Odgovornost: kako da ne razmazite svoju decu

6 oktobra, 2016

Mnogi roditelji svoju decu žele da zaštite i produže onu njihovu fazu „dečjeg razmišljanja”. Pokušavaju sve kako njihova deca ne bi bila tužna i razočarana, no, ponekad ih zbog toga ne nauče nekim stvarima koje bi deca morala da znaju.
christmas-spoiled-kidsDeca u jednom trenutku moraju početi da uče na posledicama (u sigurnim uslovima i odgovarajućem uzrastu, naravno).
Mnogi roditelji deci dopuštaju previše, a sve zato jer se trude da ih zaštite od razočarenja i tuge. No, rezultat može biti onakav kakav nisu hteli. Teško je izaći na kraj s detetom koje je naviklo da drugi sve rade umesto njega a kako bi sprečili da se vaše čedo pretvori u jedan takav primer, možda će pomoći neki od ovih saveta:
1. Nemojte ih zvati više od jednom ujutro kad je vreme za buđenje za školu. Naučite ih da nameste alarm čim budu dovoljno odrasli i spremni za taj potez.
2. Ne skupljajte za njima njihovo prljavo rublje. Naučite ih gde je mesto za odlaganje.
3. Naučite ih na vreme da pospreme za sobom i da se pobrinu za svoje stvari.
4. Očekujte od njih da vam pomognu oko postavljanja stola za večeru i pospremanja nakon jela.
5. Nemojte im kupovati nešto svaki put kad idete u kupovinu.
6. Naučite ih da budu odgovorni kad je domaći zadatak u pitanju.
7. Nemojte popuštati kad osetite da pokušavaju da manipulišu suzama.
8. Što je češće moguće dopustite da se dogode neke prirodne stvari. Nemojte intervenisati. Posledice mogu biti odličan način da nauče neke stvari.
9. Učite ih kako da budu nezavisni i podstičite ih da se osamostaljuju i u budućnosti.
10. Pre svega, dete treba da volite i da mu date do znanja da ste tu za njega. Ali nemojte se ponašati prema njemu kao da ima 3 godine, ako ima 13 jer ćete kasnije imati posla s dvadesetogodišnjakom koji će se ponašati kao dete.
Izvor: Economy.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama