I očevi na porodiljskom bolovanju?

24 septembra, 2016

Ideja ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović je da ubuduće i očevi budu zakonski obavezani da određeni period posle rođenja deteta, zajedno sa majkom, provedu pored deteta. To odsustvo bi im, naravno, bilo plaćeno, kao što je plaćeno i majkama.
Ovo je, kako kaže za “Blic”, za sada samo ideja, o kojoj tek treba da se diskutuje, ali bi njeno prihvatanje svakako “povećalo psihološki komfor žene”, koja ne bi bila napeta i u strahu da će u brizi o detetu biti prepuštena sama sebi.
To bi, uz formiranje Demografskog saveta, bio jedan od noviteta populacione politike.

Dejanović: Strategija rađanja u Srbiji biće inovirana

Očevi i sada imaju mogućnost da odsustvuju sa posla zbog nege deteta, što se računa od bebina navršena tri meseca. To, međutim, nije obavezno, a prva tri meseca uz bebu je isključivo majka.
– Zakon dozvoljava očevima odustvo s posla zbog nege deteta, do bebinih navršenih godinu dana. To je, međutim, samo mogućnost. U praksi je uglavnom majka ta koja ostaje sa detetom. Moja je ideja da se očevi zakonom obavežu da određeni period vremena zajdeno sa majkom provedu sa bebom – kaže Slavica Đukić Dejanović za “Blic”.
Ona ističe da je još u toku prikupljanje relevantnih podataka u vezi sa populacionom politikom, a tek nakon što oni budu prikupljeni i analizirani moći će da izađe i sa konkretnim predlozima.
– Poenta je pojačati ulogu celog društva u odgajanju dece – navodeći da je ogroman problem zaposlenih majki koje, recimo zbog smenskog rada ili prevelikog obima posla, nemaju kome da ostave decu, jer vrtići rade do 16 ili 17 sati.
Udruženje “Roditelj”: Ne postoji ekonomija koja bi to mogla izdrži
Angelina Radulović iz Udruženja “Roditelj” navodi za “Blic” da bi ovaj projekat bio jedan u nizu promašenih projekata u Srbiji.
– U rangu je onog da će majke sa troje dece do njihove 18. godine primati platu, a dešava se da im po godinu dana kasni porodiljsko. Ideju ministarke ne bi izdržala nijedna ekonomija na svetu i ne treba najavljivati nešto što je nemoguće sprovesti. Umesto toga treba omogućiti ženama koje žele da se ranije vrate na posao, da se zaista i vrate i muškarcima da za to vreme budu na porodiljskom – smatra Radulovićeva.
Ona dodaje da bi imalo smisla omogućiti očevima da u prve četiri do šest nedelja od detetovog rođenja budu odustni sa posla, jer im je u to vreme vrlo teško da se prilagode novim ulogama.
– Ako bi i sa finansijskog stanovišta bilo moguće sprovesti ideju Slavice Đukić Dejanović, ko garantuje da će očevi za to vreme preuzeti obaveze oko dece – kaže Radulovićeva.
M. R. Petrović , Nataša Latković
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama