Недељковић: Пријемни испити су тест и за школе и наставнике

16 јуна, 2019

Завршни испити за основце који ће бити одржани 17, 18. и 19. јуна у школама у Србији представљају тест и за ђаке, али и за саме школе наводи за РТС Весна Недељковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Саветује ђаке да буду смирени и верују у своје знање. Додаје и да завршни испити нису препрека, већ потврда њиховог стеченог знања.

Весна Недељковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да завршни испити имају три функције – доказ да сте завршили школу, провера саме школе и наставника, и најважнију селекциону, на основу које ће ђаци стећи услов да се упишу у изабрану средњу школу.

Додаје да завршни испит за основце није препрека већ потврда стеченог знања.

Наводи да ће ђаке дочекати разредне старешине који ће их увести у просторију за полагање, проверити да ли имају ђачке књижице и потребан прибор а након тога ће напустити просторију и њих ће заменити дежурни наставници.

Додаје да дежурним наставницима није дозвољено да помажу деци у решавању тестова.

“Дежурни наставници треба да обилазе децу током решавања тестова а не да седе. Пажња треба да им буде усмерена на свако дете. Никако није дозвољено да одрасли помажу деци тиме што ће им рећи одговор”, објашњава Недељковићева.

Осмацима саветује да пажљиво читају питања јер, како каже, деца најчешће дају погрешне одговоре јер са недовољно пажње читају постављена питања.

Истиче да одговори морају бити написани хемијском јер се обичном оловком неће признати.

Додаје да завршни испити за основце који ће бити одржани 17, 18. и 19. јуна у школама у Србији представљају тест и за ђаке, али и за саме школе.

“Ми научимо доста о самој школи али и о томе колико предметни наставник има јасан критеријум. Дешава се да вуковци или деца која имају петицу из српског језика постигну изненађујуће мали број бодова. То је недопустиво. Тај тест би морао да прати успех у школи. Ту се виде одступања од критеријума, ту се види колико је школа радила на припреми са децом, види се критеријум бодовања, не само једног већ сва три предмета, односно општег успеха. И уколико су велика одступања то би требало да буде показатељ школи да нешто није у реду. Тамо где се поклапају резултати то значи да школа има изражен критеријум, ради према стандардима, да децу добро припрема за тестове”, објашњава Недељковићева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама