Odbijen zahtev sindikata, škola počinje 1. septembra

avgust 27, 2020

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavestili su danas predstavnike reprezentativnih sindikata u oblasti obrazovanja da su se stekli svi potrebni uslovi za nesmetan i bezbedan početak školske godine na celoj teritoriji Srbije.

Foto: Canva

Na današnjem sastanku istaknuto je da je usvojena većina predloga izneta na prethodnom sastanku, kao i da su razjašnjene određene nedoumice iz stručnih uputstava koja su ranije upućena školama.

U saopštenju Ministarstva navodi se da su sindikati upoznati i sa tim da je obezbeđeno 10.000 vizira koji će preko školskih uprava biti raspoređeni školama u Srbiji za nastavnike i učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske.

Istaknuto je i da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti omogućilo da nedostajuća sredstava za higijenu i ličnu zaštitu u pojedinim gradovima i opštinama budu obezbeđena.

Kako je rečeno, predstavnici Ministarstva u prethodnom periodu bili su u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima lokalnih samouprava od kojih su dobijena uveravanja da su obezbeđene dovoljne količine zaštitnih maski, kao i dezinfekciona sredstva za sve obrazovne ustanove.

Predstavnici sindikata naveli su da će se obratiti Kriznom štabu kako bi se našao način da se zaštite ugrožene kategorije nastavnog osoblja.

Sa predstavnicima sindikata razgovarali su pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić, savetnik ministra zadužen za srednje obrazovanje i vaspitanje Aleksandar Pajić i Miloš Blagojević iz Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić, Vladimir Adžić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Ružica Todić Brdarić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost“ i Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Škole u Srbiji imale su rok do danas da završe operativni plan nastave u narednoj školskoj godini i da ga dostave Ministarstvu prosvete.

Resorni ministar Mladen Šarčević kaže da je u toku analiza i da će do kraja dana imati kompletne izveštaje.

Već se zna, navodi on, da 45 odsto škola u Srbiji, koje su male neće morati da dele odeljenja u manje grupe i da će moći da organizuju nastavu uživo za niže i starije razrede osnovne škole.

Izvor: Tanjug, FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Odbijen zahtev sindikata, škola počinje 1. septembra"

  1. Deksi kaže:

    U Berlinu se pojavila korona u skolama.Na stotine ucenika i nastavnika je u karantinu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama