Nijedan roditelj nije kažnjen zbog nevakcinisanja dece

29 aprila, 2017

Nijedan roditelj do sada nije kažnjen zbog nevakcinisanja deca u gradovima gde je zabeležen najmanji odziv na imunizaciju – Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Kragijevcu.

Inspekcija ministarstva zdravlja od početka godine podnela je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, a tokom prošle godine 198 prijava.
U Prekršajnom sudu u Beogradu rečeno je Tanjugu da je od početka ove i tokom prošle godine formirano 208 predmeta, od kojih je do sada deset rešeno.
U dva slučaja je zahtev odbačen jer, kako kažu, nisu ispunjeni uslovi za pokretanje prekršajnog postupka, dok je u osam predmeta izrečena prekršajna sankcija opomena.
„Nijedan roditelj nije kažnjen. U ostalim postupcima je dokazni postupak u toku”, rečeno je Tanjugu u Prekršajnom sudu u Beogradu.
U Prekršajnom sudu u Kragujevcu kažu da je tokom prošle godine podneto devet prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a da od početka ove godine nije podnet ni jedan prekršajni zahtev.
„Donete su tri presude po ovim predmetima: izrečene dve opomene i doneta jedna oslobadajuća odluka”, rečeno je Tanjugu u tom sudu.
Prekršajnim sudovima u Novom Sadu i Nišu u 2016. godini i u 2017. godini nije stigao nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu.
Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen februara prošle godine, predviđene su kazne za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu od 30.000 dinara do 150.000 dinara.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut u najvećem padu je vakcinacije dece MMR vakcinom (protiv malih boginja, rubeola i zauški), a najmanji obuhvat je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.
U Nišu je obuhvat MMR-om svega 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto.
Zbog sniženog obuhvata vakcinacijom u toku je epidemija malih boginja u Rumuniji gde je do sada obolelo više od 4.800 ljudi i umrla 21 osoba.
Da bi se postigao i sačuvao kolektivni imunitet obuhvat vakcinacijom mora biti najmanje 95 odsto. To znači da su od zaraznih bolesti zaštićena i deca koja su vakcinisana i ona koja iz zdravstvenih razloga nisu mogla da prime vakcinu.
(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Nijedan roditelj nije kažnjen zbog nevakcinisanja dece

 1. Mama kaže:

  Pre nego propagirate resetanje vakcinama i unistavanje dece, prvo prostudirajte sta kaze sud za ljudska prava u strazburu na temu slobodnog izbora i pristajanju na eksperimente. Jer, vakcine su oznacene u medicini kao eksperimenti. Nijedan se lekar ne vakcinise niti revakcinise “protiv” virusa gripa i ostalih obaveznih jer su najvise izlozeni. Ako se oni ne vakcinisu, sto je kako kazu opasnije kada odrastao covek bude zarazen nekim od tih virusa, zasto se vakcinisu deca? Zasto se ne vakcinisu kasnije ako je odraslo doba rizicnije zbog tih bolesti a vakcine iz detinjstva vise ne stite? Ne budite ni vi maloumni ako vec medicina ne daje 100% garanciju da vakcine stite. Odakle vama pravo da ubedjujete ljude da su vakcine dobre??? Ako ne mozete da tvrdite 100% , onda ne propagirajte
  Isto je kao da pisete clanak da je so slatka a secer slan!

  1. Tata kaže:

   Draga Mama,
   Pošto Vi propagirate da se vakcinama uništavaju deca a vidim već da ste to prostudirali, da li bi ste bili ljubazni da svoje nalaze podelite sa nama?
   Ne znam odakle vam ideja da se ni jedan lekar ne vakciniše, to uopšte nije tačno?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama