Odlučeno da se IPAK promene sporne lekcije u udžbenicima za biologiju

4 oktobra, 2022

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika  za biologiju za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na „biološki smisao adolescencije“, saopšteno je danas.

Podsećamo, Srpsko biološko društvo je dalo svoje mišljenje prema kom nema ničeg spornog u aktuelnom programu za biologiju.

Stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u ovim udžbenicima.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

S obzirom na to da ministar i ZUOV daju mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica konsultovani su i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u određenom roku dostave Zavodu ispravljen rukopis udžbenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama