Веровали или не – деца расту ВИШЕ током школске године него на распусту

Звучи потпуно нелогично и тешко је објаснити узрок, али истраживања су показала – деца брже расту током школске године него на распусту.

Сви знамо колико је школа важна за свако дете. Поред формалног образовања и учења неких основних ствари попут матерњег језика или математике, деца шире опште образовање, али и побољшавају и социјалне вештине, уче се тимском раду, решавању проблема, понашању у колективу. Школа је заправо место где се у разним погледима расте, али ко би рекао да се током школске године и буквално више расте него на летњем распусту.

Наиме, како пише Medical Xpress, нова студија објављена у журналу Frontiers доказала је ову необичну појаву – да деца брже расту током школских месеци него на летњој паузи. Цео текст о студији можете прочитати ОВДЕ.

Само истраживање трајало је од 2005. до 2010. и пратило 3500 деце из 41 школе. Откривено је да деца расту пола милиметра месечно више током школских месеци, него током распуста. Иако то можда на први поглед не звучи много, за децу која расту и развијају се, и те како је значајно. То практично значи да од септембра до краја априла они порасту за 3 милиметра више него од маја до августа.

Оно што је исто истраживање показало је да деца, супротно расту у висину, током распуста више расту у „ширину“. Навике у исхрани се поремете, деца чешће имају нередовне оброке, а уз то много слободног времена проводе испред екрана, што утиче на појаву прекомерне тежине.

Такође, редован сан и рутина кад је реч о спавању такође су врло важни за правилан раст, а током школске године је код већине ђака та рутина много боља него на распусту.

Иако није до краја јасно шта је узрок томе да деца брже расту у висину током школске године, аутори студије верују да то има везе са правилном изложеношћу детета циклусима дан-ноћ, односно светло-мрак. Укратко – дан је за рад, ноћ је за спавање и то правило деца више поштују током школске године него на распусту, претпоставка је истраживача.