Нови Закон о платама: Просветним радницима до 60.000

29 маја, 2017

Данашње „Новости” у штампаном издању пишу о изменама које доноси реформа система плата у Србији. Као најважније наводи се смањивање распона који сада постоји између највиших и најнижих плата у јавном сектору, као и то да ће од сада бити вредновано залагање на радном месту.
Наиме, надлежни обећавају да ће се направити разлика у погледу одговорности, креативности, услова рада, ризикакојим се запослени на радном месту излажу и још неких специфичности посла. То значи да ће, на пример, медицинска сестра запослена у дому здравља и она која ради на интензивној нези у болници сада бити различито плаћене. Увешће се, кажу у Министарству за локалну управу и самоуправу, вредновање квалитетног рада, па ће они који се истичу моћи да напредују чак до осам пута и своју зараду увећају до 40.
– Примера ради, наставник почетник са постојећом платом од 43.000 могао би по основу својих перформанси и уложеног труда да достигне плату од 60.000, пише у данашњим „Новостима”.
Иако једно радно место припада одређеној фамилији, а самим тим и истој платној групи, увођењем вредновања специфичности посла, она ће се разликовати – додају из Министарства.
Поред свега наведеног, нови прописи донеће и вредновање образовања па ће минимална зарада у држави за високообразован кадар бити 12 посто већа него што је то сада случај,што је јасан сигнал да се образовање цени и да држава жели да привуче, а затим кроз систем напредовања и задржи талентоване, вредне и образоване кадрове. .
– Запослени неће као раније бити сврставани у тачке, већ у флексибилне распоне, који ће осим јасне диференцијације и вредновања различитих радних места, омогућити награђивање оних институција које одговорно и паметно управљају финансијским средствима, као и оних запослених који у највећој мери доприносе унапређењу рада институције – кажу надлежни.
Руководиоци ће морати одговорније да располажу средствима, свесни фискалног простора и стања у земљи, док ће запослени осим прилике да буду “креатори своје судбине”, морати више пажње да посвете резултатима рада и задовољству грађана.
А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Нови Закон о платама: Просветним радницима до 60.000

 1. Уча каже:

  Ово и те како има смисла ако ће бити применљиво у пракси и ако су дефинисани стандарди за вредновање (плаћање) и ако се неће двосмислено тумачити… Дешава се да поједини учитељи, наставници…тегле као марва годинама (од разних културних активности, разних администрирања до сервисирања информатичке школске инфраструктуре – некад чак и обављања послова домара) бивају чак и мање плаћени од оних који хватају кривине али имају дугачак језик… и да не уђе ово у 40 часовну радну недељу у ставку “Остало”…

  1. Ena каже:

   Slazem se sa vasim misljenjem.Samo se bojim da ce iz svega ovoga imati korist neki drugi ljudi,i da se zbot tih istih i prvaio ovakav plan. Mene zaista zanima na osnovu cega cu biti vrednovana,sta spada u isticanje i ko ce ga vredovati!!!

 2. mama каже:

  Uf!!! Deluje kao nemoguće! Ko i NA OSNOVU ČEGA će vrednovati kvalitet koji će se plaćati!!! Plašim se da će opet uvlakači, ..lizci i sl. biti nagrađeni za svoj “rad” jer država nema jasan cilj, pa samim tim ni sredstvo (čitaj prosvetnog radnika) kojim bi decu (mlade) vodila negde (već pomenuti CILJ) Bojim se da če opet biti velika nepravda! Kad god se ne zna šta je to kvalitet (a sada se ne zna jer je ceo sistem na 180 stepeni od trenutnih pedagoških i psiholoških i metodičkih saznanja) mogućnosti za malverzacije su normalne. Nek nam je bog u pomoći.

 3. Marica каже:

  U slucaju da si rikovodioc i vrticu i vuces 33.god.kante i smece mislim da treba da si i nagradjen.

 4. ema каже:

  Setite se direktora u vasoj ustanovi i klana koji mu nosi skute i ljubi ruku, e za njih je predvidjen ovakva raspodela. Dakle, kao i do sada. Podrepasi ce i dalje imati casove preko fonda, nezabelezenog odsustvovanja sa nastave, neodrzanih casova bez opravdanja, placene i neodrzane nenastavne aktivnost. Samo ce sad biti unapredjeni u nastavnike sa boljim performansama od onih koji se drze svog dostojanstva i obrazovanja i nikom ne podilaze vec rade svoj posao. I naravno, tako ce i biti placeni. Kako onaj s pocetka teksta kaze i zeli. Strucno.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама