Немојте давати деци прве лубенице

9 јуна, 2022

На пијацама и у продавницама, али и у камионима на улицама већ су се појавиле прве овогодишње лубенице. Осим високе цене, постоји и још један проблем с њима.

Наиме, ово воће на почетку сезоне углавном садржи велику количину нитрата који се користе за брзо дозревање плодова. Нитрат у малим количинама није штетан за здравље, али ако се стално уноси у организам, може изазвати тровање које резултира мучнином, повраћањем и боловима у стомаку.

„Хроничне болести могу се погоршати код људи који уносе нитрате у великим количинама, а ако већ имају проблема с дигестивним трактом, могу очекивати негативне последице. Иста је ситуација и с упалним болестима црева”, кажу стручњаци.

Због свега тога ране лубенице се не препоручују деци, особама с алергијским болестима и онима са слабим имунитетом, као што су пацијенти на хемотерапији.

Ипак, нису све лубенице пуне нитрата. Ако нађете оне које се узгајају у стакленику, тамо се стварају услови за брже дозревање него на „отвореном”, због чега нема потребе за коришћењем нитрата.

Извор: dnevno.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама