Nema ničeg spornog u programu za biologiju, stav je Srpskog biološkog društva

septembar 15, 2022

Deo programa biologije za osmi razred osnovne škole koji se odnosi na rodni i polni identitet, a čije je preispitivanje tražio ministar prosvete Branko Ružić, za Srpsko biološko društvo (SBD) ni po čemu nije sporan.

Srpsko biološko društvo u svom mišljenju koje je uputio NPS-u, a u koje je Danas imao uvid, navodi da je deo pomenutog programa biologije u potpunosti usklađen sa prihvaćenim teorijama, činjenicama, zaključcima i tumačenjima biološke nauke.

„Uvidom u celokupni program nastave i učenja biologije za drugi ciklus nigde nismo uočili da se izlazi iz okvira biološke nauke, pa čak i kada je moguće da u drugim oblastima ljudskog delovanja u javnosti ima drugačije iskazanih tumačenja“, navodi se u dopisu koji je potpisao predsednik Srpskog biološkog društva Miroslav Živić.

Društvo smatra da „genetička varijabilnost ne daje osnove za razvoj predrasuda, stereotipa, diskriminacije i nasilja“, te da „biološka znanja potpomažu razvijanje tolerancije i prihvatanja različitosti mladih ljudi, što je u skladu sa težištem programa biologije u drugom ciklusu koji je usmeren ka jedinstvu živog sveta i njegovoj izuzetnoj biološkoj raznovrsnosti“.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa juče je održan konsultativni sastanak NPS-a na kojem je većina članova podržala stavove SBD.

Više na: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama