“Неки директори једну норму поделе на три човека како би имали сигурне гласове”

6 октобра, 2016

Иако су синдикати просвете пре неколико дана протестовали наводећи да је ресорно Министарство тражило да доставе личне податке чланова синдиката, испоставило се да то ипак није у потпуности тачно.
Министарство просвете није тражило спискове синдикалаца
Форум београдских гимназија навео је у саопштењу пре два дана да је Министарство просвете директорима школа послало допис у коме се директорима налаже да доставе спискове свих чланова синдиката са матичним бројевима, преноси Н1.
Како наводе због овог дописа реаговао је чак и Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић истичући да подаци о синдикалном чланству спадају у групу нарочито осетљивих података који се могу обрађивати само пристанком особа о чијим се подацима ради.
Према речима председнице Форума Милице Миленковић, она није видела допис Министарства и у њеној школи матични бројеви и спискови свих чланова синдиката нису тражени, пише портал Н1.
Миленковић истиче да су они те информације добили са терена па претпоставља да је то једна врста притиска од стране директора школа који су хтели на тај начин да попишу чланове синдиката и изврше пребројавање чланова. “Зато смо ми на тај начин реаговали….. Ми кад кажемо Министарство не мислимо на Министарство већ на директоре школа”, каже она.
Истиче да је стање у школама врло напето и да су људи несигурни.
“Технолошки вишкови се појављују из дана у дана. Нови проблем је велики број оних који раде на одређено а ово је само јос један вид притисака.
Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника каже да је видела допис који је стигао од Министарства просвете и појашњава да су тражени име и презиме председника синдиката, назив синдиката и информација колико синдикат има чланова.
“У том допису нису тражени матични бројеви”, наводи она истичући да у допису нема ништа спорно јер председници репрезентативних синдиката имају правона додатак од 12 одсто на своју плату и да Министарство просвете има право да зна коме се то исплаћује.
“Ја не знам шта се десило и не искључујем могућност да је у питању лош однос директора и представника синдиката где се директори понасају као мали богови па су можда покушавали да искористе ситуацију”, каже Јасна Јанковић.
Обе представнице просветних синдиката поздравиле су најаву тачног пописивања просветних радника и укидања такозваних скривених радних места.
“Шарчевић је први министар први који је дошао с познавањем система – прошао је ниво и основне и средње школе и приватног сектора. Он је сам рекао да зна како се крије радно место и да ће открити сва скривена радна места”, наводи Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.
На питање шта је заправо “скривено радно место” Милица Миленковић каже да у ситуацији када професор оде у пензију а важи забрана запошљавања, онда да мења неко из школе ко узме 30 одсто њене норме. Онда директор прими неког другог на норму од 70 одсто. “Неки директори једну норму поделе на три човека како би имали сигурне гласове”.
Она наглашава да је кључно да се прекине однос директора и инспекција како би се стало на пут скривеним радним местима јер је инспекција та која их открива, а не министар.
Пише: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "“Неки директори једну норму поделе на три човека како би имали сигурне гласове”

 1. anci каже:

  Neki direktori podele normu na tri coveka kako bi osigurali glasove?
  Vrlo moguce i vrlo verovatno. A neki nacelnici skolskih uprava zahtevaju od direktora da podeli normu da bi oni (nacelnici) osigurali poene u vladajucoj garnituri! Na 6 (slovima SEST) je jedna norma podeljena u nasoj skoli. Po naredjenju lokalnih mocnika.
  Nisam direktor samo radim na izradi famoznog CENUSa.

  1. Maca каже:

   Dok neki dele mesta, neki zaposle iskljucivo nestrucna lica iz familije, iako ima strucnih! Pa na primer u biblioteci radi nastavnik odbrane i zastite, kao ucitelj student osnovnih studija, muzicko predaje ucitelj, tehnoloski visak iz jedne skole, nece da primi direktor iz druge , jer je na tom mestu sestricina treceg direkora, kod koga vec radi zena ovog koji nece da primi (naravno da radi kao nestrucna)…LUDA KUCA!!!

   1. Vesna каже:

    Svi koji radimo u prosveti znamo da je previše nepravde. Ne postoji ministar koji može da reši te probleme. Podatke svakog zaposlenog u prosveti kad je počeo da radi, na cijem radnom mestu, do kad radi ama baš sve pa čak i da je neko apsolvent a pičeo da radi u grad a neko ko radi više od 20 god. Na periferiji (selu) taj nikad neće doći na lakši način na piso mislim makar pred penziju da ne putuje. Znači ministarstvo ima uvid u sve što se zove PROSVETA samo nemamo pravog da sve te probleme reši. A mnogo boli nepravda prosvetne radnike .

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама