Од септембра на часовима разредне наставе предавања о безбедности

26 јуна, 2017

Ученици четвртог и шестог разреда основне школе од наредне школске године имаће једном месечно факултативни час о безбедности, а предавачи ће им бити полицајци.
Протокол о сарадњи на програму „Основи безбедности деце“ потписали су данас министар просвете Младен Шарчевић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у основној школи Вук Караџић.
Реч је о факултативном часу из безбедности, али то никако не значи ново оптерећење за ученике, већ ће предавања једном месечно бити организована на часовима разредне наставе.
Министар полиције Небојша Стефановић, обраћајући се окупљеној деци, рекао је да је посао полиције да их заштити од сваког зла.
„Полиција је ту ради ваше заштите. Када имате проблем треба да се обратите полицајцу да вам помогне“, рекао је Стефановић.
На часовима „Основи безбедности деце“ ђаци ће учити о безбедности у саобраћају, о злоупотреби дроге и алкохола, безбедности на интернету, о вршњачком насиљу, како се понашати у ванредним ситуацијама – поплава, пожар, земљотрес.
„То није важно само за децу већ и за родитеље“, рекао је Стефановић и и додао да ће од септембра бити ангажован велики број предавача из МУП-а, а да ће у програм бити укључени и пензионисани полицајци.
Министар просвете Младен Шарчевић каже да су два министарства добро сарађивала по питању безбедности деце, да су током протекле школске године доста радили на опремању школа камерама, те да је ова акција само корак више у том правцу.
„Пуно има изазова на путу од куће до школе“, каже Шарчевић и додаје да ће убудуће посебан акценат бити на спречавању вршњачког насиља, да ће се ојачавати тимови у школама који ће се бавити том проблематиком.
Деци је након потписивања протокола демонстрирано како безбедно да се понашају у саобраћају као пешачи, бициклисти и путници, али највеће интересовање било је за ватрогасно-спасилачку екипу.
И деца су могла да се опробају са ватрогасним цревом, али је право одушевљење настало када су ватрогасци на полигону направили пену, којом се иначе гаси пожар.
Извор: Студио Б

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Од септембра на часовима разредне наставе предавања о безбедности

 1. Ceca каже:

  Prosvetari na elegantan nacin svoje poslove prebacuje na druge sisteme, na zdravstvo, socijalnu zastitu, policiju…Podrzavam međusektorsku saradnju ali se zna ko treba da nam poducava decu. Logicnije bi bilo da policajci obuce ucitelje i nastavnike a pni onda dalje svoje đake

  1. Тина каже:

   Грешка.У области просвете се ”угурава”све и свашта.Ко нас пита?Какве обуке одмах на учитељском факултету предмет саобраћај.У Домовима здравља пре прегледа одржати предавање о здрављу,исхрани.Вакцине никад не би редовно примила деца самосталним одласком у епидемиолошке службе,већ дописом ”обезбедите просторију или долазимо прикупите сагласност”.Кад одете у банци да ли вам неко показује изглед новчаница других држава.Ово су ”можда само министарске дневне активности” а реализација 0 !

  2. Mon Dieu! каже:

   Vi očigledno zamišljate nekakvog supermena profu koji će (na dvodnevnim seminarima) biti osposobljen da predaje sve čega se neko dokon setio. Od spremanja zimnice do skakanja padobranom. Mada, ima u tome već sada istine: predajem (samo) strani jezik a u slobodno vreme razdvajam zajapurene klince u školskom dvorištu, sprečavam neovlaštena lica da uđu u školu kada sam dežurni – pretpostavljam da se i lekari rvu sa besnim pacijentima, da sudije dežuraju po sudovima jednom nedeljno… Malo sutra. Sve te ustanove imaju radnike obezbeđenja sa položenim ispitima i licencom, samo se u školama (gde su vaša deca!) bezbednost prepušta nestručnim licima (računam tu i sebe) ali se niko ovim ne bavi.

 2. Roditelj 2 каже:

  Predlog: Dragi prosvetni radnici, najbolje bi bilo kada biste vi svako jutro isli od stana do stana, kupili decu i odvodili ih u skolu. Tamo im spremite i postavite: dorucak, rucak, veceru i naravno uzine. Ako se isprljaju obavezno im operite garderobu, osusite i po potrebi ispeglajte. Naucite ih kako se ponasa za vreme jela, u skoli, u prodavnici, parku, prevozu…Upozorite ih na sve opasnosti koje ih vrebaju u sabremenpm svetu. Naucite ih svo planirano gradivo, i obavezno da u skoli zavrse domaci. Izvedite ih u park neka se deca izigraju. Uvece ih vratite kuci, a ako roditelji imaju neizbezbeznog posla, povedite ih svojoj kuci. Nemojte se buniti, pa roditelji su ih samo rodili, a vi treba da odradite sav posao..Pa placeni ste za to, zar ne? Napomena: Nisam ozbiljna u vezi ovoga, ali kako su krenuli pitam se koliko ce vremena proci pre nego sto prosvetni radnici pocnu da preuzimaju sve roditeljske obaveze.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама