Objavljeni rezultati PISA 2022 testa – kako su se pokazali naši đaci?

decembar 5, 2023

Rezultati PISA testiranja sprovedenog prošle godine među zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predstavljeni su juče u Parizu, a danas su i zvanično objavljeni na sajtu www.oecd-ilibrary.org.

U testiranju je učestvovalo više od 700.000 učenika iz 81 zemlje članica OECD. U Srbiji je realizovano od 8. marta do 15. aprila 2022. godine u 185 škola, a test je polagalo 6.468 učenika.

Učenici iz Srbije nalaze se i dalje ispod OECD proseka u matematičkoj, čitalačkoj i naučnoj pismenosti pokazuju najnoviji podaci PI SA 2022 istraživanja. Prosečno postignuće naših đaka iz matematike i čitanja je 440, a iz nauke 447, dok je prosek OECD 472 iz matematike, 476 iz čitanja i 485 poena iz nauke. Rezultati naših đaka nisu se bitno promenili u odnosu na prethodno testiranje održano 2018. godine.

U obrazloženju rezultata istraživanja autori se više puta osvrću na uticaj Kovid 19 pandemije na obrazovanje i rezultat PISA testa.

U izveštaju se navodi da je “uprkos izazovnim okolnostima 31 zemlja uspela da održi ili čak poboljša svoje rezultate u oblasti matematike, u odnosu na prethodno testiranje”.

Među njima su i Australija, Japan, Koreja, Singapur i Švajcarska čiji su rezultati iznad OECD proseka i kreću se od 487 do čak 575, u odnosu na 472 koliko je prosek. Sistemi ovih zemalja su, navodi se u izveštaju, pokazali bolju prilagodljivost tokom pandemije, što uključuje kraće periode zatvaranja škola, bolju organizaciju učenja na daljinu, kontinuiranu podršku roditelja i nastavnika u procesu učenja.

Istovremeno, PISA 2022 test pokazao je pad u performansama učenika bez presedana otkako se ovaj test sprovodi, stoji u izveštaju. U poređenju sa prethodnim testiranjem iz 2018, ukupni rezultati niži su za 10 poena u oblasti čitalačke pismenosti, za 15 poena kad je reč o matematičkoj. Konkretno, pad u matematičkim performansama tri puta je veći nego ikada ranije.

“Zapravo, svaki četvrti petnaestogodišnjak pokazao je slab rezultat iz sve tri oblasti – matematika, čitanje i nauka. Sve to znači da će imati poteškoća da urade osnovne algoritamske operacije ili da interpretiraju jednostavan tekst. Ovaj trend posebno je primetan u 18 zemalja gde čak 60% petnaestogodišnjaka zaostaje.” – navodi se u izveštaju.

Ipak, takva situacija se, kažu, samo delimično može pripisati uticaju kovid pandemije.

“Rezultati u oblasti čitanja i nauke već su bili u padu i pre pandemije, dok su negativni trendovi u matematičkim performansama bili još i 2018. očigledni u Belgiji, Kanadi, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Holandiji, Novom Zelandu i Slovačkoj.” – navodi se u izveštaju.

Šta je PISA test?

PISA test je Međunarodni program procene obrazovnih postignuća učenika (Programme for International Student Assessment). Na testu se ocenjuje znanje iz matematike, čitanja i prirodnih nauka, a sadrži i upitnik o porodičnoj situaciji i sociokulturnom položaju učenika, kao i o njihovoj percepciji škole. Održava se svake tri godine počev od 1997, a Srbija je prvi put učestvovala 2003, a zatim i 2006, 2009. i 2012. godine, dok je testiranje 2015. godine kod nas izostalo zbog finansijskih razloga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama