Neke škole već popunile kvote za nove učenike

8 marta, 2018

Upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje za manje od mesec dana, a u pojedine beogradske škole je stiglo toliko molbi da već mogu da oforme kompletna odeljenja.

Kvalitet nastave, jezici koji se uče i hrana koja se nudi đacima, samo su neki od razloga zbog kojih roditelji predškolaca neretko pišu molbe željenim školama umesto da decu upišu u onu kojoj teritorijalno pripadaju. Rok za predaju molbi je istekao 1. februara, dok će o njihovom ishodu roditelji biti obavešteni najkasnije do početka maja.
Jedna od škola koja već tradicionalno može da popuni mesta i pre zvaničnog početka upisa je OŠ “Drinka Pavlović” na Starom gradu.
– Maksimalno možemo da upišemo 120 prvaka, dok molbi imamo i više od tog broja. Kao glavne razloge roditelji su navodili to što rade u blizini, što škola ima kuhinju, učenje nemačkog jezika po intenzivnom kursu, to što je neko iz porodice već išao u istu školu – priča v. d. direktora Jole Bulatović.
On ističe da se u školi trude da te razloge uvaže, ali da će mnoge morati da odbiju kako bi bilo mesta za decu koja teritorijalno pripadaju ovoj osmoletki.
– Iako upis zvanično počinje u aprilu, mi smo već počeli da zakazujemo testiranja učenicima koji su na teriotoriji škole, kao i onima koji imaju braću i sestre u njoj – kaže Bulatović.
Pune ruke posla oko predstojećeg upisa već imaju i u OŠ “Vlada Aksentijević” na Paliluli.
– Svima koji su poslali molbe mi smo savetovali da se prijave i u drugim školama jer ih je već više od sto, a upisaćemo 80-85 prvaka – kaže direktor Nebojša Novović.
Desetine molbi dobijaju i škole u drugim delovima grada.
– Ove godine upisujemo četiri odeljenja po 30 učenika, a stigle su nam 53 molbe, uglavnom roditelja koji su išli u školu ili čija starija deca već idu u nju. Kao razlog navode i kvalitetnu nastavu i predavače, opremljenost škole… Ipak, prioritet su deca koja žive u blizini, kada završimo njihov upis, onda ćemo razmatrati molbe – objašnjava Gordana Srećković, v. d. direktora zemunske OŠ “Svetozar Miletić”.
U školske klupe ovog septembra bi prvi put trebalo da sednu rođeni od 1. 3. 2011. do 29. 2. 2012. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, očekuje se da 15.000 dece ove godine krene u prvi razred.
– Lane najmanji broj prvaka, 15 đaka, upisale su OŠ “Sutjeska” u Zemunu i OŠ “Janko Katić” Rogača, a tradicionalno najveći broj prvaka upisala je OŠ “Nikola Tesla” Vinča, 310 učenika – kažu u Sekretarijatu.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama