Nova otkrića o postporođajnoj depresiji – može se javiti godinu dana nakon porođaja i trajati do tri godine

4 novembra, 2020

Novo istraživanje objavljeno ove nedelje u žurnalu Pediatrija (Pediatrics) otkrilo je da postporođajna depresija nije nešto što se pojavi, traje nekoliko nedelja ili meseci odmah po rođenju deteta i onda nestane. Može trajati godinama i vremenom postati sve teže.

U studiji je učestvovalo 5000 majki koje su istraživači pratili tokom određenog perioda, a čak četvrtina žena osetila je određene simptome depresije u nekom periodu do tri godine nakon porođaja.

Naravno, i do 80% mladih majki oseti neku vrstu promene raspoloženja nakon dolaska bebe, u prvim nedeljama. Mogu se osećati tužno, anksiozno i mogu mnogo plakati. Njihovo raspoloženje se može brzo menjati, kako to diktiraju hormoni. Ne pomaže to što moraju da brinu o malom biću o kojem još ništa ne znaju, uz ekstremno malo odmora i sna.

Postporođajna depresija može biti ozbiljnija, može trajati duže, često se pojavljujući u prvim nedeljama nakon porođaja, a ponekad tek nakon godinu dana. Rezultati istraživanja pokazali su da se kod čak 50% majki prvi simptomi depresije jave upravo kad beba napuni godinu dana, a nekad i kasnije.

Nije svaka anksioznost nakon porođaja depresija. Sasvim je normalno da majka, u novoj ulozi, promeni raspoloženje, da bude uplašena i tužna. Ali je važno da okruženje prati promene i da, ako one potraju ili postanu sve izraženije, budu oslonac mladoj mami i podrže je u tome da potraži stručnu pomoć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama