NIKO KAO JA – nova domaća društvena igra za smejanje do suza!

6 juna, 2022

NIKO KAO JA je nova igra od koje ćete se garantovano iskidati od smeha

Revolucya je već prepoznatljiv brend koji se vezuje za neobične, zabavne igre koje podstiču kreativnost i povezuju igrače svih uzrasta. Do sada su već dobro poznati njihovi klasici – igra Ključ (za koju su dobili prestižno priznanje za najbolju igračku “Dobra igračka”), igra Iznebuha faca kao i specijalna edicija koja sadrži u sebi priče i igre – edukativni paket Iznebuha planeta. Upravo su objavili i svoju treću igru Niko kao ja kojom nastavljaju serijal zabavnih i kreativnih društvenih igara.

Dr Katarina Nikolić, dizajner i antropolog, deo je ovog tročlanog tima i objašnjava nam koja je to ideja iza brenda Revolucya koja je zaslužna i za stvaranje nove igre – “Niko kao ja”.

Čovečanstvo se igra i zabavlja od pamtiveka. Revolucya smatra da je igra važan deo naših života i to u svim njegovim fazama – od detinjstva do zrelog doba. Zato i stvaramo igre koje pokrivaju sve uzrasne grupe jer deca ne žive samo u detinjstvu, ona ostaju u nama kao saputnici kroz turbulentni život.

Kako je nastala igra Niko kao ja koja uključuje glumu kao osnovni pokretač igre?

Ovo je zabavna igra i to je njena osnovna svrha – da se iskidate od smeha. Naročito da se iskidam od smeha ja – dok sam je crtala, Mario dok je pisao razne tekstove i Aleksa dok je radio dizajn. Kada smo je probali prvi put, drugi, treći… svaki put smo se smejali jer smo u nama, ljudima koje znamo više od pola života, videli izraze koje do sada nikad nismo ni slutili da ćemo videti.
Imaginacija u kreiranju likova i rečenica koje ti likovi izgovaraju u smešnim ili ne tako smešnim situacijama, delovala je šokantno. Koliko god da poznajete osobu sa kojom igrate Niko kao ja bićete iznenađeni njenim talentom da glumi razne likove ali i da osmisli rečenice i vešto sakrije tajnu reč. Zabavno je bilo i čuti skrivene reči koje igrači zadaju jedni drugima. Neke od tih stvari stvorila je sama igra. Uopšte nismo znali da će se one pojaviti i za mene su bile veliko iznenađenje. Kako da reč „stalaktit“ ubacim u situaciju „Muva u supi“? Ja već imam ideju, samo da još smislim kako da stalaktit sakrijem u supi.

Deluje da igra stvara razne vrednosti?

Igra funkcioniše na više nivoa: razvija empatiju neophodnu da se uđe u tuđu kožu, ekspresiju, snalaženje u kreiranju teksta, analitičnost u procenjivanju. Osećaj kako je biti neko drugi je značajan mehanizam za razvijanje empatije kod mlađih igrača.

Pored toga, generiše neprekidnu zabavu i omogućuje da saznamo na koji način razmišljaju ljudi koje dobro poznajemo kada se nađu u neočekivanim i suludim situacijama. Razotkrivanje nepoznatih talenata kod sebe i kod drugih je i za nas bilo veliko iznenađenje igre. Naši prvi igrači nam javljaju da su “otkrili svog novog muža i brata” ili “talenat za glumu kod svoje ćerke”

Tako je na kraju ispalo da igra, pored toga što je urnebesno smešna i zabavna, razvija socijalne i kreativne veštine

Kako se igra Niko kao ja?

Svrha društvenih igara je da postanu platforma za odigravanje nezgodnih, smešnih i bizarnih situacija iz života ali u sigurnom okruženju, među prijateljima, uz grickalice i piće. Niko kao ja čini plejada od 52 karaktera među kojima je jednak broj likova svih uzrasta.

Svako od učesnika izvlači nasumično svog i situaciju u kojoj se lik obreo. Zatim svako stupa na scenu glumeći svog lika u određenoj situaciji a na ostalima je da pogode o kom liku se radi. Izbor likova možete da suzite u zavisnosti od preferencija ekipe, npr. ako igraju mlađa deca, ostavite više dečijih likova, ako igraju stariji, više starijih, ili ih ostavite sve jer je i to zabavno!

Nakon prve faze sledi druga koju smo nazvali Telepatija u kojoj likovi u čiju kožu smo već ušli odigravaju zajedničku scenu. Ali svako sa svojom tajnom reči koju pokušava da sakrije u rečenici koju izgovara.

A kako izgleda pakovanje?

Revolucya je poznata po svojim kvalitetnim komponentama i originalnim rekvizitima pa smo se trudili da nastavimo istim stilom. Kreirali smo figurice od pleksiglasa koje su bukvalno profili lica (namerno profil kao na društvenim mrežama 🙂 a malo podsećaju na glave sa Uskršnjih ostrva pa daju i dozu misterije. U kutiji je i tabla za bodovanje sa posebnim poljima sa dodatnim zadacima. Njena dvostranost pruža mogućnost igranja kraće ili duže varijante (za ekskurzije i žurke kao i za duge letnje i zimske noći). Kartice su ilustrovane tako da daju i vizuelni opis likova.

Brojnost likova i situacija omogućava beskonačno igranje čak i sa istom ekipom. Što više igrate, bolje upoznajete likove iz kutije i postajete veštiji a igra zanimljivija.

Kakvi su planovi?

Spremamo ekspanziju za našu najprodavaniju igru Iznebuha faca, novu psihološku igru podsvesti i čitanja misli Subliminal i pripremamo svoj internacionalni štand na najvećem svetskom Sajmu igračaka u Ninbergu 2023. godine. Planiramo da nastavimo da stvaramo igre jer igre stvaraju nas. Igra si ti 🙂

Revolucya razvojni tročlani tim čine: dr Katarina Nikolić, psiholog Mario Eterović i arhitekta Aleksa Rogan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


7 komentara na "NIKO KAO JA – nova domaća društvena igra za smejanje do suza!

 1. Dragana kaže:

  Ovakve igre daju deci priliku da iskuse kako je to biti u tudjim cipelama i nadam se onda nauce da ne sude ljudima koji se nalaze u njima.

 2. Nikola kaže:

  Uvek sam voleo da se igram pantomime, čitajući ovo sam se prisetio koliko smo se dobro zabavljali kao mlađi pogađajući filmove.

 3. Maja kaže:

  Retko dobre igre. U dobu gde su deca i roditelji po ceo dan na mobilnom, ono što nude revolucija igre je prava dragocenost. Mi smo nebrojeno puta uživali u Iznebuha faci i Ključu, još nismo stigli da probamo Niko kao ja, deluje super da se isproba na odmoru.

 4. Darko kaže:

  Bolje bi bilo da na građanskom npr. deca igraju ovakvu igru i da se zabavno nauče empatiji i koliko je različitost bitna za jedno društvo nego da, uglavnom, zevaju i čekaju da se završi teoretisanje o ljudskim pravima.

 5. Vanja kaže:

  Prezabavna i duhovita igra, koja izaziva osmeh kod igrača i budi u svakome pozitivnu kreativnost. Za mene nešto sasvim novo i originalno u svetu društvenih igara, a kompletan dizajn je jednostavno očaravajući.

 6. Bojan Zlatković kaže:

  Imamo igru i mogu da kazem da smo odusevljeni. Razlikuje se od ostalih zato sto morate koristiti kreativnost da bi napredovali. Super koncept! Covek kroz uzivljavanje u ove likove zapravo komunicira sa sobom sto deluje vrlo blagorodno danas. Sve pohvale!

 7. Vanja kaže:

  Zanimljiva, izuzetno kreativna zabavna i pre svega duhovita igra koju sve vreme igrate nasmejani Nešto novo u svetu društvenih igara, a sve to upakovano u čaroban dizajn kompletnog proizvoda

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama