Nema časova fizičkog, ali u istoj sali, sa istom decom, sportski klubovi održavaju treninge

17 septembra, 2020

Prema odluci koju je doneo Krizni štab, sportskim klubovima je dozvoljeno da koriste fiskulturne sale škola za svoje aktivnosti. S druge strane, te iste sale ne mogu se koristiti za nastavu fizičkog vaspitanja, što je izazvalo nezadovoljstvo nastavnika fizičkog vaspitanja koji ukazuju na dvostruke aršine nadležnih, piše Danas.

U mnogim školama, kažu, ne može da se izvodi nastava fizičkog u sali s pola odeljenja, ali su zato bez ikakvog ograničenja dozvoljeni treninzi i takmičenja, na koje uglavnom dolaze ta ista deca koja ne mogu da imaju redovnu nastavu fizičkog.

– U preporukama Ministarstva prosvete piše da nastavu fizičkog vaspitanja treba izvoditi napolju kad god je to moguće, ali neki direktori su shvatili da to znači da nema korišćenja sale pa su nastavnicima zabranili pristup, a neki su čak i salu pretvorili u učionicu. Preporuka je da nastavnici muzičkog, likovnog i fizičkog budu angažovani za čuvanje dece u boravku, što možda i nije loše, ako bar sa njima mogu da rade svoj posao u šta ne verujem – kaže za Danas Miroslav Marković, predsednik Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta.

Na osnovu zaključka Kriznog štaba, Ministarstvo prosvete je uputilo dopis osnovnim i srednjim školama u kome piše da „sve aktivnosti koje se ostvaruju u školskom prostoru u slučaju kada je njihov organizator sportski klub, a ne škola, moraju da budu organizovane i realizovane, uz poštovanje mera zaštite zdravlja svih učesnika“.

– Smatramo da uslovi treba da budu jednaki za svu decu. Zašto dete ne može da ima nastavu fizičkog u sali, a posle škole može dolazi u tu istu salu na treninge? Šta ćemo sa decom koja nemaju novca da plate treninge i jedino mogu organizovano i sistemski da vežbaju na nastavi sa svojim nastavnikom i drugarima? Zar ovo nije diskriminacija dece? Odgovornost se prebacuje na Ministarstvo omladine i sporta, a naravno da će direktor biti kriv ukoliko se virus proširi i na učenike – smatra Marković.

On kaže da se nastava fizičkog u školama trenutno izvodi na različite načine.

– Neke škole brane deci da potrče, neke traže da se nose maske dok se vežba što je u suprotnosti sa preporukama SZO, neke su salu pretvorili u učionicu, neke realizuju nastavu fizičkog samo onlajn. Uglavnom sve zavisi od direktora škola. Tužno je što je nastava fizičkog sa tri časa spala na samo jedan čas nedeljno. Zamislite samo posledice koje to može ostaviti na imunitet deteta – ukazuje Marković.

Autor: V. Andrić

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Nema časova fizičkog, ali u istoj sali, sa istom decom, sportski klubovi održavaju treninge"

  1. Deki kaže:

    Nesto normalno i pametno od vas…skinite maske deci, ne stvarajte im psihozu, dovoljna im je kazna sto zive u ovoj drzavi

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama