Немачка тражи до 30.000 васпитача са истока Европе

10 јуна, 2017

Према званичним подацима, Немачкој недостаје 15 до 30 хиљада васпитача и васпитачица, а да би тај број надоместили, Немци се окрећу ка истоку Европе где је, како кажу, та струка боље образована.
Подаци које објављује „Дојче Веле“ који наводи пример једног приватног минхенског вртића у ком је тренутно троје васпитача на боловању, а замену је готово немогуће наћи. Сваких пар недеља долазе нови, а у вртићу не ради ни једна васпитачица којој је материњи језик немачки.
DW наводи како таква ситуација није изузетак у Немачкој јер је прошле године уведен закон који родитељима гарантује место у јаслицама и вртићу, па су градови и општине отворили нове вртиће и сада недостаје 15 до 30 хиљада васпитача.
Наведена ситуација отворила је могућност запошљавања одгајатеља из чланица Европске уније који осим што ће имати сигурно радно место осигуран им је и интензиван курс немачког језика како би се што боље адаптирали на рад у Немачкој.
„Васпитачи и васпитачице са истока Европе су по правилу боље образовани, али им зато недостаје практичног искуства“, казала је за „Дојче Веле“ Силвија Брач која је отворила агенцију за посредовање радне снаге у одгојном сектору с истока Европе.
 
Извор: kerefeke.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Немачка тражи до 30.000 васпитача са истока Европе

 1. Katarina Sirotko каже:

  Kako i gde doci do mogucnosti prijave za taj posao?Ili blizih informacija?

 2. Nikolina каже:

  Koju srednju skolu upisati u Nemackoj Osim Gimnazije?Da li moze neko da mi odgovori unapred hvala

 3. Nikolina каже:

  Koju srednju skolu upisati u Nemackoj Osim Gimnazije?Da li moze neko da mi odgovori?

 4. Nikolina каже:

  Kako dobiti odgovor na ovom sajtu

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама