„Неопходно је увести саобраћајно образовање и васпитање у школе“

У првих 10 месеци ове године у Србији је погинуло 106 младих, 23 одсто од укупног броја настрадалих.

Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја рекао је гостујући у Београдској хроници да постоји решење и ако се говори о младима треба применити Стратегију у којој пише да је и школски систем одговоран за безбедност саобраћаја, а у Националној стратегији се експлицитно каже да је неопходно увести саобраћајно васпитање и образовање у школе.

„Другачије је када имате људе којима 12 година причате о саобраћају, па онда они другачије доживљавају полагање возачког испита“, истакао је Божовић.

Сматра да су велики проблем и пешаци.

„Углавном имамо проблем на страни пешака, јер изађу на коловоз без да погледају да ли то могу да ураде безбедно или не могу, истрче на коловоз, а када иде зимско време, актуелне су капуљаче, па не могу лако ни да виде“, објаснио је Божовић.

Према његовим речима, возачи морају бити опрезнији, али се поставља и питање границе те опрезности, јер ако имате пешака који хода тротоаром, сигурно да нећете кочити да га питате да ли жели да пређе коловоз, а ако без икаквог знака само крене да прелази коловоз за шта му је потребна свега секунда или секунда и по, онда ту возач не може ништа да уради.

„Наравно да не амнестирамо возаче, они треба да посматрају пешаке, али и пешаци су се превише ослободили, не показују јасну намеру да желе да пређу коловоз већ само искораче на коловоз и то нам је највећи проблем.“, истакао је Божовић.

Извор: РТС