Šta je važno kod pripreme deteta za školu?

3 maja, 2016

Polazak u školu je značajan doživljaj za dete. Od prvog utiska  deteta u školi zavisi uspešnost njegovog celokupnog daljnjeg školovanja, pa se može smatrati i presudnim trenutkom za celi život deteta.

 
Psihička i fizička priprema-dete mora da dostigne određeni nivo saznajnog, emotivnog i socijalnog razvoja; mora da ima razvijene određene kulturno-higijenske i radne navike kako bi moglo da obavlja zadatke koje mu škola postavlja.
Pozitivan stav prema školi-to znači da ne bi trebalo dete plašiti školom niti pretiti učiteljem ili učiteljicom. O školi pričati kao o mestu na kome će dete puno naučiti, postati pametnije, steći nove drugare i raditi zanimljive stvari. O učitelju ili učiteljici negovati sliku realnog čoveka koji pomaže deci da nauče mnoge zanimljive stvari. Negovati i razvijati samopouzdanje deteta.
Upoređivanje i procenjivanje-dete mora da se upozna sa činjenicom da će ga u školi ocenjivati i upoređivati sa drugom decom, ono ne sme ni da pomisli da će njegova uspešnost uticati na Vašu ljubav prema njemu. Navikavati dete na situacije procenjivanja. Upoređivati dete povremeno sa drugom decom (kako je neko dete više ili teže od njega), ali mu staviti do znanja da je ono, za Vas, najvažnije.
 Radne navike-razvijati radne navike deteta u izvršavanju školskih obaveza:

 • Odrediti prostor za rad i učenje-vrlo je važno da dete ima vreme i prostor za rad, na kome će moći u miru da uči i piše svoje zadatke. Važno je da to bude uvek isto vreme, da ga dete doživi kao svoj prostor za rad, da na njemu nema puno sadržaja koji će odvlačiti njegovu pažnju
 • Privikavati dete da sedi dok radi i navikavati ga na rad na papiru
 • Naučiti dete da koristi pravilo: „Šta možeš danas, ne ostavljaj za sutra“
 • Da bi dete naučilo novo gradivo, treba da ponovi staro
 • Učenje treba da bude aktivno- postavljanje pitanja pre i posle učenja, ponavljanje gradiva,…
 • Učiti treba iz više izvora, knjiga, filmova za decu, pozorišnih predstava, životnih situacija,…

Tehničke pripreme:

 • Na vreme obavestiti dete da će ostajati samo u kući, da će se samo kretati ulicama, da će se samo oblačiti za školu, da mora kontrolisati izvršenje nekih higijenskih navika
 • Nabaviti potreban pribor i odeću za školu
 • Uvežbavati sa detetom put do škole
 • Naučiti dete da zna svoju adresu stanovanja, gde mu roditelji rade i  brojeve telefona. Treba da ima mali adresar koji će sadržati sve važne informacije.
 • Pažljivo planirati godišnji odmor- ostaviti slobodne dane koje će roditelji iskoristiti praćenju deteta u školu i dočekivanju posle škole  

Pedagog škole

Vesna Zeng   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama