Novi Zakon porodičnog prava – šta ako je u pitanju blaža forma fizičkog kažnjavanja dece?

maj 25, 2021

Izmenom Zakona porodičnog prava, deca će moći da prijave roditelje koji ih tuku Centru za socijalni rad.

Ljiljana Marković, specijalni pedagog, objašnjava da Centar za socijalni rad neće u istom momentu da oduzme roditelju dete ako je u pitanju neka blaža forma, ako nije zanemarivanje i zlostavljanje, već može da usmeri roditelja u neku školu roditeljstva jer danas je roditeljima dosta izazovno biti roditelj.

“Kod školske dece batine mogu da izazovu jedan osećaj nesigurnosti, nedovoljnog vrednovanja i nepoštovanja sebe, kao i sumnje u to da ih roditelj voli i poštuje. To vodi do posledica na psihološkom planu, koje mogu da se odraze i na drugim poljima, u smislu školskog uspeha, pozicioniranja u vršnjačkoj grupi”, kaže ona.

Stručnjaci su usaglašeni – fizičko kažnjavanje je kontraproduktivno, ali građani imaju podeljeno mišljenje.

Neki od njih smatraju da je sa decom potrebno mnogo pričati i potpuno im se posvetiti, dok drugi misle da ponekad “mala ćuška” može da pomogne.

Kazne samo trenutno promene ponašanje kod dece, a potrebno je dugoročno strpljenje, tvrdi pedagoškinja Marković.

“Čak i kad deca greše, roditelji to treba da razumeju jer su to deca, treba da ih učimo i stalno da ih podučavamo o tome kako nešto treba uraditi ili se ponašati. Ne treba očekivati da oni to odmah iz prve rade, nego biti strpljiv, dosledan, uporan i sa puno ljubavi”, naglašava ona.

Do 10. juna će se formirati radna grupa za raspravu o zakonu. Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pozivaju građane da pošalju svoje sugestije.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama