Ново у школама: Удружују се родитељи и наставници

децембар 21, 2016

Представници локалних клубова родитеља и наставника из 11 градова Србије покренули су иницијативу за формирање Националне асоцијације родитеља и наставника Србије.
roditelje_21.09.2014
Иницијатива је покренута на консултативном састанку одржаном у Београду у оквиру пројекта “Партнерски за образовање”.
Намера иницијативе је да асоцијација континуирано подржава заједнички рад родитеља и наставника у школама, да заговара и укључује заинтересоване појединце и организације у доношење свих значајнијих одлука и развој политика за унапређење квалитета образовања у Србији, саопштили су организатори.
На данашњем састанку, уз подршку Фондације за отворено друштво и канцеларије УНИЦЕФ-а, чланови локалних клубова родитеља и наставника разменили су досадашња искуства, приказали примере добре праксе и разговарали о умрежавању и развијању заједничких програма будуће Националне асоцијације, као и о наредним активностима.
“Од марта до октобра окупљено је више од 500 родитеља и наставника из 11 градова Србије који су заједно учествовали у реализацији преко 60 програма и активности. То су, између осталог, биле: бесплатне креативне ваннаставне активности за децу, програми усмерени на превенцију вршњачког насиља, подизање нивоа безбедности деце у школама, увођење интерактивне и мултидисциплинарне наставе. Сада смо ушли у другу фазу пројекта која би требало да се заврши до пролећа 2017. године оснивањем Националне асоцијације родитеља и наставника Србије”, рекла је Тања Азањац Јањатовић, представница иницијативног одбора “Партнерски за образовање”.
Пројекат Партнерски за образовање има за циљ да подржи родитеље и наставнике да учествују у постојећим школским телима (Савети родитеља, школски тимови), као и да препознају и дефинишу нове, развоноврсне механизме који мобилишу, укључују различите актере и унапређују сарадњу на нивоу школе – а то су школски клубови родитеља и наставника.
До сада су, како је саопштено, значајни резултати постигнути управо у мобилизацији родитеља и наставника на локалном нивоу. Креирани су примери добре праксе и развијени нови капацитети на нивоу школа – школски клубови родитеља и наставника – који представљају „мале лабораторије“, препознају конкретне проблеме и креирају решења усмерена на разумевање како унапредити услове и понудити квалитетне програме за децу.
Аутор: Mондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама