Облачење у школама – девојчице пристојније од дечака, кажу из београдских гимназија

Сигурно да је један од начина на који се деца уче да покажу поштовање према институцијама и школу схвате озбиљно и начин одевања у тој истој школи. Када је, прошле године, Тринаеста београдска гимназија увела строга правила облачења, то је у јавности изазвало опречне реакције. Нарочито су на удару биле тренерке које је школа забранила, а за које многи верују да су прикладна одећа за наставу.

Али, поред тренерки, почетком ове школске године школа је забранила и:

– бермуде и шорцеве
– мини-сукње
– мајице на бретеле и другу одећу која се не сматра прикладном

Међу забрањеном одећом, можда помало изненађујуће, нашле су се и дуксерице са капуљачама, али је потом стигло објашњење да може, али да капуљача не смеју да носе на глави док су у школи.

Бојан Вучковић, директор Тринаесте београдске гимназије, раније је за “Блиц” рекао да је разлог за увођење правилника о одевању тај што су ученици на наставу долазили “као да иду на утакмицу или тренинг”. Руководство школе је одлучило да објави и плакат на којем је сликовито приказано у којој одећи је забрањено долазити у школу.

Како све изгледа сада, на крају школске године?

– Ништа се сада није променило у погледу правила кодекса. И даље важе иста она која смо увели на почетку ове школске године. Фармерке деца могу да носе увек, оне су за све временске услове, као и платнене панталоне или сукње. Бермуде и даље нису допуштене. Али када смо имали састанак са ђачким парламентом, договорили смо се да направимо неке уступке ако буде баш топло, са температурама изнад 33, 34 степена – рекао је за “Блиц” Бојан Вучковић, директор Тринаесте београдске гимназије.

Како каже, и даље понеки ученик дође неадекватно обучен, али уз опомену се све реши.

– Јуче сам видео једног ученика у тренерци, а то је сада у односу на ранија времена – изузетак. Деца се културније и пристојније облаче. Драго нам је да смо могли да послужимо као пример другим школама, иако смо ми то урадили у нашој школи без циља да ширимо то даље. Али захваљујући медијима, за ово се прочуло и родитељи и деца су то лепо прихватили – објашњава он.

Дечаци проблематичнији од девојчица

Како каже, најефикасније је да свака школа уведе правилнике облачења и да контролише да ли деца то и поштују.

– Прошао сам недавно испред Машинског и Факултета техничких наука и сви студенти су били пристојно обучени. Ми у средњим школама учимо и припремамо младе за оно што их чека на факултету, а то је пристојно облачење пре свега. Насупрот томе, у основним школама не би требало да буде стриктних кодекса облачења, јер су ипак ту деца мањих узраста, испрљају се, јурцају свуда, падају, али ипак, одевање би морало да буде пристојно – подвлачи Вучковић за “Блиц”.

Стереотипно или не, уврежено је мишљење да су девојчице те које чешће не поштују правила облачења у школама, а да то није тачно, тврди Марија Милетић, директорка Четрнаесте београдске гимназије, која каже да су дечаци ти који чешће крше кодекс облачења.

– Дечаци воде са својим бермудама, тако да ћемо наредне школске године да бермуде потпуно укинемо пошто не можемо да се договоримо да ли су бермуде изнад или испод колена. Ако се обуку непримерено, вратимо их кући, па деца зато долазе са спремним фармерицама у ранцу – каже Милетићева за “Блиц”.

Три одевна предмета свуда су и увек забрањена

Александар Марков из Форума београдских гимназија је објаснио да правилници о облачењу постоје у свим школама.

– То није само случај у Тринаестој или Четрнаестој гимназији, ту је Медицинска школа, као и гимназија у којој ја радим. Ти правилници су једнообразни, али постоје одређени кодекси који подразумевају шта тачно ученици не смеју да носе. Негде може тренерка, негде не може, али су шорцеви, кратке сукње, деколтирана гардероба забрањени свуда – каже Марков за “Блиц”.

Према његовим речима, правилници о облачењу немају никаквог смисла ако се не примењују адекватно.

Извор: Блиц/Зелена учионица