Objavljeni preliminarni rezultti male mature: matematika lošije urađena, najviše žalbi na srpski

25 juna, 2020

Sudeći prema prvim utiscima preliminarnih rezultata sa završnog testa, mali maturanti su najlošije uradili test iz matematike. Đaci i roditelji najviše su se žalili na nemogućnost onlajn uvida u testove.


Preliminarni rezultati završnog ispita koji su učenici osmog razreda polagali od 17. do 19. juna objavljeni su juče na sajtu Ministarstva prosvete. Oni koji nisu imali mogućnost uvida u rezultate elektronskim putem juče su to mogli da urade u školi, kao i da podnesu eventualne prmedbe. Pisane žalbe na rezultate završnog ispita danas će rešavati okružne komisije.

Direktor beogradske osmoletke “Aleksa Šantić” Radivoje Miljić ističe za “Blic” da je na samom početku bilo poteškoća u otvaranju platforme na kojoj su objavljeni preliminarni rezultati.

– U početku smo mogli da vidimo samo broj bodova, a kasnije i testove. Od 150 osmaka, samo je dvadesetak učenika došlo u školu da se žali, za razliku od prošle godine kada ih je bilo mnogo više. Uglavnom nisu imali veće primedbe – ukazuje Miljić.

Prema njegovim rečima, utisci đaka iz ove škole pokazuje da je test iz matematike bio najteži.

– Sigurno da postoji više razloga zašto je tako, možda im taj predmet ne ide ili se nisu dovoljno spremali, a i cela situacija prethodnih meseci je bila poprilično teška… – kaže direktor.

Prema rečima Vere Đorđević, direktorke OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Obrenovcu, opšti utisak đaka je da su test uradili u skladu sa svojim očekivanjima.

– Mišljenja dece su podeljena koji test je bio najteži, a to se pokazalo i po rezultatima testa. Videćemo narednih dana kada se objavi prosek, ali verovatno će za matematiku biti najniži prosek, jer se nekako uvek ispostavi da je većini učenika taj predmet najteži – kaže za “Blic” direktorka Đorđević.

Kako dodaje, tokom podnošenja žalbi primetan je uobičajen broj, kao i svake godine, ali sada mahom zbog nemogućnosti onlajn uvida u test.

Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu i direktorka OŠ “Vasa Stajić”, rekla je za “Blic” da su u toj školi od samog početka imali normalan pristup sajtu Ministarstva dok je od nekih kolega iz drugih škola i nekih roditelja čula da su imali manjih problema.

– To je bilo samo u startu i zbog toga smo dobili obaveštenje od nadležnih da je rok za prigovore na rezultate testova pomeren, tako da je sve funkcionisalo u najboljem redu. Roditelji koji se baš i ne snalaze najbolje sa kompjuterima dolazili su u školu gde su uz našu pomoć imali uvid u završni rad svog deteta i imali su mogućnost da podnesu prigovor. Njih smo odmah slali okružnoj komisiji i pohvalno je da smo na neke od njih vrlo brzo dobili odgovore. Naravno, neki su uvaženi, a neki i nisu – objašnjava nam Pastonjicki.

Kaže i da je ubedljivo najviše prigovora bilo na testove iz srpskog jezika, malo manje iz matematike, a najmanje na kombinovani test.

– Roditelji su se ubedljivo najviše žalili na 18, 19. i 20. zadatak na testu iz srpskog jezika koji su bili otvorenog tipa i učenik je u odgovoru trebalo da napiše nekoliko rečenica. Zatim su tu bodovani pravopis, gramatika i sam odgovor, odnosno da li je on u duhu pitanja. Nešto manje prigovora bilo je na zadatke iz matematike u kojima je bodovan sam postupak putem kojeg se došlo do rezultata, pa je postojala dilema da li bi mogao biti barem delimično priznat ili ne. Najmanje prigovora bilo je na kombinovani test koji sam po sebi ne pruža mogućnost za bilo kakvu sumnju u tačnost odgovora jer se oni zaokružuju – priča nam Pastonjicki.

Sudeći po reakcijama roditelja, dece i nastavnika, Pastonjicki kaže da je ovakav sistem uvida u rezultate testiranja dobro zamišljen, da lepo funkcioniše i da se nada da će i ubuduće zaživeti.

I niški maturanti imali su prigovore na rezultate iz srpskog jezika. U OŠ “Sveti Sava” u Nišu, jednoj od najvećih u ovom gradu, kažu da prema do sada raspoloživim informacijama matematika je bolje urađena od srpskog jezika te da se najveći broj prigovora koji je podnet posle mature odnosi na srpski jezik.

– Pristiglo nam je do sada ukupno preko 50 prigovora na testove, od kojih se najveći broj odnosi na srpski jezik. Naš utisak je zato da je matematika bolje urađena od srpskog jezika. Prigovori iz testa za srpski jezik se odnose na zadatak broj tri gde je trebalo da se odredi vrsta ponuđene reči, a tačan odgovor je pridev. Roditelji su mogli da pogledaju test kod kuće na osnovu identifikacione liste koju je dete ponelo sa sobom. Kada se pregledaju testovi, videće se koliko su osnovane primedbe. Ako su tačno uradili, onda se taj zadatak priznaje i povećava se broj bodova – kaže direktorka OŠ “Sveti Sava” iz Niša Sanela Tarana.

Sa listom želja treba biti realan

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28. juna, a nakon toga se kreće sa popunjavam liste želja za upis.

– Savet je da budu realni u odnosu na znanje koje imaju i broj bodova. Često se dešava da žele više nego što mogu, odnosno da upišu želje za koje nemaju dovoljno bodova. Obično za drugi krug ostane jedan manji procenat dece koja nisu dobro procenila svoje sposobnosti u odnosu na broj bodova – ističe direktor beogradske osmoletke “Aleksa Šantić” Radivoje Miljić.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama