И очеви на породиљском боловању?

Идеја министарке без портфеља Славице Ђукић Дејановић је да убудуће и очеви буду законски обавезани да одређени период после рођења детета, заједно са мајком, проведу поред детета. То одсуство би им, наравно, било плаћено, као што је плаћено и мајкама.
Ово је, како каже за “Блиц”, за сада само идеја, о којој тек треба да се дискутује, али би њено прихватање свакако “повећало психолошки комфор жене”, која не би била напета и у страху да ће у бризи о детету бити препуштена сама себи.
То би, уз формирање Демографског савета, био један од новитета популационе политике.

Дејановић: Стратегија рађања у Србији биће иновирана

Очеви и сада имају могућност да одсуствују са посла због неге детета, што се рачуна од бебина навршена три месеца. То, међутим, није обавезно, а прва три месеца уз бебу је искључиво мајка.
– Закон дозвољава очевима одуство с посла због неге детета, до бебиних навршених годину дана. То је, међутим, само могућност. У пракси је углавном мајка та која остаје са дететом. Моја је идеја да се очеви законом обавежу да одређени период времена зајдено са мајком проведу са бебом – каже Славица Ђукић Дејановић за “Блиц”.
Она истиче да је још у току прикупљање релевантних података у вези са популационом политиком, а тек након што они буду прикупљени и анализирани моћи ће да изађе и са конкретним предлозима.
– Поента је појачати улогу целог друштва у одгајању деце – наводећи да је огроман проблем запослених мајки које, рецимо због сменског рада или превеликог обима посла, немају коме да оставе децу, јер вртићи раде до 16 или 17 сати.
Удружење “Родитељ”: Не постоји економија која би то могла издржи
Ангелина Радуловић из Удружења “Родитељ” наводи за “Блиц” да би овај пројекат био један у низу промашених пројеката у Србији.
– У рангу је оног да ће мајке са троје деце до њихове 18. године примати плату, а дешава се да им по годину дана касни породиљско. Идеју министарке не би издржала ниједна економија на свету и не треба најављивати нешто што је немогуће спровести. Уместо тога треба омогућити женама које желе да се раније врате на посао, да се заиста и врате и мушкарцима да за то време буду на породиљском – сматра Радуловићева.
Она додаје да би имало смисла омогућити очевима да у прве четири до шест недеља од дететовог рођења буду одустни са посла, јер им је у то време врло тешко да се прилагоде новим улогама.
– Ако би и са финансијског становишта било могуће спровести идеју Славице Ђукић Дејановић, ко гарантује да ће очеви за то време преузети обавезе око деце – каже Радуловићева.
М. Р. Петровић , Наташа Латковић
 
Извор: Блиц