Novogodišnje dekoracije – Uradi sam projekti u kojima će deca uživati

decembar 8, 2022

Kada zakoračimo u decembar i približimo se Novoj godini, mališane posebno „pogodi“ praznična euforija. Kićenje jelke, dekorisanje prozora, stola i ukrašavanje dečjih sobica je neizostavno u porodičnom rasporedu. Ovaj period godine je savršen za razvijanje kreativnosti i fine motorike kroz različite uradi sam projekte.

Pravljenje novogodišnjih dekoracija sjajna je prilika da sa detetom provedete kvalitetno vreme i da se zabavite. Predstavljamo vam nekoliko ideja za slatke praznične rukotvorine koje su jednostavne za izradu. Da, čak i za malene dečije prstiće! Pročitajte.

Novogodišnje udaraljke

Šta je doček Nove godine za decu nego savršen spoj prskalica i buke? Zašto ove godine ne biste napravili svoje udaraljke koristeći plastične tanjire ili čaše? Ovaj projekat nije zahtevan i mogu u njemu učestvovati i deca predškolskog uzrasta.

Pripremite dva plastična tanjira ili dve čaše, nekoliko zrnaca pasulja, šaku pirinča ili kukuruza ili pak testenine (makarona). Osim toga, naoružajte se ukrasnim papirom i trakama, selotejp trakom ili super lepkom, markerima i šljokicama (po želji), kao i štapićem za sladoled.

Foto: Mombrite.com

Najpre se dogovorite sa mališanom kako ćete ukrasiti tanjire/čaše. Ukoliko želite da obojite i nešto nacrtate, onda je to prvi korak. U slučaju da biste radije izlepili nekim masnim papirom ili folijom, onda ovaj deo možete ostaviti nakon „sastavljanja“ udaraljke. Ubacite zrnevlje i zalepite čaše (najbolje selotejp trakom). U slučaju da pravite ovaj novogodišnji instrument od tanjira, pre nego što ih zalepite pričvrstite na jedan od njih štapić za sladoled koji treba da posluži kao drška kasnije. Dobro pričvrstite i zalepite sve elemente tako da budete sigurni da sadržaj neće ispasti. Ostavite da se osuši i spremni ste za Novu godinu i pravljenje veeeeelike buke prilikom čuvenog odbrojavanja: 10, 9, 8, 7….

Vatromet prstenje

Ima li slađeg načina da se dočeka Nova godina nego sa vatromet prstenjem na prstima? Najbolje od svega je što ovo dekorativno prstenje možete napraviti vrlo brzo i lako. Potrebne su vam stabljike od šljokica, njih 6. Da biste napravili jedan prsten, sakupite pet stabljika i preklopite ih na pola. Ostavite dovoljno kruga da stane na prst deteta. Zatim zamotajte šestu stabljiku nekoliko puta da biste učvrstili prsten. Uverite se da krajevi leže ravno tako da ne bodu detetov prst.

prstenje-vatromet

Foto: Fantasticfunandlearning.com

Okrenite prsten tako da labavi krajevi budu okrenuti prema gore i lagano ih savijte u obliku praska vatrometa. Ostavite stabljike dovoljno podignute tako da ne bockaju šaku. Potom ponovite postupak sa srmama u drugim bojama!

Konfete

Posebna magija nastaje u prostoriji u kojoj se bacaju konfete, zar ne? Izazovite trenutnu sreću i blistave osmehe u novogodišnjoj noći bacanjem konfeta koje ste izradili sa svojim detetom. Uz malo materijala lako i brzo možete napraviti čitavu kolekciju konfeta za svoju zabavu.

Pripremite karton u boji, papir za pakovanje, ukrasne trake i papirne maramice za konfete i tube od toalet papira i balone. Jednu stranu tube zatvorite zavezanim vrhom balona – ovo će poslužiti detetu (a i vama!) da lako izbacuje konfete uvis. Zapravo, svuda po sobi gde želi! (Možda će biti malo nereda, ali ništa što jedno usisavanje ne može da sredi).

Prava zabava leži u pripremanju konfetica – možete seckati papir na štapiće, kvadratiće ili pak cepkati prstima. Birajte materijale – ukrasan šljašteći papir, karton, krep papir ili salvete/papirne maramice – sasvim je svejedno. Postarajte se samo da napravite dovoljno konfeta tako da imate za nekoliko punjenja. Naravno, dekoracija tube iz koje ćete izbacivati konfete je kreativan zadatak sam po sebi. Možete napisati markerom godinu koju čekate, iscrtati, oblepiti – šta god detetu i vama padne na pamet!

Ukrasi za jelku

Iako sasvim sigurno već imate pregrš ukrasa, novogodišnju jelku možete uvek dodatno doterati – novim ručno pravljenim ukrasima! Potražite komadiće stiropora i isecite u obliku srca, kolutova, trouglića ili jelke. Pripremite šljokice, srmu ili čak dekorativne mašnice za poklone, i naravno – lepak!

ukrasi-uradi-sam-novogodišnje-dekoracije

Foto: ptskjoohnson.blogspot.com

Možete se poigrati na bezbroj načina! Obojite stiropor ili jednostavno prekrijte lepkom i nalepite šljokice. Srma, takođe, izgleda sjajno, pogotovo ako pravite crvena i zlatna srca! Posebno raskošno izgledaju okrugli ukrasi na koje se zalepe mašnice. Ukoliko želite da pravite novogodišnje kugle, kupite set običnih ukrasa na koje ćete nalepiti bilo koji od ovih materijala i eto unikatne dekoracije za jelku.

Novogodišnji štapići

Još jedan način da napravite malo praznične zvonjave i dočekate Novu godinu euforično – čarobni štapić! Deci će naročito biti zanimljiv ovaj zadatak, jer uključuje crtanje, bojenje i lepljenje. Pripremite ukrasne štapiće (mogu poslužiti i dekorativne cevčice od kartona), olovke i markere, zvončiće, zlatnu (ili srebrnu) traku i žicu u zavisnosti od boje zvončića, na kraju, lepak, makaze i beli karton.

Nacrtajte i izrežite zvezde od kartona, dekorišite ih po želji – bojicama, markerima ili nalepite ukrasan papir. Na poleđinu zalepite cevčicu. Navucite zvona na žicu i zavežite za štapić, odmah ispod zvezde. Ukrasite taj deo i mašnicom od satenske trake. Sada deca mogu cele večeri zveckati i iščekivati novogodišnju čaroliju i Deda Mraza.

Ako imate posebnih želja – napravite jedan čarobni štapić i za sebe!

Srećna Nova godina!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama