Непромишљена иницијатива Министарства просвете

2 децембра, 2021

Министарство просвете расписало је наградни конкурс за средњошколце у оквиру ког је потребно да деца сниме видео, поставе га на Инстаграм и откључају своје профиле, односно да их уместо приватним начине јавним како би сви могли да приступе садржају који објаве.

Да ли је особа која је осмислила овај вид такмичења размишљала о потенцијалним опасностима којим се дете излаже откључавањем свог профила за јавност?

Јавни профили тинејџера нису једина проблематична ставка овог конкурса. Осим тога, ту је и награђивање на основу броја лајкова, а не квалитета садржаја. У осетљивом животном раздобљу где је деци ионако веома битно како их други доживљавају и шта о њима мисле, акценат се ставља на то да се вредност, квалитет и креативност могу мерити бројем лајкова и популарношћу.

Да ли угрожавање безбедности детета вреди колико и прва, друга или трећа награда на конкурсу?

Када је профил детета јаван, предаторима је олакшан пут до потенцијалне жртве. Којим опасностима се дете излаже?

Откривање личних информација

Са фотографија и профила деце и младих се лако може закључити са ким се највише друже, у коју школу иду, како се зову и презивају, чиме им се родитељи баве, да ли су популарни или повучени… Све ово су одлучујући фактори када предатор бира своју жртву.

Откривање локације

Таговање фотографија и обележавање локације су најчешћа грешка коју не само деца, него и одрасли праве на друштвеним мрежама. Последице нису толико далекосежне ако је профил закључан, али уколико је јаван, могу да буду кобне.

Из таговања локације предатори могу да сазнају где дете излази, где иде на енглески, где иде у школу, на часове плеса, чак и где живи.

Омогућен контакт

Откључавањем профила директно омогућавамо свим особама да ступе у контакт са нама, да ли путем коментара или путем директне поруке. Када је предаторима олакшан начин да ступе у контакт са дететом, њих ништа не спречава да направе лажан налог, представе се као вршњак, а онда крену са дописивањем.

Говор мржње и нежељени коментари

Закључавањем налога дете штити свој дигитални простор, и одобрава приступ истом само људима са којима се осећа сигурно. На тај начин има контролу над тиме ко ће му писати поруке, реаговати на његов садржај и коментарисати фотографије. Ружни коментари, позив на насиље, вређање и претње на друштвеним мрежама нису ништа ново и остављају тешке последице на дечију перцепцију себе.

Намера конкурса Министарства просвете није била лоша, деца су позвана да похвале своје наставнике, да буду креативна и да покажу своје познавање друштвене мреже. Међутим, у обзир се увек мора узети и она друга страна интернета и друштвених мрежа која је препуна упозорења, замки и опасности.

Увек је право време да разговарамо о позитивним и негативним странама интернета који је постао саставни део наших живота. Едукација је превенција.

Извор: ЦНЗД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Непромишљена иницијатива Министарства просвете

  1. Тоша каже:

    Organizatori konkursa nisu informatički pismeni, očigledno.

  2. Александар каже:

    Право питање је зашто министарство уопште промовише инстаграм и друштвене мреже уопште. Зар је то обавезно за школарце? Је ли пожељно?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама