Njegovo Veličanstvo – Dopis

31 maja, 2020

Kažu nastavnici da je poslednjih nedelja iz Ministarstva stiglo brdo dopisa koji su im nejasni. Konačno, evo jednog koji će, nadamo se, sve razjasniti. Autor je naša saradnica Maja Bugarčić (što samo po sebi znači da dopis nije zaista stigao iz Ministarstva).

Foto: Canva

Direktorima osnovnih škola u Srbiji

Imajući u vidu da su se javila različita tumačenja i nedoumice u pogledu Dopisa br. 972 Ministarstva prosvete Republike Srbije (u daljem tekstu: Ministarstvo), ovim Dopisom 992a se daje detaljnije tumačenje spornih pitanja iz Dopisa 548ž.

1. Ocenjivanje predloženo u Dopisu 662c i Dopisu 719b se zamenjuje predlogom iz Dopisa 351š. Prema tom predlogu, svaki učenik mora imati usmeni odgovor i ocenu koja ulazi u prosek. Učenici koji ne budu imali usmeni odgovor, zaključnu ocenu dobijaju po proseku formativnih, sumativnih, promptnih i transparentnih ocena, osim onih koji imaju zaključenu formativnu ocenu (vidi Dopis 243).

a) Usmeno odgovaranje se organizuje isključivo u školi. Aplikacije koje se koriste su Zum i Viber (vidi Dopis 557 – targetivni kontakt). Rastojanje između nastavnika i učenika mora biti najmanje dva metra.

b) Kao podstrek za učenike koji završavaju razred u vanrednoj situaciji, nastavnik ispituje učenika dok učenik ne stekne uslove za odličnu ocenu (suportivna metoda).

c) U zaključivanju se nastavnici neće rukovoditi prosečnom ocenom. U prosek ulazi i prvo i drugo polugodište, sa akcentom na najbolju sumativnu i najbolju formativnu ocenu. Asertivno ponašanje se dodatno ceni dominantnim poenima (vidi Dopis 214s) i sve zajedno čini zaključnu ocenu. Nastavnik piše izveštaj o ocenjivanju na najmanje pet strana. U cilju izbegavanja kontakata, nastavnici su dužni da izveštaj potpišu elektronskim sertifikatom izvađenim isključivo u prostorijama MUP RS. Dozvoljeni su i sertifikati izvađeni na drugom mestu.

d) Učenik koji je bio redovan na nastavi na daljinu dobija dodatnih 5 smajlija (Milorad se ne slaže, razmotriti).

2. Nakon podele svedočanstava, u skladu sa Dopisom 512e, nastavnici nastavljaju da rade tokom dečijeg raspusta. Aktivnosti nastavnika tokom letnjih meseci će biti objašnjene u nekom od narednih dopisa, po planu za školsku 2019/2020. godinu.

3. Nastavnici koji su tokom nastave na daljinu, zbog sporog interneta ili starih modela kompjutera ili telefona, otežali komunikaciju sa učenicima, biće kažnjeni umanjenjem zarade za 10%. Ocenu uspešnosti komunikacije će dati učenici i roditelji u anonimnoj anketi koja će biti postavljena na veb sajtu Ministarstva. Pomenuto umanjenje od 25-50% će se primenjivati retroaktivno, za mesece u kojima se vršila nastava na daljinu.

4. Kako smo naveli u Dopisu 971dž, mere obezbeđenja na maturskom ispitu će svesti mogućnost prepisivanja na minimum, i ovim putem dajemo uputstva kada i kako dežurni nastavnik treba da reaguje u slučaju prepisivanja:

a) Prepisivanje koje prelazi granice minimalnog je najstrože zabranjeno.

b) Imajući u vidu da će, shodno navedenom, očekivano i dozvoljeno prepisivanje biti na nivou minimalnog, učenicima je dozvoljeno da imaju minimalne podsetnike („puškice“), čije dimenzije ne smeju preći 4×5 centimetara. Veličina fonta takođe mora biti minimalna, u rangu Times New Roman 5, ili rukopis sa minimalnom veličinom slova. Takođe je dozvoljeno isključivo minimalno došaptavanje (do 15db), kao i minimalno korišćenje mobilnih telefona tokom izrade maturskog ispita (sumarno do 3 minuta).

c) Ovim se stavlja van snage dopis 816j gde je navedeno da prepisivanje nije dozvoljeno uopšte.

d) Svaki učenik koji prekorači navedene minimalne granice mora biti udaljen sa ispita. U slučaju da se takav učenik izvini i pokaže da je svestan načinjenog prekršaja, moguće je minimalno vraćanje na polaganje.

5. U Dopisu 913 je dato tumačenje Dopisa 662d, u kojem je navedeno da se maturske večeri neće organizovati. Dopis 662u se ovim stavlja van snage, i donosi se odluka koja glasi:

a) Maturske večeri će biti organizovane u okviru škole, i to u krugu od 5km.

b) Samo one škole koje mogu obezbediti skafandere i drugu zaštitnu opremu za sve učenike i nastavnike će moći da organizuju matursku proslavu. Škole koje nisu u stanju da obezbede zaštitnu opremu za svoje učenike i nastavnike neće moći da organizuju matursku proslavu, i zakazati istu za jun (Đole da pogleda, ne znam da li je ovo OK).

c) Ovim se stavlja van snage Dopis 884c, kojim je najstrože zabranjen ples učenika i nastavnika tokom maturske večeri. Ovim Dopisom 972c, Ministarstvo je odlučilo da dozvoli ples na razdaljini od najmanje dva metra između dve osobe. Škole koje nemaju dovoljno velike sale mogu podeliti decu u grupe, i rasporediti ih po učionicama.

Molimo sve direktore da, pre sprovođenja navedenih mera i planova, sačekaju da vide da li će biti objavljeni Dopisi 913b, 919c, 982d, itd, gde će biti data nova pojašnjenja u slučaju da ova nisu komprehensibilna.

Ministarstvo

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Njegovo Veličanstvo – Dopis"

  1. Snežana Ristić kaže:

    Ne dangubimo ljudi ,nedelja je zadnji dan za prijavljivanje na novu onlajn obuku ZUOV-a,u dopisu piše OBAVEZNO.Ima me na spisku,uta- taaa!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama