Ne upisujte decu ranije u školu!

17 februara, 2020

Takva deca kao adolescenti češće imaju problem sa koncentracijom, lošije ocene i samokontrolu

Foto: Canva

U želji da detetu kasnije olakšaju život, mnogi roditelji pogreše tako što ih upišu u školu pre nego što je zakonom predviđeno . Istraživači sa Stenford Univerziteta tvrde da je to pogrešno, kao i da se negativne posledice ranijeg polaska vide kasnije, sa 11 godina. Takva deca kao adolescenti češće imaju problem sa koncentracijom, lošije ocene i samokontrolu. Takođe, povećava se verovatnoća da će biti hiperaktivni. Ovo istraživanje nije iznenadilo naučnike jer su i ranije studije pokazale da mališani koji su “bezbrižni” sve do sedme godine, imaju bolje mentalno zdravlje.

Podaci su posebno važni za zemlje u kojima je zakonom propisano da deca ranije polaze u školu. Na primer, u Velikoj Britaniji i Americi kreću sa pet godina, a u Francuskoj i Danskoj sa šest.  U Švedskoj ili Finskoj prvi razred se upisuje sa navršenih sedam godina.

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "Ne upisujte decu ranije u školu!

 1. maja kaže:

  Da li se ovo odnosi i na decu rođenu u januaru i februaru koja po zakonu moraju da krenu u školu sa 6 godina?

 2. jasmina kaže:

  ,, U našoj zemlji, Srbiji, prvi razred se upisuje sa navršenih 7 godina! ” A deca rođena do 1. marta naredne godine?

 3. Jasmina kaže:

  U Srbiji se deca upisuju u prvi razred i pre navršenih sedam godina, ali ne voljom roditelja! ( deca rođena u januaru i februaru naredne školske godine) moraju da se upišu u prvi razred?!

 4. Soka kaže:

  Glupost! Moja cerka je ranije krenula u skolu i bila najbolji djak!

 5. tijana kaže:

  Kako da ih ne upisujemo kad nas primoravavaju!Deca koja su rodjena do prvog marta idu ranije,moj sin je rodjen u februaru i krece u skolu sa 6 god. U predskolsko sa 5.Nemamo pravo da biramo!

 6. Dragoslava Kokotović kaže:

  Moje dete je po zakonu moralo krenuti ranije u školu. Od početka se suočavamo sa raznim problemima, koncentracija, pažnja i sl. Još uvek ume da se zaigra na času, ne ometa nikoga ali se igra. Sama sam odlučila da ga odvedem kod pihologa. Posle izvršenog testiranja, zaključak je da ima izuzetno visok koeficijent inteligencije ali da je veoma emotivno nezreo. On postiže odličan uspeh u školi, ali uz pomoć svih nas iz porodice. Volela bih da znam kako da mu pomognem ili da umanjim posledice do kojih može ili je već došlo.

 7. Nikola kaže:

  Koja instraživanja? Koji izveštaji? Koji rezultati?
  Nigde ni jedne reference.
  Da li je starost realan kriterijum za ocenu da li je dete spremno za polazak u školu?
  Moje mišljenje je da nije.
  Neka deca mogu da krenu ranije, neka ne. Zato i postoji stručna služba u školi koja ocenjuje da li je dete spremno ili nije.

 8. Sanja kaže:

  ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA
  Upis učenika u osnovnu školu
  Član 98
  U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.
  Roditelji dece koja su krenula ranije u školu i pored odličnog uspeha ostvarenog u ranijim razredima suočavaju se sa velikim problemima dosta kasnije.
  Stručna služba može proceniti da je dete spremno za školu tad, ali problemi mogu nastati kod nastavnika…..

 9. Šiško kaže:

  Individualna stvar, deca sportisti ne spadaju u ovu grupu. Naša deca su pametnijs i sa većim predispozicijama od onih sa zapada…

  1. učiteljica kaže:

   Naša deca bila su pametnija dok su detinjstvo provodila napolju razvijajući mozak kroz igru, kretanje, socijalizaciju… Sada su i naša deca ista kao i ona na zapadu… inertna, nezrela, dolaze u školu sa rupama u mozgu u zonama za finu motoriku, koordinaciju, pažnju, koncentraciju i toleranciju na dosadu – koja je neminovna jer je njima dosadno ako se aktivnost ne menja na dva minuta – kao u igrucama, na Tv i sl…

   1. Katarina Kostić kaže:

    Bravo Učiteljice!!!! Vaše mišljenje je direktno iz prakse i prema tome relevantno! Dokazano je da boravak u prirodi, igra i podsticanje kreativnosti i fine motorike, koju treba potencirati od najranijeg uzrasta , produkuje inteligentiju i funkcionalniju decu!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama