NSPRV: Pismo premijerki

4 decembra, 2017

Dušan Kokot: Dok za narod nema pravde, neće biti mira!
Dušan Kokot, potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine piše premijerki bez dlake na jeziku Predsednici Vlade Srbije – Ani Brnabić

Gospođice Brnabić,
Iskreno verujući da će ovo pismo, poput mnogih do sada, pre ili posle čitanja, završiti u kanti za otpatke, moram da vam napišem da nikada u životu nisam ni čuo, a kamoli video, da jedna država tako postupa sa svojim građanima kao što to radi Srbija u prethodnim mesecima i godinama!
 
Prvo, ako je zaista tačno da je vaša namera da za još godinu dana produžite zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, treba da znate da ja, ali i hiljade i hiljade mojih koleginica i kolega to smatramo genocidom nad sopstvenim narodom! Vi i vaša vlada ne dozvoljavate najobrazovanijem delu Srbije koji je ovde ostao, koji nije pobegao od vas i vama sličnih, da rađa decu i stvara porodicu! Ako me niste dobro razumeli, desetine hiljada, prevashodno mojih koleginica, rade na sistematizovanim radnim mestima, a godinama rade na određeno vreme.
 
Dakle, to nisu trenutna, već stalna mesta, te koleginice i kolege su stručne za posao koji rade, pa zašto im onda zabranjujete da budu ravnopravni građani sopstvene države? Ko vama daje to pravo? Ako se desi da neka od koleginica reši da zasnuje porodicu, čeka je otkaz! Ako reši da uzme kredit i odvoji se od majke i oca, čeka je negativan odgovor u banci! Posle se čudite kada odu odavde? Pa čime ih zadržavate? Pričama i frazama? Možda neke, pametne i obrazovane sigurno ne! Vi ste predsednica Vlade Srbije, naše države, države koju volimo, države za koju smo krvarili, ginuli… države koja mora da postoji i posle vas i posle nas! A kako će da postoji? U egzilu? Pa više nas je na platnom spisku u javnom toaletu u Beču, nego u Srbiji?
 
Ako vama to ne smeta, verujte, mnogima od nas smeta! Ko će posle vas da vodi vladu bez države i naroda? Mislite li bar ponekad o tome dok čitate izveštaje kako nas hiljade napuštaju svakoga dana? Stidi li se bar neko u Nemanjinoj zbog toga?
 
Drugo, vidimo da ste juče na Vladi Srbije usvojili predlog Zakona o zaposlenima u javnim službama. Ako, šta vas briga što su desetine hiljada prosvetnih radnika protestovali zbog toga. Reše li opet, uzećete im od socijalne pomoći, pa će ućutati. Oprobani recept. No, tako je kada je građanin u situaciji da razmišlja stomakom, a ne glavom. Na žalost, mi smo na tom nivou! Niste znali? Verovatno vas ni to ne brine, ali eto, morao sam vam napisati! Za vas je izgleda socijalni dijalog kada pričate sa socijalnim slučajevima? Tako se ponašate! Vaši ministri dođu na sastanak, vrte sat i gledaju u telefon, žure, ko će se zamajavati sa nebitnim ljudima i nečim što je već upisano u neku tamo agendu. Vi ste bili pošteni, pa niste želeli ni to. Možda biste vi da vas molimo? Da vas molimo da nas primite? Nas, građane zemlje čiju vladu vi vodite? Možda neko i hoće, ali neki od nas ne žele, niti će ikada želeti! Ovo je naša država! Ko ste vi da vas molimo? Vi verovatno razmišljate drugačije. Ko smo mi da biramo u kakvoj državi želimo da živimo. Ima valjda i pametnijih. A na kraju, nismo ni ciljna grupa!
 
No, možda ste i u pravu. Kilavi smo, sa marionetama instruisanim među nama, da vam povlađuju, da ćutimo i da se kuvamo kao žabe. Možda će tako i biti, ali možda i neće! Ima nas, verujte, na stotine hiljada, miliona, koji nećemo da ćutimo i trpimo, koji ne pristajemo na ulogu sužnjeva u svojoj državi. Pronaći ćemo se, ojačaćemo, mi nemamo pravo na apatiju! Dok za narod nema pravde, ni za vas, koji se sa nama igrate, neće biti mira! Makar nas pohapsili, makar nas proterali. Na kraju ćete vladati samo sobom, a nekada slavna Srbija postaće deo istorije.
 
Na žalost, samo nam je ta istorija i ostala. Sadašnjost ne vredi ni po lule duvana!
 
Još samo jedno da bude jasno, pisac ovih redova nije član nijedne stranke, nijedne opcije ili opozicije. Pisac je samo čovek koji voli svoju zemlju i neće da ćuti dok je vi i vama slični uništavate! Zbog sebe, ali i zbog svoje dece koja će ovde, bude li pravde, živeti i posle vas i posle mene! A vi ovo pismo razumite kako hoćete, bacite ga… od volje vam. Kao i nama. Da ne bude zabune!
 
U Zrenjaninu, 03. Decembar 2017. Godine

Dušan Kokot
Potpredsednik NSPRV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "NSPRV: Pismo premijerki

 1. bezi kaže:

  SVAKA CAST,SROZANI NA NAJNIZE GRANE.ZASTOI PROSVETA NIJE NAGRADJENANEKIM NOVCEM? MI SE BAVIMO DECOM,PA I RODITELJIMA,BAKAMA,DEKAMA,GDE JE NAMA ZAHVALNOST?

 2. mmmmm kaže:

  Au jadna nasa deca ako ih uce ovakve osobe pune negativnosti u besa u sebi.

 3. IQ kaže:

  Aplauz. Literaturni sastav nabijen emocijama. Opomena ili ukor? Odeljenski staresina ili odeljensko vece? Hoce li premijerka zavrsiti razred? Brinem! Ali jos vise brinem zbog dobre procene ministra i vlade ko se u pregovorima nalazi sa druge strane. Gde se denuse pravni akti i realni argumenti? Sindikalne vodje imaju dodatak plati. Za pisanje proze? Eseja u pokusaju? Iznosenje virtualnih pretnji? Stotinama hiljada, milionima koji nece da cute i trpe? Jel to realno? Gde su ti ljudi. Unazad par decenija stalno se ponavlja ista matrica. Samo da resimo da li smo u Matriksu, ili imamo reinkarnat Muse Kesedzije i Kraljevica Marka. Da li tehnika ili epika? Bice bolje…jednoga dana, na nekom mestu ?

  1. Vladan Božović kaže:

   Tako je, i prozu i epiku bi oni da pišu, samo da ne proglase štrajk. Pored njih je prošao onaj sramni ZOSOV, i uz njihov blagoslov aminovan, a sad se kobajagi, “bore” protiv zakona o platama, da ne pominjem to, da se obraćaju potpuno nebitnoj i beznačajnoj osobi. Lave, ako si hrabar, piši velikom vođi, koji je nastavio degradaciju prosvete, posle “demokrata”.

 4. Raska kaže:

  Sta je sa ostalim sindikatima? Cute? Mi u skoli vec imamo preko 30% radnika pod ugovorom.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama