Odličan planer za đake – da lakše i bolje organizuju svoje vreme

13 septembra, 2018

Dobre veštine planiranja i organizacije neophodne su svima, a posebno učenicima – kako zbog postizanja boljeg uspeha u školi, tako i zbog sticanja veština koje će im biti korisne u životu.

Korišćenje planera može pomoći deci da lakše isplaniraju školske, vanškolske, higijenske, zdravstvene, kulturne i slične obaveze, a biće od pomoći i roditeljima koji neće morati svakodnevno da podsećaju dete na njegove obaveze (Operi ruke, Uzmi da jedeš, Popij malo vode, Obuj papuče, Pojedi to voće, Uradi domaći, Ponovi lekciju…).

U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljen PlanUM dnevnik – interaktivni planer namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji je kreirala Aleksandra Šarović Atanasovska. Ono što je ključno u ovom planeru i što ga izdvaja od ostalih jeste postavljanje pametnih ciljeva. Na početku svakog meseca PlanUM dnevnik stimuliše dete da razmisli i definiše šta je to što mu je važno da postigne u toku narednog meseca i kojih to pet konkretnih koraka treba da preduzme da bi ostvarilo ono što želi. Po završetku svakog meseca pravi se rekapitulacija postignutih ciljeva. Na ovaj način roditelj dobija korisne informacije o tome šta je to što detetu predstavlja problem, a konkretni predlozi nude roditeljima ideje za to kako da pomognu deci.

PlanUM prati ritam savremenog deteta – u planiranje su uključene i vannastavne aktivnosti, društvene mreže i ostali pratioci današnjeg života osnovaca. Šta mislite, koji su najveći izazovi za decu koja danas odrastaju?
Velika izloženost moru neselektovanih informacija utiče na to da deca nemaju fokus i pažnju usmerenu na ono što je od suštinske važnosti za njihov svakodnevni život, kao i za život uopšte. Zato PlanUM dnevnik u izvesnoj meri preuzima jezik digitalnih mreža i koristi ga kao pomoćno sredstvo za

artikulaciju i komunikaciju dešavanja i događaja koji su značajni da se zapamte i zapišu. Pomoću zadataka za postavljanje ciljeva i planiranje PlanUM dnevnik bistri fokus, održava koncentraciju i stimuliše dete da bude odgovorno i istrajno.

Odakle vam ideja za ovu knjigu?

Ne želeći da ispustim šansu da svojoj deci pomognem u usvajanju osnovnih životnih veština, rešila sam da napravim neko sredstvo koje bi im bilo od pomoći u procesu rasta i razvoja. Znala sam da ono mora da bude usmereno ka postizanju željenog cilja, ali i da istovremeno bude zabavno da bi zadržalo pažnju deteta, za koju se danas svaki roditelj bori da bi mogao da konkuriše pametnim telefonima, kompjuterima i ostalim gedžetima. Takođe sam imala na umu svog sina, koji ima 12 godina i koji se već suočava sa ozbiljnim obavezama i izazovima u školi i van nje.

Pored planiranja svakodnevnih aktivnosti, u PlanUMu se susrećemo s temama kao što su razvoj veština i samopouzdanja ili učenje iskazivanja osećanja. Šta Vas je inspirisalo da i te teme uključite u knjigu?

U svakodnevnoj trci sa obavezama zaboravljamo da se pitamo „Kako se zapravo osećamo“. Baš zbog toga PlanUM dnevnik se bavi različitim temama, kojih je 12 i koje obrađuju različite aspekte “osećanja”, a koje su možda dosad za većinu roditelja bile i previše apstraktne. Vežbe se odnose na emocije (ljutnju, zabrinutost), lične vrednosti, ali i vršnjačko nasilje kao sve prisutniji globalni problem u svakodnevici mladih.

Na samom kraju PlanUma nalazi se Zid mojih interesovanja, koji predstavlja vizuelnu mapu onoga što je istinski važno za dete. Pošto ponekad slike mogu više da kažu od reči, PlanUm to stimuliše preko te i drugih rubrika i poziva dete da crta, izdvaja i čuva fotografije i ostalo za šta smatra da oslikava njegovu pažnju i interese. PlanUM uz svaku temu nudi i vežbu smišljenu tako da dâ konkretan, opipljiv, zabavan i pre svega poučan rezultat. Što više osvešćujemo osećanja, veće su šanse da ona postanu temelj za razvoj detetovog samopouzdanja, njegovu sposobnost da jasno komunicira i da kreira dugoročne vizije za sebe i za svoju budućnost. Razvoj životnih veština podjednako je značajan kao i usvajanje akademskih znanja i u ogromnoj meri doprinosi tome da se deca razviju u emocionalno inteligentne i zdrave ličnosti s većim šansama za uspeh u modernom vremenu.

PlanUm je doživeo veliki uspeh u Makedoniji, gde je prvobitno objavljen. Kakve su reakcije čitalaca? Kako reaguju deca, a kako odrasli?

PlanUM dnevnik je sledbenik ili dete PlanUMa, namenjenog svima od 18 do 88 godina, koji je u Makedoniji doživeo ogroman uspeh. Dobitnik je nagrade za najkreativnije izdanje u 2017, a imao je čak četiri izdanja u toku jedne godine. Planum dnevnik su u startu prihvatili roditelji – korisnici osnovnog PlanUma – koji su hteli da svojoj deci prenesu sve prednosti pametnog načina planiranja i organizacije vremena i ciljeva, a zatim i roditelji koji su želeli da isprobaju nove metode kontinuiranog ličnog razvoja i tragali za kvalitetnijim sadržajem, pogodnim za konstruktivnu saradnju s decom. Reakcije su više nego pozitivne, kako dece tako i roditelja. Ima dece koja se bukvalno ne odvajaju od svojih PlanUMa i koji redovno šalju fotografije popunjenih stranica, a tu su i njihovi roditelji, zahvalni što su dobili ličnog asistenta u procesu roditeljstva.

Kada biste morali da odaberete jednu poruku koju bi korisnici PlanUMa trebalo da usvoje posle popunjavanja ovog dnevnika, koja bi to poruka bila?

Lična disciplina i planiranje svakodnevnih obaveza mogu da budu zabavna igra u kojoj dostižemo nivo samostalnosti i samopouzdanja neophodan za suočavanje sa sve većim izazovima.

Aleksandra Šarović Atanasovska rođena je u Skoplju, a trenutno živi u Beogradu. Diplomirani je filolog, ekspert za marketing i komunikacije. Osnivač je Momentisa – kompanije koja se bavi razvojem kreativnih rešenja i usluga za kvalitetniji život ljudi i njihov kontinuiran lični razvoj. Majka je troje dece. Voli da istražuje, putuje i veliki je ljubitelj savremenih umetnosti, filma i muzike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama