Nove kontrolne vežbe iz srpskog jezika za prvi razred osnovne škole

15 januara, 2019

 

Kontrolne vežbe iz Sveta oko nas i srpskog jezika za prvi razred osnovne škole po novom programu nastave i učenja 2018/2019. godine

U izdanju Kreativnog centra upravo su objavljene Kontrolne vežbe iz srpskog jezika za prvi razred autora Milorada Rikala, koje sadrže 14 provera znanja i veština u oblastima koje su predviđene novim programom za ovaj predmet. Zbirka sadrži 14 vežbi za grupu A i 14 vežbi za grupu B. Vežbe su raspoređene u dve celine, sa zadacima različitih tipova.

Prvi deo zbirke (1A–6A; 1B–6B) sastoji se od kontrolnih vežbi kojim se proveravaju početno pisanje (prepoznavanje glasa i slova, samostalno sastavljanje reči i kratkih rečenica, povezivanje slike s rečima i rečenicom), razumevanje pročitanog i primena osnovnih pravopisnih normi.

Drugi deo zbirke (7A–14A; 7B–14B) sadrži vežbe kojim se na književnoumetničkim i neknjiževnim tekstovima proverava koliko je učenik razumeo pročitani tekst i koliko je ovladao znanjima iz oblasti književnosti, jezika i pisanja.

Posle svake vežbe data je tabela sa ishodima koji se proveravaju. Lista ishoda je izvedena iz opisa znanja i veština predviđenih programom, a formulacije su (u meri u kojoj je to moguće) jezičko-stilski prilagođene uzrastu učenika. Odgovori učenika se procenjuju kao tačni, delimično tačni i netačni, a u tabelama su slikovno predstavljeni. Ovakvim pristupom učenici su u mogućnosti da od prvog razreda aktivno učestvuju u procesu ocenjivanja i praćenja ličnog napredovanja.

Osim za proveru znanja, Kontrolne vežbe iz srpskog jezika za prvi razred mogu se koristiti i za vežbanje na časovima u školi i za rad kod kuće.

Na kraju zbirke nalaze se opisi simbola i predlog za procenjivanje s primerima različitih tipova zadataka iz prve i poslednje vežbe.

Podsećamo vas na to da su nedavno objavljene kontrolne vežbe iz Sveta oko nas za prvi razred, a uskoro će u izdanju Kreativnog centra biti objavljene i Kontrolne vežbe iz matematike za prvi razred osnovne škole autorke Ljiljane Vuković. Obe zbirke su namenjene proveri znanja i veština u oblastima koje su predviđene programom za ove predmete, a vežbe su raspoređene u dve celine, sa zadacima različitih tipova. Posle svake vežbe data je tabela sa ishodima koji se proveravaju. Ovakvim pristupom,  učenici su u mogućnosti da od prvog razreda aktivno učestvuju u procesu ocenjivanja i praćenja ličnog napredovanja.

Pogledajte kako izgleda uputstvo za ocenjivanje i jedan primer kontrolnog zadatka:

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Nove kontrolne vežbe iz srpskog jezika za prvi razred osnovne škole"

  1. Marija Bradas Markovic kaže:

    Postovani! Koja je cena testova iz srpskog, a kpja oz sveta oko nas za prvi razred!? Hvala

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama