Обећано повећање плата је нереално

Најаву премијера Александра Вучића да ће замолити ММФ да дозволи повећање плата и пензија већ ове године, наши саговорници сматрају нереалном и политички мотивисаном.
kako-zaraditi-novac-u-srbijiПремијер свој оптимизам заснива на томе да предвиђени буџетски дефицит од 55 милијарди за први квартал неће прећи 27 милијарди динара. Он је рекао да ће повећање примања предложити ММФ-у уколико и у наредним кварталима резултати буду бољи од очекиваних. Економски новинар Мијат Лакићевић сматра да су мотиви за ту изјаву пре свега политички.
„Чини ми се да су мотиви за такву изјаву проузроковани незадовољством и овим штрајком просветара конкретно, а спремају се и неки други штрајкови, на пример пољопривредника. Дакле, сви траже од државе новац, а она нема снаге да се тим захтевима одупре“, истиче Лакићевић.
У анализи мотива Вучићеве изјаве, уредник часописа „Нова српска политичка мисао“ Ђорђе Вукадиновић не искључује бригу за политички рејтинг.
„Поуздано могу да кажем да је премијер вероватно забринут чињеницом да је први пут од када је дошао на власт, још тамо од краја 2012, његов рејтинг у благом паду. То није ништа драматично, то не значи да не би поново убедљиво победио на изборима, али је чињеница да рејтинг СНС-а не само да стагнира, него се налаза и благом паду, па чак и популарност премијера Вучића“, каже Вукадиновић.
За озбиљније сагледавање буџетског дефицита и доношење одлуке о евентуалном ублажавању смањења плата и пензија потребно је анализирати расходе у дужем периоду, оцењује Мијат Лакићевић.
„Чини ми се да је све то прерано и да је било боље да је Влада мало више пажње посветила завшавању неких послова као што је, рецим,о око приватизације тих 188 предузећа јер се ту ништа не дешава. Петрохемијски комплес такође треба да се решава, а ту ништа није решено“, истиче Лакићевић.
Он сматра да би Влада требало више да ради на страни тзв. активне политике, а не чим се мало поправи стање у буџета, да се одмах гледа да се то потроши.
Извор: www.rtv.rs