Нови услови пензионисања за даме од 1. јануара

30 новембра, 2017

Још само месец дана жене у Србији могу у пензију са 61,5 година живота. Превремено напуштање радног места – мања пензија. За мушкарце услов за старосну пензију остаје исти, 65 година живота
ЗА само месец дана, тачније од 1. јануара 2018. године, почињу да важе нова правила за одлазак у пензију. Да би напустиле радно место све припаднице лепшег пола мораће да имају 62 године живота и најмање 15 година радног стажа. То су услови за старосну, док се услов за превремену старосну пензију за жене осигуранике у 2018. години подиже на 56 година и четири месеца живота и 38 година стажа осигурања.
Они који желе да остваре право на пензију по условима из 2017. године, требало би да раскину радни однос и поднесу захтев у овој години. Подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену услова који важи у тој години.
Kако објашњавају у ПИО фонду, у случају мушкараца услов за старосну пензију остаје исти, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, док ће за остваривање права на превремену у 2018. години бити потребно 57 година живота и 40 година стажа осигурања.
– У случају превремене старосне пензије, чек се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију – кажу у ПИО. – Године живота као услов за осигуранике жене ће се увећавати до 2032. године када ће услови за жене и мушкарце бити изједначени на 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Услови за превремену старосну пензију се подижу до 2024. године, када ће такође бити изједначени за жене и мушкарце и биће 60 живота и 40 година стажа осигурања.
Kорисници и осигураници се о условима за остваривање права на пензију могу детаљније информисати на сајту фонда www.pio.rs  у одељку права/остваривање права.
 
Извор: http://www.novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Нови услови пензионисања за даме од 1. јануара"

  1. "Deca" каже:

    Žene u prosveti,vasptačice,učiteljice,nastavnice i profesori, su u velikom hendikepu zbog ovog zakona. Raditi sa decom bilo kog uzrasta, je veoma delikatan posao.Deca su naše najveće bogatstvo. Ali….ne kaže stara srpska izreka: “Da baba može da čuva decu, ona bi ih radjala”! Nažalost zakon je tu….mi stari ćemo se dovijati da radimo, kvalitetno jer smo tako navikli. A mladi…neka čekaju…dok ne izgube strpljenje i odu u inostranstvo. I oni su nečija deca!!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама