Нове измене ЗОСОВ-а?

24 августа, 2017

У просторијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја данас је уприличен састанак са представницима репрезентативних синдиката просвете поводом измена појединих чланова Закона о основама система образовања и васпитања. Реч је о члановима који се односе на: суспензију лиценце наставнику, васпитачу и стручном сараднику, преузимању запосленог са листе, радног односа на неодређено време, као и на право на отпремнине и престанак радног односа запосленима који имају статус нераспоређених.
Представнице ГСПРС ,,Независност”, Ружица Тодић Брдарић и Весна Војводић Митровић, на почетку састанка захтевале су од представника Министарства хитно достављање коначне верзије ЗОСОВ-а, који је обликован након јавне расправе и изразиле велико незадовољство оваквим неприхватљивим односом Министарства према просветним радницима. Са овим захтевом сагласили су се и представници других синдиката, те смо добили уверавања да ћемо верзију Закона која ће ићи у скупштинску процедуру ускоро видети. То ће омогућити увид у резултате нашег ангажовања пре и током јавне расправе.
ГСПРС ,,Независност”, нажалост, остао је усамљен у настојању да из ЗОСОВ-а избрише стручно усавршавање као услов за суспензију лиценце. Мишљења смо да бројни пропусти у реализацији семинара за стручно усавршавање показују да ово никако не може бити услов за суспензију лиценце.
Када је реч о преузимању запосленог са листе, усаглашен је став да запослени који је остао нераспоређен може задржати такав статус до краја школске године, а не само шест месеци, како је законодавац предвидео.
Различити ставови представника репрезентативних синдиката нису усаглашени по питању отварања ЗОСОВ-а према новом Закону о запосленима у јавним службама.
Поучени досадашњим искуством, изражавамо сумњу да ће МПНТР наше аргументоване ставове изнете на овом састанку уважити и унети у ЗОСОВ.
Весна Војводић Митровић
Извор: ГСПРС Независност

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Нове измене ЗОСОВ-а?

  1. Božović Vladan каже:

    Šta bi sa onim sramnim članom kojim se profesorima matemarike i jezika, ropska norma od 18 časova povećava na iživljavajućih 20 časova.
    U Crnoj Gori su uradili obrnuto, čak i oni koji su imali 20, sada imaju 18, a i plata im je veća. Svaka im čast, oni svoje profesore ne doživljavaju kao građane nižeg reda, i jeftinu poslušničku radnu snagu, kao ovde u Srbiji.

  2. Božović Vladan каже:

    A, da, najvažnije umalo da zaboravim. Zbog tog sramnog člana, gomila mladih i perspektivnih profesora ostaće bez posla, i posle se svi čude, zašto svi sposobni odoše u inostransvo, i zašto nam zemlja odumire, zbog izuzetno niskog nataliteta

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама