Одговорност родитеља за понашање деце на суду тешко доказива

3 децембра, 2022

Снимци вршњачког насиља, нажалост, постали су свакодневица. Друштвене мреже нису заобишли ни они у којима су се на мети насилника нашли професори. И док се акценат ставља на кажњавање ученика, покреће се питање да ли родитељи одговарају за недолично понашање своје деце. РТС је истражио шта каже закон, а шта пракса.

Родитељима, ако њихово дете претуче, злоставља или увреди друго дете или наставника, прете казне – Закон предвиђа казну од 30.000 до 100.000 динара. Међутим, њихова одговорност тешко се доказује.

“Кривично право подразумева субјективну одговорност, и за конкретно кривично дело по правилу не одговарају родитељи. Али прекршајно законодавство и те како препознаје пропусте родитеља у васпитању, и ако су ти пропусти родитеља довели до одређених поступака, онда родитељи могу да буду предмет прекршајне одговорности”, каже др Ивана Стевановић, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Међутим, у Прекршајном суду мало је поступака у вези са малолетничким насиљем у школи који се воде против родитеља. У последње четири године – свега три, и ниједан родитељ није кажњен.

“Врло често не познајемо своју децу, некада су они у кући једно, а у школи потпуно друго, и ако родитељ нема сазнања како се његово дете понаша у школи, ако му на то није указано, ако није позван на разговор, таквом родитељу не можете ставити на терет да није вршио дужан надзор над дететом”, напоменула је Оливера Ристановић, председница Прекршајног суда.

Зато, понављају, да би насилни ученици били кажњени за своје понашање у школи, а родитељи на време обавештени – иста правила морају да важе за све подједнако.

“Да се обавесте родитељи детета које је учинило неку радњу која треба да буде санкционисана, па онда чак прописује и да уколико се родитељ одмах не одазове да се таквом детету одређује психолог или педагог који ће заступати његове интересе, али да неодазивање родитеља свакако није околност која ће одлагати деловање школе”, напоменула је Ристановићева.

Цео текст: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама