НОВЕ ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕKТОРУ: Kолика ће вам бити месечна зарада, зависи од ових СЕДАМ ПРИНЦИПА

12 јуна, 2017

Разлика између оних који имају највећу плату и оних који најмање зарађују биће мања, факултетски образовани људи имаће за 12 одсто већу зараду, и веће прилике за напредовање, док ће они који раде теже послове од старта бити више плаћени.

Ово су само неке од новина које доноси реформом система плата у јавном сектору у Србији, а који припрема Министарство за државну управу и локалну самоуправу.
– Реформа доноси већу социјалну једнакост. То ће утицати на равномернију дистрибуцију, подизање животног стандарда и смањење сиромаштва. Такође, донеће и одговорност, јер где су већа права, ту је и већа одговорност. Руководиоци ће морати пажљивије и одговорније да располажу средствима, свесни фискалног простора и финансијског стања у земљи, док ће запослени осим прилике да буду „креатори своје судбине“, морати више пажње да посвете резултатима које производе и задовољству грађана – објашњавају у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.
А ево и таксативно шта доноси реформа система плата у Србији:
1. Социјална једнакост
Смањује се разлика између оних који највише зарађују и оних који најмање зарађују, и то не кроз смањивање виших зарада, већ кроз подизање нижих. Раније је највиша плата у јавном сектору могла да буде девет пута виша од најмање, а сада ће тај распун бити максимално седам пута.
2. Вредновање квалитетног рада
Запослени који се истичу, ма у ком сектору били, имаће прилику да напредују и до осам пута. Запослени са високом стручном спремом, током радног века на истом радном месту, моћи ће своју зараду да увећају чак и до 40 одсто. Примера ради, наставник почетник, са постојећом зарадом од око 43.000 динара, могао би на основу својих перформанси да достигне зараду и од 60.000.
3. Образованијим већа примања
Улазна минимална плата у држави за високообразовану особу ће бити за око 12 одсто већа него раније, што је јасан сигнал да се образовање цени и да држава жели да привуче, а затим кроз систем напредовања и задржи талентоване, вредне и образоване кадрове.
4. Тежи посао, већа плата
Иако једно радно место припада одређеној фамилији радних места, а самим тим и истој платној групи, остављен је простор да се и између таквих радних места направи разлика у погледу одговорности, услова рада, креативности, ризика којој се особа излаже и других специфичности одређеног посла. То од посебног значаја може бити за, примера ради, медицинске сестре, код којих ће оне које обављају “теже” послове од старта бити плаћене више.
5. Стручном кадру плате као руководиоцима
Да би један систем функционисао ефикасно и ефективно, потребно је да га воде стручни људи, али и да активности због којих систем и постоји обављају најбољи могући стручњаци. Kако би држава подстакла стварање таквих кадрова, али и како би успела да их задржи, нови закон омогућава да се најистакнутији стручњаци из појединих области нађу у највишим платним групама, које су раније биле резервисане искључиво за руководиоце. Тако, на пример, у области здравства, најбољи стручњаци – лекари примаријуси, субспецијалисти ће кроз зараде и апсолутно и релативно бити цењени значајно више него раније.
6. Награђивање одговорних институција
Нови систем је значајно флексибилнији него раније и у средњем року ће омогућити руководиоцима да адекватно планирају, управљају и унапређују системе којима управљују. Запослени неће као раније бити сврставани у тачке, већ у флексибилне распоне, који ће осим јасне диференцијације и вредновања различитих радних места, омогућити награђивање оних институција које одговорно и паметно управљају финансијским средствима, као и оних запослених који у највећој мери доприносе унапређењу рада институције.
7. Вредновање радног места
Сва радна места у општој држави, која се односе на нетржишне актере у оквиру јавног сектора, постаће упоредива. Тачно ће се знати колико је које радно место вредновано, не само апсолутно, као до сада, већ и релативно, у односу на друга радна места и друге секторе. То ће само по себи указати (а већ и указује) на аномалије у систему које треба исправити, на путу креирања здраве, одрживе и паметне јавне управе.
Соња Тодоровић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "НОВЕ ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕKТОРУ: Kолика ће вам бити месечна зарада, зависи од ових СЕДАМ ПРИНЦИПА"

  1. Dada каже:

    Ovo u nekim segmentima lepo zvuci, a u nekim i ne kriju kako ce samo pojedincima ici na ruku. Pojedinci ce biti birani od strane odabrane komisije..i tako u nedogled.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама