Нови Закон породичног права – шта ако је у питању блажа форма физичког кажњавања деце?

25 маја, 2021

Изменом Закона породичног права, деца ће моћи да пријаве родитеље који их туку Центру за социјални рад.

Љиљана Марковић, специјални педагог, објашњава да Центар за социјални рад неће у истом моменту да одузме родитељу дете ако је у питању нека блажа форма, ако није занемаривање и злостављање, већ може да усмери родитеља у неку школу родитељства јер данас је родитељима доста изазовно бити родитељ.

“Код школске деце батине могу да изазову један осећај несигурности, недовољног вредновања и непоштовања себе, као и сумње у то да их родитељ воли и поштује. То води до последица на психолошком плану, које могу да се одразе и на другим пољима, у смислу школског успеха, позиционирања у вршњачкој групи”, каже она.

Стручњаци су усаглашени – физичко кажњавање је контрапродуктивно, али грађани имају подељено мишљење.

Неки од њих сматрају да је са децом потребно много причати и потпуно им се посветити, док други мисле да понекад “мала ћушка” може да помогне.

Казне само тренутно промене понашање код деце, а потребно је дугорочно стрпљење, тврди педагошкиња Марковић.

“Чак и кад деца греше, родитељи то треба да разумеју јер су то деца, треба да их учимо и стално да их подучавамо о томе како нешто треба урадити или се понашати. Не треба очекивати да они то одмах из прве раде, него бити стрпљив, доследан, упоран и са пуно љубави”, наглашава она.

До 10. јуна ће се формирати радна група за расправу о закону. Из Министарства за бригу о породици и демографију позивају грађане да пошаљу своје сугестије.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама