да са својим дјететом идем на море (зимовање, планинарење, камповање, крстрење, било шта) ја сам одрасла особа која ће то да плати и која жели да се уклапа у неки модел без “угуравања на мишиће”, без комбинаторике и посебне посвећености тамо тих људи који су се тек у том момету стицали да виде шта је из њихове понуде најбоље за нас двоје у том “нашем случају”. Ми нисмо случај, а ви нас таквима правите јер нас никад не узимате у обзир, увијек нас превидите, заборавите, занемарите, изигноришете.

Јер, ма колико се трудили да стварност не приказујемо тако, и даље смо друштво које шиканира породице које нису двије одрасле особе плус. Просто мораш имати ту другу одраслу особу, нема везе што можда нећеш, не можеш или не желиш. Ако хоћеш на море.

Ако сам случајно превидјела некога ко ипак има ту неку понуду једна одрасла особа + дијете до 12 година гратис, нек ми опросте и јаве. Биће ми драго да добију мој новац.

Пише: Јелена Пралица

Извор: Лоламагазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


16 коментара на "Не можеш сама с дјететом на море, полугоспођо!

 1. Maja каже:

  Ekonomski smo im neisplativa kategorija i mi roditelji koji idemo sami na more sa detetom 1 + ili 1bez plusa moraš da platiš 2 odrasle i to je to…nije fer… ali baš ih briga… Ja sam već 8 god 1+. Sad moja ćerka ima 12 sad mi svakako sledi 2 odrasla da platim. A zaista bi bilo lepo da ima nešto tako .

 2. Dragana Andric каже:

  Jedini hotel na koji sam naišla za sve ove godine a da daje popust za dete koje letuje sa jednom odraslom osobom je “Slovenska plaža” u Budvi. Velika pohvala za njih!

  1. Tihana каже:

   A ja se sa troje djece isto tako godinama nervirala, i odustala..
   Ne postoji ni ponuda za troje djece. Nebitno koji iznos, pospust..gratis..
   NE POSTOJI opcija odrasli + 3 djece !

 3. Jesen каже:

  Mi imamo problem druge kategorije. Leto u Bugarskoj u devet od deset ponuda je formulisano: dvoje odraslih i jedno dete ili jedan odrastao i dvoje dece. Pitali o čemu se radi i dobili odgovor da hotelima ne odgovara da primaju porodice sa više dece, a i sobe u hotelu su uglavnom manje po površini.

 4. Mića каже:

  Da imate hotel i vi bi tako razmišljali, u pitanju je obični finansijski interes i to “gratis” je uglavnom jer ih malo dete zaista ništa i ne košta.

 5. Lidija каже:

  Potražite ponude preko interneta

 6. Jadranka каже:

  Sve što je rečeno za odlazak na letovanje je apsolutno tako kako je i napisano.Žao mi je što ni naša država,nije uradila ništa,ali baš apsolutno ništa za samohrane majke.U inostranstvu samohrane majke dobijaju novčanu pomoć za decu.Ukoliko želite da idete u Tursku 1 a travel daje mogućnost za popust za majku i dete.

 7. Jelena каже:

  Ne može se ići na more ako si singl ili ako imaš više od dvoje dece. Mi imamo troje i često imam osećaj da plaćam penale što sam se drznula da rodim ovo poslednje. Sve što ispada iz modela mama-tata-max. dvoje dece surovo se kažnjava.

 8. Katarina каже:

  Isto pitanje.. Ja jos vodim drugaricu jer mi je muz umro

 9. Александар каже:

  Рекосте да то нема везе са новцем али управо супротно има и те какве везе са новцем без обзира да ли сте полугоспођа или се ради о полугосподину са дететом, једноставно агенцијама се не исплати да целу собу изнајме само једној особи, барем не по неким стандардним ценама, где би дете ишло гратис. Да ли је то поштено, вероватно није, али циљ агенција није да се баве поштењем већ да зараде новац.

 10. Maki каже:

  Glup tekst. Kada neko putuje sam, bez dece ili bilo koga takodje placa skuplje. Vi bi da zauzmete sobu u kojoj mogu biti smestene dve odrasle punoplatezne osobe, a da platite za jednu. Ne ide. To sto deca dobijaju gratis smestaj je iz razloga sto ga placaju dve odrasle osobe.

 11. Ružica каже:

  Svaka čast na tekstu. I sama sam samohrana majka trogodišnje devojčice, i na žalost diskriminacija nije samo u ovome već svugde i na svakom mestu. Npr. Ne gledaju tako ni na poslu, ni na fakultetu….

 12. Jaca каже:

  Uplati za dete kao za drugu odraslu osobu i rešen problem. Niko ti neće dati hotelsku sobu sa 2 kreveta, a da pritom platiš samo 1 mesto. Za dete uvek ide pomoćni ili spava u zajedničkom bračnom

 13. Lili каже:

  Isto tako jedva postoji smestaj za 1 osobu, ne daj boze da ides sam negde, nisi društveno prihvatljiv.

 14. Mama 4 dece каже:

  Slican je slucaj i sa nama koji imamo vise od dvoje ili troje dece (sto je maksimum dece koji se prihvata, kao da je sramota imati ih vise od toga) i onda placamo papreno, zato sto se, eto, ne uklapamo u kalup. Ponuda za 6+ osoba je slaba i veoooma skupa. I strasno mi je sto svako ko zeli da ode i letuje sam, za to mora da plati dodatno – kao kazna… Neshvatljivo.

 15. Dijana Mwenda каже:

  Страшно бих волела да чујем да ипак постоји таква агенција. Ја сам сама са двоје деце и можете тек да замислите колико је нама немогућа мисија да нађемо аранжман за море.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама