Od septembra na časovima razredne nastave predavanja o bezbednosti

26 juna, 2017

Učenici četvrtog i šestog razreda osnovne škole od naredne školske godine imaće jednom mesečno fakultativni čas o bezbednosti, a predavači će im biti policajci.
Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“ potpisali su danas ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u osnovnoj školi Vuk Karadžić.
Reč je o fakultativnom času iz bezbednosti, ali to nikako ne znači novo opterećenje za učenike, već će predavanja jednom mesečno biti organizovana na časovima razredne nastave.
Ministar policije Nebojša Stefanović, obraćajući se okupljenoj deci, rekao je da je posao policije da ih zaštiti od svakog zla.
„Policija je tu radi vaše zaštite. Kada imate problem treba da se obratite policajcu da vam pomogne“, rekao je Stefanović.
Na časovima „Osnovi bezbednosti dece“ đaci će učiti o bezbednosti u saobraćaju, o zloupotrebi droge i alkohola, bezbednosti na internetu, o vršnjačkom nasilju, kako se ponašati u vanrednim situacijama – poplava, požar, zemljotres.
„To nije važno samo za decu već i za roditelje“, rekao je Stefanović i i dodao da će od septembra biti angažovan veliki broj predavača iz MUP-a, a da će u program biti uključeni i penzionisani policajci.
Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su dva ministarstva dobro sarađivala po pitanju bezbednosti dece, da su tokom protekle školske godine dosta radili na opremanju škola kamerama, te da je ova akcija samo korak više u tom pravcu.
„Puno ima izazova na putu od kuće do škole“, kaže Šarčević i dodaje da će ubuduće poseban akcenat biti na sprečavanju vršnjačkog nasilja, da će se ojačavati timovi u školama koji će se baviti tom problematikom.
Deci je nakon potpisivanja protokola demonstrirano kako bezbedno da se ponašaju u saobraćaju kao pešači, biciklisti i putnici, ali najveće interesovanje bilo je za vatrogasno-spasilačku ekipu.
I deca su mogla da se oprobaju sa vatrogasnim crevom, ali je pravo oduševljenje nastalo kada su vatrogasci na poligonu napravili penu, kojom se inače gasi požar.
Izvor: Studio B

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Od septembra na časovima razredne nastave predavanja o bezbednosti

 1. Ceca kaže:

  Prosvetari na elegantan nacin svoje poslove prebacuje na druge sisteme, na zdravstvo, socijalnu zastitu, policiju…Podrzavam međusektorsku saradnju ali se zna ko treba da nam poducava decu. Logicnije bi bilo da policajci obuce ucitelje i nastavnike a pni onda dalje svoje đake

  1. Tina kaže:

   Greška.U oblasti prosvete se ”ugurava”sve i svašta.Ko nas pita?Kakve obuke odmah na učiteljskom fakultetu predmet saobraćaj.U Domovima zdravlja pre pregleda održati predavanje o zdravlju,ishrani.Vakcine nikad ne bi redovno primila deca samostalnim odlaskom u epidemiološke službe,već dopisom ”obezbedite prostoriju ili dolazimo prikupite saglasnost”.Kad odete u banci da li vam neko pokazuje izgled novčanica drugih država.Ovo su ”možda samo ministarske dnevne aktivnosti” a realizacija 0 !

  2. Mon Dieu! kaže:

   Vi očigledno zamišljate nekakvog supermena profu koji će (na dvodnevnim seminarima) biti osposobljen da predaje sve čega se neko dokon setio. Od spremanja zimnice do skakanja padobranom. Mada, ima u tome već sada istine: predajem (samo) strani jezik a u slobodno vreme razdvajam zajapurene klince u školskom dvorištu, sprečavam neovlaštena lica da uđu u školu kada sam dežurni – pretpostavljam da se i lekari rvu sa besnim pacijentima, da sudije dežuraju po sudovima jednom nedeljno… Malo sutra. Sve te ustanove imaju radnike obezbeđenja sa položenim ispitima i licencom, samo se u školama (gde su vaša deca!) bezbednost prepušta nestručnim licima (računam tu i sebe) ali se niko ovim ne bavi.

 2. Roditelj 2 kaže:

  Predlog: Dragi prosvetni radnici, najbolje bi bilo kada biste vi svako jutro isli od stana do stana, kupili decu i odvodili ih u skolu. Tamo im spremite i postavite: dorucak, rucak, veceru i naravno uzine. Ako se isprljaju obavezno im operite garderobu, osusite i po potrebi ispeglajte. Naucite ih kako se ponasa za vreme jela, u skoli, u prodavnici, parku, prevozu…Upozorite ih na sve opasnosti koje ih vrebaju u sabremenpm svetu. Naucite ih svo planirano gradivo, i obavezno da u skoli zavrse domaci. Izvedite ih u park neka se deca izigraju. Uvece ih vratite kuci, a ako roditelji imaju neizbezbeznog posla, povedite ih svojoj kuci. Nemojte se buniti, pa roditelji su ih samo rodili, a vi treba da odradite sav posao..Pa placeni ste za to, zar ne? Napomena: Nisam ozbiljna u vezi ovoga, ali kako su krenuli pitam se koliko ce vremena proci pre nego sto prosvetni radnici pocnu da preuzimaju sve roditeljske obaveze.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama