Od jeseni bez penala za ranu penziju?

11 aprila, 2018
Izmene zakona o PIO treba da se u septembru nađu pred poslanicima Narodne skupštine. Predlog Samostalnog sindikata je da se onima sa 40 godina staža ukine umanjenje kada napune 65 leta
Kazneni poeni za odlazak u prevremenu penziju biće ukinuti najverovatnije u septembru. Kako saznaju “Novosti”, tada bi pred parlamentom trebalo da se nađu izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, među kojime bi bila i ova odredba. Posle gotovo četiri godine, konačno bi trebalo da prestane kažnjavanje najstarijih sugrađana koji nisu proslavili 65. rođendan pre nego što su napustili radno mesto.
Duško Vuković, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da su oni kao članovi Socijalno-ekonomskog saveta dobili plan rada Vlade i Ministarstva rada, a samim tim su upoznati i s propisima koje oni nameravaju u narednom periodu da predlože Skupštini.
– Radna grupa formirana u vreme prethodnog ministra za rad Aleksandra Vulina se više ne sastaje, a nova još nije formirana – kaže Vuković. – Očekujemo da će se uskoro sastati i da će veoma brzo biti razmatrana i pomenuta izmena zakona. Celu proceduru smo već jednom prešli prošle godine, od inicijative, podrške SES-a, ali i tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića.
U sindikatu još nemaju nikakav pozitivan signal iz Vlade, ali pretpostavljaju da će održati reč datu penzionerima.
– Predlog samostalaca je da se penzioneru, kada napuni 65, a otišao je u penziju sa 62 godine starosti, ukinu penali samo ako je imao 40 godina staža. Nepravedno je da onaj ko je uplaćivao 40 godina doprinose sada nema punu penziju – kaže naš sagovornik.
Dugo čekanje na izmene zakona u Ministarstvu rada objašnjavaju čekanjem poslednje revizije aranžmana sa MMF, koja je završena. S druge strane, međutim, na ovaj način država mesečno uštedi 1,7 milijardi dinara, što je na godišnjem nivou prilično veliki novac. Rešenja izmena i dopuna Zakona o PIO još nisu konkretno definisana, ali se očekuje da jedna izmena gotovo sigurno bude ukidanje kaznenih poena.
Većina penzijskih sistema u Evropi takođe poznaje instituciju kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju. Primera radi, u susednoj Hrvatskoj samo je 19 odsto sadašnjih penzionera odradilo puni radni staž. Kod njih postoje penali za ranije napuštanje radnog mesta, i na mesečnom nivou oni iznose 0,1 odsto. Da podsetimo, srpskim penzionerima se za svaki mesec koji nedostaje do 65. godine oduzima 0,34 procenta od čeka, što maksimalno može da bude i do 20,4 odsto.
ČEK 30.000, UMANJENJE 102 DINARA MESEČNO
Penzioner čiji je ček 30.000 dinara i koji je u penziju otišao godinu dana ranije, odnosno sa navršene 64 godine, svakog meseca je “kraći” za 102 dinara, odnosno godišnje za 1.224 dinara.

J. Ž. Skenderija
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama