Obećano povećanje plata je nerealno

27 marta, 2015

Najavu premijera Aleksandra Vučića da će zamoliti MMF da dozvoli povećanje plata i penzija već ove godine, naši sagovornici smatraju nerealnom i politički motivisanom.
kako-zaraditi-novac-u-srbijiPremijer svoj optimizam zasniva na tome da predviđeni budžetski deficit od 55 milijardi za prvi kvartal neće preći 27 milijardi dinara. On je rekao da će povećanje primanja predložiti MMF-u ukoliko i u narednim kvartalima rezultati budu bolji od očekivanih. Ekonomski novinar Mijat Lakićević smatra da su motivi za tu izjavu pre svega politički.
„Čini mi se da su motivi za takvu izjavu prouzrokovani nezadovoljstvom i ovim štrajkom prosvetara konkretno, a spremaju se i neki drugi štrajkovi, na primer poljoprivrednika. Dakle, svi traže od države novac, a ona nema snage da se tim zahtevima odupre“, ističe Lakićević.
U analizi motiva Vučićeve izjave, urednik časopisa „Nova srpska politička misao“ Đorđe Vukadinović ne isključuje brigu za politički rejting.
„Pouzdano mogu da kažem da je premijer verovatno zabrinut činjenicom da je prvi put od kada je došao na vlast, još tamo od kraja 2012, njegov rejting u blagom padu. To nije ništa dramatično, to ne znači da ne bi ponovo ubedljivo pobedio na izborima, ali je činjenica da rejting SNS-a ne samo da stagnira, nego se nalaza i blagom padu, pa čak i popularnost premijera Vučića“, kaže Vukadinović.
Za ozbiljnije sagledavanje budžetskog deficita i donošenje odluke o eventualnom ublažavanju smanjenja plata i penzija potrebno je analizirati rashode u dužem periodu, ocenjuje Mijat Lakićević.
„Čini mi se da je sve to prerano i da je bilo bolje da je Vlada malo više pažnje posvetila zavšavanju nekih poslova kao što je, recim,o oko privatizacije tih 188 preduzeća jer se tu ništa ne dešava. Petrohemijski komples takođe treba da se rešava, a tu ništa nije rešeno“, ističe Lakićević.
On smatra da bi Vlada trebalo više da radi na strani tzv. aktivne politike, a ne čim se malo popravi stanje u budžeta, da se odmah gleda da se to potroši.
Izvor: www.rtv.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama