Nove izmene ZOSOV-a?

24 avgusta, 2017

U prostorijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je upriličen sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvete povodom izmena pojedinih članova Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Reč je o članovima koji se odnose na: suspenziju licence nastavniku, vaspitaču i stručnom saradniku, preuzimanju zaposlenog sa liste, radnog odnosa na neodređeno vreme, kao i na pravo na otpremnine i prestanak radnog odnosa zaposlenima koji imaju status neraspoređenih.
Predstavnice GSPRS ,,Nezavisnost”, Ružica Todić Brdarić i Vesna Vojvodić Mitrović, na početku sastanka zahtevale su od predstavnika Ministarstva hitno dostavljanje konačne verzije ZOSOV-a, koji je oblikovan nakon javne rasprave i izrazile veliko nezadovoljstvo ovakvim neprihvatljivim odnosom Ministarstva prema prosvetnim radnicima. Sa ovim zahtevom saglasili su se i predstavnici drugih sindikata, te smo dobili uveravanja da ćemo verziju Zakona koja će ići u skupštinsku proceduru uskoro videti. To će omogućiti uvid u rezultate našeg angažovanja pre i tokom javne rasprave.
GSPRS ,,Nezavisnost”, nažalost, ostao je usamljen u nastojanju da iz ZOSOV-a izbriše stručno usavršavanje kao uslov za suspenziju licence. Mišljenja smo da brojni propusti u realizaciji seminara za stručno usavršavanje pokazuju da ovo nikako ne može biti uslov za suspenziju licence.
Kada je reč o preuzimanju zaposlenog sa liste, usaglašen je stav da zaposleni koji je ostao neraspoređen može zadržati takav status do kraja školske godine, a ne samo šest meseci, kako je zakonodavac predvideo.
Različiti stavovi predstavnika reprezentativnih sindikata nisu usaglašeni po pitanju otvaranja ZOSOV-a prema novom Zakonu o zaposlenima u javnim službama.
Poučeni dosadašnjim iskustvom, izražavamo sumnju da će MPNTR naše argumentovane stavove iznete na ovom sastanku uvažiti i uneti u ZOSOV.
Vesna Vojvodić Mitrović
Izvor: GSPRS Nezavisnost

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Nove izmene ZOSOV-a?

  1. Božović Vladan kaže:

    Šta bi sa onim sramnim članom kojim se profesorima matemarike i jezika, ropska norma od 18 časova povećava na iživljavajućih 20 časova.
    U Crnoj Gori su uradili obrnuto, čak i oni koji su imali 20, sada imaju 18, a i plata im je veća. Svaka im čast, oni svoje profesore ne doživljavaju kao građane nižeg reda, i jeftinu poslušničku radnu snagu, kao ovde u Srbiji.

  2. Božović Vladan kaže:

    A, da, najvažnije umalo da zaboravim. Zbog tog sramnog člana, gomila mladih i perspektivnih profesora ostaće bez posla, i posle se svi čude, zašto svi sposobni odoše u inostransvo, i zašto nam zemlja odumire, zbog izuzetno niskog nataliteta

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama