Одговорност: како да не размазите своју децу

6 октобра, 2016

Многи родитељи своју децу желе да заштите и продуже ону њихову фазу „дечјег размишљања”. Покушавају све како њихова деца не би била тужна и разочарана, но, понекад их због тога не науче неким стварима које би деца морала да знају.
christmas-spoiled-kidsДеца у једном тренутку морају почети да уче на последицама (у сигурним условима и одговарајућем узрасту, наравно).
Многи родитељи деци допуштају превише, а све зато јер се труде да их заштите од разочарења и туге. Но, резултат може бити онакав какав нису хтели. Тешко је изаћи на крај с дететом које је навикло да други све раде уместо њега а како би спречили да се ваше чедо претвори у један такав пример, можда ће помоћи неки од ових савета:
1. Немојте их звати више од једном ујутро кад је време за буђење за школу. Научите их да наместе аларм чим буду довољно одрасли и спремни за тај потез.
2. Не скупљајте за њима њихово прљаво рубље. Научите их где је место за одлагање.
3. Научите их на време да поспреме за собом и да се побрину за своје ствари.
4. Очекујте од њих да вам помогну око постављања стола за вечеру и поспремања након јела.
5. Немојте им куповати нешто сваки пут кад идете у куповину.
6. Научите их да буду одговорни кад је домаћи задатак у питању.
7. Немојте попуштати кад осетите да покушавају да манипулишу сузама.
8. Што је чешће могуће допустите да се догоде неке природне ствари. Немојте интервенисати. Последице могу бити одличан начин да науче неке ствари.
9. Учите их како да буду независни и подстичите их да се осамостаљују и у будућности.
10. Пре свега, дете треба да волите и да му дате до знања да сте ту за њега. Али немојте се понашати према њему као да има 3 године, ако има 13 јер ћете касније имати посла с двадесетогодишњаком који ће се понашати као дете.
Извор: Economy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама