Obuke za nastavnike gimnazija koji predaju nove obrazovne programe u odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima

7 septembra, 2020

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  je u saradnji sa školama organizovalo obuke za nastavnike gimnazija koji će predavati specifične predmete u odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju.

Takođe, 5. i 6. septembra održana je obuka za gimnazijske nastavnike koji će predavati umetničke predmete u odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost, dok su obuke za one koji predaju u odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima za sport planirane za 12. i 13. septembar 2020. godine.

Ove profesionalne obuke drže redovni profesori Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Filozofskog fakulteta, Geografskog fakulteta i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Tokom obuka, gimnazije u kojima postoje isti obrazovni programi povezale su se kako bi mogle da razmenjuju iskustava u radu sa učenicima koji su se odlučili za ovakvu vrstu srednjeg obrazovanja.

Od školske 2020/2021. godine, đaci u Srbiji imaju priliku i mogućnost za opšte gimnazijsko obrazovanje uz učenje specifičnih predmeta, ukoliko polože prijemni ispit za odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima i to za:

  • geografiju i istoriju – odeljenja u Petoj beogradskoj gimnaziji, Devetoj gimnaziji „Mihailo Petrović Alas“ na Novom Beogradu, gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru, Karlovačkoj gimnaziji, kao i u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“
  • scensku i audio-vizuelnu umetnost – odeljenja u Filološkoj gimnaziji u Beogradu, Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, Gimnaziji u Kruševcu i u gimnaziji „Laza Kostić“ u Novom Sadu
  • sport – odeljenja u Sportskoj gimnaziji u Beogradu, gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Mitrovačkoj gimnaziji, Užičkoj gimnaziji, gimnaziji za talentovane učenike „Deže Kostolanji“ u Subotici (na mađarskom jeziku), Gimnaziji u Novom Pazaru, kao i u gimnaziji „9. maj“ u Nišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama