Novi pravilnik u vrtićima – nije opravdano izostati zbog raspusta ili straha od virusa

4 februara, 2022

Od septembra deca u vrtićima imaju pravo na 10 dana neopravdanog odsustva godišnje. I tada se roditeljima umanjuje cena vrtića za 50 odsto po danu nedolaska. Pre uvođenja ovog pravilnika, to ograničenje nije postojalo, te se cena vrtića umanjivala za svaki dan nedolaska.

Novi pravilnik odnosi se na neopravdana odsustva, dok se izostanci za koje roditelj priloži lekarsko uverenje smatraju opravdanim. Takođe, odsustvo zbog godišnjeg odmora takođe je opravdano, uz rešenje koje roditelj mora da priloži.

Foto: Canva

“Neki od roditelja smatraju da to nije u redu, zato što u nekim situacijama oni žele da ostave dete kod kuće, a u tom slučaju oni moraju da plaćaju punu cenu vrtića. Naravno, s druge strane, ono što je vrlo važno da istaknemo je to da imamo dosta dece koja bi sigurno redovno išla u vrtić, a nisu upisana i mislim da je to jedan od razloga zašto je takav pravilnik donesen”, rekla je Gordana Plemić, direktorka Udruženja “Roditelj”.

Pravilnik donosi i neke pogodnosti

Ako sami donosite hranu za svoje dete, vrtić ćete platiti manje. Račune neće plaćati ni kada se ustanova renovira, a detetu nije obezbeđen boravak u drugom objektu, kao i kada se zbog epidemije radi u ograničenom kapacitetu ili je dete u samoizolaciji.

“Ono što predstavlja još jednu olakšicu za roditelje to je mogućnost da se izjasne da njihovo dete ne boravi u vrtiću jedan određeni vremenski period kada plaćaju 50 odsto, što dokazuju jednom izjavom. To je u slučajevima kada je dete dugo bilo bolesno, ili ukoliko planiraju proširenje porodice, pa da se na taj način zaštiti i majka trudnica”, istakla je Biljana Gajić, direktorka PU “Sveti Sava”.

Ono što nije dobro je činjenica da u ovom trenutku strah od epidemije, pa čak ni član porodice koji spada u rizičnu grupu, nisu opravdani razlozi izostanka.

Takođe, pre uvođenja novog pravilnika roditelji su mogli mlađe dete ne vode u vrtić dok je starije na zimskom raspustu. Sada i u tom slučaju mora da se plati puna cena.

“To jeste jedan od velikih problema kad imate jedno školsko dete, a drugo dete u vrtiću i ne možete da ga odvedete dete kod bake, deke, negde van grada, roditelji se najviše žale na taj deo, zato što je tim pravilnim određeno da van godišnjeg odmora samo 10 dana u toku godine možete pravdati te neke vanredne situacije kada dete ne dolazi u vrtić”, kaže direktorka Udruženja “Roditelj” Gordana Plemić.

Potrebna pismena dozvola

Prema njenim rečima, trebalo bi da se obrati pažnja na to i da se nađe način da roditelji u takvim situacijama mogu doneti neku potvrdu, pismenim putem zatražiti da u određenom vremenskom periodu dete neće dolaziti u vrtić.

“Ukoliko to bude usaglašeno nekim pravilnicima, mi možemo da izađemo u susret roditeljima u vezi sa tim pitanjem, ali u ovom momentu kroz ovaj pravilnik koji je sada izmenjen daje im se mnogo mogućnosti za korišćenje povlašćenog boravka deteta, tako da ne vidim zašto bi to sada predstavljalo toliki problem, mislim da imaju dovoljno alternativa”, napominje Biljana Gajić.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu početkom godine je samo 20 odsto mališana dolazilo u vrtić.

Izvor: RTS/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Novi pravilnik u vrtićima – nije opravdano izostati zbog raspusta ili straha od virusa

  1. Marko kaže:

    Super, sada ću zatraziti da mi se dostavi dokument, kolika je opterećenost vaspitaćice, odnosno koliko sme da ima jedna vaspitaćica dece u grupi.Siguran sam da negde postoji propis koji odredjuje koliko dece sme da bude na kvadratnom metru, koliko dece sme da bude u grupi.Ukoliko je taj broj dece veći od propisanog, zatražiću umanjenje, odnosno povraćaj novca na osnovu loše i neadekvatne pružene usluge.Ako žele da teramo mak na konac, zatražiću i da se prilikom korišćenja godišnjih odmora vaspitaćica, dostavi javno koliko i kada koriste odmore, pogotovo u letnjem periodu, kada spajaju grupe.A posebno ću pisati prigovor, što dostavljaju hranu u vozilu koji nema klima i ventilacioni sistem, koji bi održavao hranu na propisanim temperaturama.
    Ćeraćemo se!

  2. Zzz kaže:

    KOJA “PAMETNA” GLAVA OVO SMIŠLJA???
    OVO NIKO NORMALAN NE MOŽE DA SMISLI!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama