Очев ДНК четири пута чешће је узрочник ретких болести код деце, него мајчин

2 октобра, 2017

Грешке у очевој ДНК могу бити узрочници ретких болести код деце, јер се управо од очева наслеђује четири пута више нових мутација него од мајки, показало је истраживање исландских генетичара.
Током студије проучавано је 14.000 Исланђана и дошло се до закључка како мушкарци преносе једну нову мутацију сваких осам месеци, док жене нову мутацију пренесу тек сваке три године.

Математичким следом, то значи да би дете тридесетогодишњих родитеља наследило у просеку 11 нових мутација од своје мајке, а од оца чак 45.

– Иако су нове мутације довеле до варијација људског генома која је нужна за еволуцију, такође се сматра да су оне одговорне и за већину случајева ретких болести у детињству – рекао је Кари Стефансон, истраживач исландске генетичке компаније, који је водио студију чији су резултати објављени у часопису “Nature”.

Из ранијих истраживања је познато да деца старијих очева имају већи ризик од развоја одређених поремећаја, укључујући интелектуалне тешкоће, аутизам и шизофренију. Деца наслеђују нове мутације које се стварају у очевој сперми и мајчиним јајашцима.

Мушкарци преносе више мутација од жена јер производе семе на начин који није савршен за копирање ДНК, па с временом оно акумулира све више мутација.

Наш познати генетичар, др Миодраг Стојковић, који је иначе први у свету добио дозволу да се бави клонирањем људских ембриона, каже да је ово потврда давних истраживања и закључака да што је генетички материјал старији то је и предиспозиција за болесно потомство већа.

– Пре скоро 100 година генетичар Халдан је дефинисао нешто слично студирајући преношење хемофилије на потомство и дошао до закључка да се неке болести преносе управо преко очевог X хромозома. Касније, 2012. се захваљујући научницима из Велике Британије и Исланда долази до сазнања да што су очеви старији то је израженији ризик да деца оболе. Објашњење за то је да се код мушкарца сперматоизоиди непрестано “производе” и да при томе врло често настају мутације, за разлику од жена које су рођене са животном резервом јајних ћелија која се троши – објашњава др Стојковић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама