Обуке и за директоре школа

18 октобра, 2016

Након обиласка Школе за текстил и дизајн, представници Министарства у Центру за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу одржали су састанак и са директорима предшколских установа, основних и средњих школа Јабланичког округа.
Јасмина Ђелић, координатор за рад школских управа упознала је присутне са актуелним пословима који се односе на измену системског закона и подзаконских аката.
Прочитајте и

Шарчевић: Промене следе, нема учења за оцене и Вукове дипломе

„По први пут организоваћемо обуке за директоре. Формирана је Радна група чији је задатак да уреди обуке директора, испит и лиценцирање за директоре. Прве обуке за директоре планирамо да реализујемо током зимског распуста и да овим обукама обухватимо директоре образовно-васпитних установа које су током екстерне евалуације оцењене јединицом или двојком у односу на стандарде квалитета рада“, истакла је Ђелић.
Према њеним речима обуке су неопходне да би се појачале компетенције  директора за педагошко вођење установа.
Саветник министра за дуално образовање Габријела Грујић Гарић информисала је присутне о предузетим активностима на увођењу националног модела дуалног образовања и предузетништва.
Снежана Марковић, помоћник министра за средње образовање говорила је о статусу изборног предмета информатика будући да ће од следеће године информатика бити обавезан предмет у школама од петог разреда.
На састанку, између осталог,  било је речи и о плановима за формирање општинских савета родитеља како би се појачала њихова улога у доношењу одлука о животу и раду школе.
Прочитајте и

Министар просвете решен да уведе ред у збрињавање технолошких вишкова

Јасмина Ђелић, указала је и на значај хоризонталног учења, као и на значај коришћења ресурса Регионалног центра за усавршавање наставника.
Представници Министарства обишли су и Основну школу „8.октобар“ у Власотинцу, која је током екстерне евалуације оцењена највишом оценом за квалитет рада, а њена успешна пракса описана је и у публикацији „Примети, промовиши, прошири“ коју су објавили УНИЦЕФ и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
 
Извор: mpn.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Обуке и за директоре школа

  1. Profesor каже:

    Особе које се налазе на функцијама директора, не треба обука, него је неопходна провера да ли имају довољно стручних компетенција (педагошке, психолошко, менаџерске, познавање закона, рада на рачунару…) и да ли и даље могу да се налазе на тим местима или потребна њихова смена.

    1. Професор 1 каже:

      Е баш тако “професоре”,Да ли министар зна за “доживотне “директоре?А овој “лиценци” се прича већ 16 година ,па ништа.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама