Ниједан родитељ није кажњен због невакцинисања деце

април 29, 2017

Ниједан родитељ до сада није кажњен због невакцинисања деца у градовима где је забележен најмањи одзив на имунизацију – Нишу, Београду, Новом Саду, Kрагијевцу.

Инспекција министарства здравља од почетка године поднела је 46 прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу, а током прошле године 198 пријава.
У Прекршајном суду у Београду речено је Танјугу да је од почетка ове и током прошле године формирано 208 предмета, од којих је до сада десет решено.
У два случаја је захтев одбачен јер, како кажу, нису испуњени услови за покретање прекршајног поступка, док је у осам предмета изречена прекршајна санкција опомена.
„Ниједан родитељ није кажњен. У осталим поступцима је доказни поступак у току”, речено је Танјугу у Прекршајном суду у Београду.
У Прекршајном суду у Kрагујевцу кажу да је током прошле године поднето девет прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали децу по Закону о заштити становништва од заразних болести, а да од почетка ове године није поднет ни један прекршајни захтев.
„Донете су три пресуде по овим предметима: изречене две опомене и донета једна ослобадајућа одлука”, речено је Танјугу у том суду.
Прекршајним судовима у Новом Саду и Нишу у 2016. години и у 2017. години није стигао ниједан захтев за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали децу.
Законом о заштити становништва од заразних болести, који је усвојен фебруара прошле године, предвиђене су казне за родитеље који не вакцинишу своју децу од 30.000 динара до 150.000 динара.
Према подацима Института за јавно здравље Батут у највећем паду је вакцинације деце ММР вакцином (против малих богиња, рубеола и заушки), а најмањи обухват је у Нишу, Београду, Новом Саду и Kрагујевцу.
У Нишу је обухват ММР-ом свега 51 одсто, док је у Београду 65 одсто.
Због сниженог обухвата вакцинацијом у току је епидемија малих богиња у Румунији где је до сада оболело више од 4.800 људи и умрла 21 особа.
Да би се постигао и сачувао колективни имунитет обухват вакцинацијом мора бити најмање 95 одсто. То значи да су од заразних болести заштићена и деца која су вакцинисана и она која из здравствених разлога нису могла да приме вакцину.
(Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Ниједан родитељ није кажњен због невакцинисања деце

 1. Mama каже:

  Pre nego propagirate resetanje vakcinama i unistavanje dece, prvo prostudirajte sta kaze sud za ljudska prava u strazburu na temu slobodnog izbora i pristajanju na eksperimente. Jer, vakcine su oznacene u medicini kao eksperimenti. Nijedan se lekar ne vakcinise niti revakcinise “protiv” virusa gripa i ostalih obaveznih jer su najvise izlozeni. Ako se oni ne vakcinisu, sto je kako kazu opasnije kada odrastao covek bude zarazen nekim od tih virusa, zasto se vakcinisu deca? Zasto se ne vakcinisu kasnije ako je odraslo doba rizicnije zbog tih bolesti a vakcine iz detinjstva vise ne stite? Ne budite ni vi maloumni ako vec medicina ne daje 100% garanciju da vakcine stite. Odakle vama pravo da ubedjujete ljude da su vakcine dobre??? Ako ne mozete da tvrdite 100% , onda ne propagirajte
  Isto je kao da pisete clanak da je so slatka a secer slan!

  1. Tata каже:

   Draga Mama,
   Pošto Vi propagirate da se vakcinama uništavaju deca a vidim već da ste to prostudirali, da li bi ste bili ljubazni da svoje nalaze podelite sa nama?
   Ne znam odakle vam ideja da se ni jedan lekar ne vakciniše, to uopšte nije tačno?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама