Obuke i za direktore škola

18 oktobra, 2016

Nakon obilaska Škole za tekstil i dizajn, predstavnici Ministarstva u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu održali su sastanak i sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Jablaničkog okruga.
Jasmina Đelić, koordinator za rad školskih uprava upoznala je prisutne sa aktuelnim poslovima koji se odnose na izmenu sistemskog zakona i podzakonskih akata.
Pročitajte i

Šarčević: Promene slede, nema učenja za ocene i Vukove diplome

„Po prvi put organizovaćemo obuke za direktore. Formirana je Radna grupa čiji je zadatak da uredi obuke direktora, ispit i licenciranje za direktore. Prve obuke za direktore planiramo da realizujemo tokom zimskog raspusta i da ovim obukama obuhvatimo direktore obrazovno-vaspitnih ustanova koje su tokom eksterne evaluacije ocenjene jedinicom ili dvojkom u odnosu na standarde kvaliteta rada“, istakla je Đelić.
Prema njenim rečima obuke su neophodne da bi se pojačale kompetencije  direktora za pedagoško vođenje ustanova.
Savetnik ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić Garić informisala je prisutne o preduzetim aktivnostima na uvođenju nacionalnog modela dualnog obrazovanja i preduzetništva.
Snežana Marković, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje govorila je o statusu izbornog predmeta informatika budući da će od sledeće godine informatika biti obavezan predmet u školama od petog razreda.
Na sastanku, između ostalog,  bilo je reči i o planovima za formiranje opštinskih saveta roditelja kako bi se pojačala njihova uloga u donošenju odluka o životu i radu škole.
Pročitajte i

Ministar prosvete rešen da uvede red u zbrinjavanje tehnoloških viškova

Jasmina Đelić, ukazala je i na značaj horizontalnog učenja, kao i na značaj korišćenja resursa Regionalnog centra za usavršavanje nastavnika.
Predstavnici Ministarstva obišli su i Osnovnu školu „8.oktobar“ u Vlasotincu, koja je tokom eksterne evaluacije ocenjena najvišom ocenom za kvalitet rada, a njena uspešna praksa opisana je i u publikaciji „Primeti, promoviši, proširi“ koju su objavili UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
Izvor: mpn.gov.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Obuke i za direktore škola

  1. Profesor kaže:

    Osobe koje se nalaze na funkcijama direktora, ne treba obuka, nego je neophodna provera da li imaju dovoljno stručnih kompetencija (pedagoške, psihološko, menadžerske, poznavanje zakona, rada na računaru…) i da li i dalje mogu da se nalaze na tim mestima ili potrebna njihova smena.

    1. Profesor 1 kaže:

      E baš tako “profesore”,Da li ministar zna za “doživotne “direktore?A ovoj “licenci” se priča već 16 godina ,pa ništa.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama