Od drugog polugodišta korektivne vežbe za sve učenike mlađih razreda. Obuka učitelja od petka

6 februara, 2017

Od drugog polugodišta korektivne vežbe za sve učenike mlađih razreda. Obuka učitelja od petka. Cilj sprečavanje gojaznosti

SVAKO četvrto dete u Srbiji je gojazno, svako peto ima loše držanje, a 70 odsto osnovaca nedovoljno je fizički aktivno. Ova zabrinjavajuća statistika rezultat je istraživanja profesora sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, ali i podataka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, dobijenih na sistematskim pregledima na upisu u osnovnu školu. Kako bi se poražavajući brojevi promenili, već u drugom polugodištu učenici od prvog do četvrtog razreda svakog dana, pored časova fizičkog, vežbaće po 15 minuta sa svojim učiteljima.
Projekat “Pokrenimo našu decu” zajednički su pokrenuli Ministarstvo prosvete i “Akva viva”, koja plaća obuku za učnitelje iz svih škola.
Osnovci će vežbati svakodnevno, neko na času, neko na velikom odmoru, pre ili posle nastave. Cilj je da se korektivnom gimnastikom smanji broj dece koja su gojazna, imaju krivu kičmu i ravna stopala. Obuka za učitelje iz 1.206 škola počinje u petak, a čim savladaju “gradivo”, oni će ga primeniti u učionicama, dvorištima i fiskulturnim salama.
Dragana Milovanović, specijalna savetnica ministra prosvete, najavljuje za “Novosti” da će obuke početi širom Srbije, a novi sistem vežbanja biće poslat kao preporuka Ministarstva prosvete svim školama.
– Ideja je da se uvede korektivna gimnastika, zbog porasta broja dece sa gojaznošću, deformitetima kičmenog stuba i stopala – objašnjava Dragana Milovanović. – Vežbe su osmislile kolege iz Udruženja pedagoga fizičke kulture u saradnji sa lekarima fizijatrima.
– “Akva viva” je inicirala ovaj projekat, koji je veoma značajan zbog zabrinjavajuće statistike zdravstvenog stanja dece – objašnjava Milana Petrović, pi-ar menadžer Kompanije “Knjaz Miloš”. – Obuka počinje u Somboru. Projektom smo obuhvatili 1.206 škola. Iz svake škole će po jedan učitelj biti na obuci, a posle će znanje preneti kolegama.
PROJEKAT I PROŠLE GODINE
SLIČNU ideju Ministarstvo prosvete pokrenulo je u prethodnom sazivu, aprila prošle godine, kao pilot-projekat u pojedinim školama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Dimitrovgradu. Ideja je bila ista – smanjiti broj dece krive kičme i ravnih stopala, a plan je zamišljen kao vežbanje na časovima, tri puta dnevno po deset minuta.
I. MIĆEVIĆ
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


14 komentara na "Od drugog polugodišta korektivne vežbe za sve učenike mlađih razreda. Obuka učitelja od petka

 1. Gordana Anđelković kaže:

  Ideja je vise nego odlična! Možda treba razmišljati o CD-u i propratnom tekstu kako bi učitelji dobili uputstvo o vežbama!

 2. Svitac kaže:

  Za početak, netačna je informacija da obuka počinje u petak.

 3. Mama kaže:

  Još jedna suluda ideja… Deca imaju tri časa fizičkog u rasporedu pa u školi sa dve sale učiteljice ne drže fizičko nego matematiku ili već neki času. U proleće i jesen kada je 25 C ih nekad izvedu u dvorište… Bilo bi sasvim dovoljno da drže redovne časove fizičkog a puno njih ni to ne radi a sad će kao da rade vežbe svaki dan…Bezveze!

  1. Nada kaže:

   Nije bez veze! Deca trebaju da se igraju. Da li je vama gospodjo možda promaklo da deca više ne upotrebljavaju noge za hodanje? Pozdravljam ovu dobru ideju!

 4. Difovac sa zavoda kaže:

  Eee moj “ministre”, e moja “drzavo”., pa zato smo i tu gde jesmo. Zasto mucite ucitelje sa obukom,pE a oni vec “drze” casove fizicke kulture svojim ucenicima.Previse ste ih opteretili sad, mogli ste cistace da posaljete na obuku. Sta ima veze sto se na Fakultetima za sport i fizicko vaspitanje pbitno. Bitno da vi izmisljate toplu vodu i tom istom vodom posle davite nasu decu zato sto ih zahvaljujuci vama, neplivaci uce kako da plivaju.
  p.s. Od drugog polugodista uvedite za nas nezaposlene profesore fiz. kulture obuku iz matematiku i hemiju, pa kad mogu ucitelji a sto ne bi mogli i mi

  1. Iv kaže:

   Za vasu informaciju ucitelji su na fakultetu imali sve 4 godine fixicko vaspitanje , metodiku nastave fizickog vaspitanja kao i odabrani sport. Takodje su polagali i ispitni cas iz nastave fizickog vaspitanja, Kada se vise obrazujete po tom pitanju onda mozete da komentarisete o njihovoj kompetetnosti!

   1. Difovac sa zavoda kaže:

    Haha za tvoju informaciju ja sam zavrsio fakultet za to sto je tebi neko provukao kroz ispit, a za sta danas kad padne kisa,sneg ili bude blatnjavo ti deci drzis cas matematike,likovnog umesto fizickog. Da ne pricam o tome da je ispit korektivna im je ovakvu glupost smislio. gimnastika jedan od tezih na mom fakultetu,zbog koga se padala godina, a vama neko danas omogucava da kroz “obuku” budete strucni za nesto sto sem korektivne trebaste da znate i anatomiju i fiziologiju… i ste za moju informaciju i to ucili na tom svom fakultetu? U ostalom da samo postujete drzanje casa fiz, vaspitanja , a ne zamenjujete ostalim predmetima, deca ni ne bi imala potrebe za uvodjenjem korektivne gimnastike. A i taj mozak koji je smislio da to radite na pauzi izmedju casova se “mnogo” razume i u korektivno vezbanje,i u probleme deformiteta koje danas imaju deca, c

   2. Difovac sa zavoda kaže:

    Haha za vasu informaciju ja sam zavrsio fakultet za to sto je tebi neko provukao kroz ispit, a za sta danas kad padne kisa,sneg ili bude blatnjavo Vi deci drzite casove matematike,likovnog… umesto fizickog. Da ne pricam o tome da je ispit korektivna gimnastika jedan od tezih na mom fakultetu,zbog koga se padala godina, a vama neko danas omogucava da kroz “obuku” budete strucni za nesto sto sem korektivne trebate da znate i anatomiju i fiziologiju i bimehaniku… ili ste za moju informaciju i to ucili na tom svom fakultetu? U ostalom da samo postujete drzanje casa fiz, vaspitanja , a ne zamenjujete ostalim predmetima, deca ne bi ni imala potrebe za uvodjenjem korektivne gimnastike. A i taj mozak koji je smislio da to radite na pauzi izmedju casova se “mnogo” razume i u korektivno vezbanje,i u probleme deformiteta sa kojim se danas nasa deca suocavaju. Bitno da nam deca uce strane jezike od cetvrte godine (a da ni svoj maternji jos ne znaju), i da barataju tabletima i mobilnim telefonima, a to sto je svako drugo gojazno i sa ko zna kojim deformitetom,eeee to ce da nas stigne za jedno 10,15 god. kad vidite da je od pisljivog pomodrastva najbitnije zdravlje, a onda ce na engleskom jeziku preko telefona da zakazuju preglede kod raznih doktora.

   3. Difovac kaže:

    Haha za vasu informaciju ja sam zavrsio fakultet za to sto je vama neko provukao kroz ispit, a za sta danas kad padne kisa,sneg ili bude blatnjavo Vi deci drzite casove matematike,likovnog… umesto fizickog. Da ne pricam o tome da je ispit korektivna gimnastika jedan od tezih na mom fakultetu,zbog koga se padala godina, a vama neko danas omogucava da kroz “obuku” budete strucni za nesto gde sem korektivne trebate da znate i anatomiju i fiziologiju i bimehaniku… ili ste za moju informaciju i to ucili na tom svom fakultetu? U ostalom da samo postujete drzanje casa fiz, vaspitanja , a ne zamenjujete ostalim predmetima, deca ne bi ni imala potrebe za uvodjenjem korektivne gimnastike. A i taj mozak koji je smislio da to radite na pauzi izmedju casova se “mnogo” razume i u korektivno vezbanje,i u probleme deformiteta sa kojim se danas nasa deca suocavaju. Bitno da nam deca uce strane jezike od cetvrte godine (a da ni svoj maternji jos ne znaju), i da barataju tabletima i mobilnim telefonima, a to sto je svako drugo gojazno i sa ko zna kojim deformitetom, pa ni koluta napred ne zna da napravi,to nije bitno.Eeeee to ce da nas stigne za jedno 10,15 god. kad shvatite da je od propalog pomodarstva mnogo bitnije zdravo odrastanje dece i pravilna primena fizicke kulture, a onda ce deca da Vam na engleskom jeziku preko telefona zakazuju preglede kod raznih doktora samo sto ne znam koliko ce im poznavanje jezika i tehnologija tada i biti od pomoci.

 5. Saša kaže:

  Učiteljica mog deteta zimi ne drži uopšte časove fizičkog vaspitanja, pored toga što dete ide u školu koja ima fiskulturnu salu i dostupna je učenicima nižih razreda.Ona smatra je HLADNO! Kada da drži sekcije kada deca nikad nemaju više od 4 časa?

 6. Uči kaže:

  Pa ako je utvrđeno na sistematskom pregledu za upis u školu, onda nije do škole i do učitelja. To što više ne koriste noge za hodanje nema veze s školom i učiteljima. I molim sve roditelje da prijave učiteljice koje ne drže časove fizičkog tako da bismo mi koji ih redovno držimo bili izuzeti iz pljuvačine.

  1. Mama kaže:

   Jeste pa da mi dete ima nize ocene jer je mama tužila što nema fizičko. Ministar nek to proverava a ne uvodi nešto od 15 min.

 7. Vera kaže:

  Mi stalno otkrivamo toplu vodu. Zasto neko nije obisao caove fizickog vaspitanja ucitelja i objavio,pohvalio, kao i nagradio dobre primere,nego se stalno zatvaraju oci i ne isticu dobri primeri, kako bi se istakao carobnjak,a prosvetni radnik ponizio ili umanjio njegov znacaj. U odeljenju u koje ide moje dete, cas fizickog je omiljeni,treba videti, kako je usmerena energija te dece,njihovu aktivnost, njihovo zalaganje i postovanje pravila… a da ne pominjem da se svaki sneg jedva doceka i iskoristi za grudvanje,igru i druge carolije…casove u hladovini u vrema toplih dana… casove kad koncetracija opadne,pa svi sidju u dvoriste ili salu na razgibavanje… Uciteljica koja ima preko 50 godina ucestvuje u svemu sto prezentuje deci… Kada takvi ucitelji budu primer,nece biti potrebna nikakva obuka,a i prestace ponizavanje prosvetnog radnika.

  1. Mama kaže:

   Super je da ima takvih ali nismo mi cija deca nemaju fizicko iz ciste lenjosti ucitelja krvi za to nego skola direktor ministar , ne treba ja kao roditelj da pisem listu koliko je casova fizickog odrzala uciteljica u prvom polugodju drugug razreda sam to radila i bilo je 11.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama